Чекати на гроші по 45 днів: клієнти ПриватБанку шоковані процедурою повернення коштів

Гроші зависають в повітрі. Надовго

Клієнти одного з найбільших банків України - ПриватБанку - нарікають на складну процедуру повернення помилково відправлених коштів. У фінустанові при цьому пояснюють, що процедура повернення грошей у деяких випадках дійсно складна і довготривала, пише Мінфін.

Так, одна з клієнток банку повідомила, що довелося двічі оплатити одну й ту ж послугу, оскільки щось трапилось із терміналом. Кошти не надійшли до адресата і переплачена сума буквально «зависла» у повітрі.

Жінці у банку дали неоднозначні відповіді з приводу повернення коштів: при першому зверненні на лінію підтримки їй повідомили, що гроші повернуться на картку упродовж 11 днів, а під час уточнення даних у відділенні заявили, що через 3. Втім, кошти так і не повернулися, тож жінка звернулася до банку втретє і на цей раз з’ясувалося, що на повернення грошей потрібно 45 днів За цей час, мовляв, «міжнародна комісія розгляне справу», хоча платіж і здійснювався з гривневої картки.

— Яка з відповідей правильна? Чому міжнародна комісія — я платила гривневою карткою для виплат нашій українській ветклініці? Коли можна очікувати на повернення грошей? — йдеться у скарзі на порталі Мінфін.

Представники ПриватБанку відреагували на допис, зауваживши, що у деяких випадках процедура повернення коштів дійсно є складною і довготривалою.

Так, коли користувач здійснює оплату карткою, то за кадром відбувається безліч операцій:

  1. Після зчитування картки терміналом або введення реквізитів картки на сайті банк-еквайер (банк, який володіє терміналом або обслуговує інтернет-магазин) направляє дані в платіжну систему для авторизації.
  2. Платіжна система перенаправляє дані для авторизації банку-емітенту (банк, що випустив картку), попередньо провівши перевірки для безпеки операції.
  3. Щойно банк-емітент отримує дані за операцією, він перевіряє можливість проведення конкретної транзакції (ліміти, баланс картки, блокування, коректність введених даних за карткою: ПІН-код/CVC2/строк дії тощо). Результат перевірки (схвалено чи відмова) повідомляється тим самим шляхом, але в зворотному порядку. Про результат операції сповіщається на терміналі або сайті інтернет-магазину, додатково з'являється інформація у застосунку Privat24.
  4. Якщо операцію схвалено, на картці блокуються кошти в розмірі, що направив еквайер.

А от саме списання відбувається пізніше, його терміни залежать від платіжної системи, регіону, де здійснювалася операція, типу операції тощо.

Також можуть виникати ситуації, коли під час спроби оплати щось карткою, сума на картці заблокована, а товар чи послуга не одержана. У більшості випадків подібні блокування скасовуються упродовж 11 днів з моменту здійснення операції і тоді сума знову стає доступною на балансі банківської картки.

У разі ж, коли сума списана з картки, фінустанова оскаржує такі операції в платіжній системі. Термін розгляду такої заявки становить уже 45-120 днів з моменту її реєстрації.

— Ці терміни строго встановлені платіжною системою, щоб у всіх сторін оскарження був час зібрати потрібні документи. І разом з тим, ми докладаємо максимум зусиль, щоб рішення було позитивне для вас, — наголошують у банку.

Джерело: novyny.live

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень