Час розплати настане неминуче. Щоб буде з боргами за комунальні послуги після війни

А також нагадаємо суму боргу, через яку українців можуть позбавити житла

На час дії воєнного стану в Україні запроваджено мораторій на зростання вартості комунальних послуг. Крім того, й притягувати українців до відповідальності за несплату комунальних послуг теж не можна, йдеться зокрема про відключення від послуги.

Проте вже по закінченню дії воєнного стану усі попередні механізми впливу на боржників повернуться. Це й пеня за несвоєчасну оплату, штрафи, блокування банківських рахунків та навіть втрата житла.

У разі несплати за справу візьмуться державні чи приватні судові виконавці. Як результат — арешт рахунків, заборона на виїзд за кордон. Тому все одно борги доведеться сплатити, — розповіла експертка з питань  ЖКГ Крістіна Ненно.

Найгірша відповідальність за несплачені комунальні послуги – втрата майна, йдеться у статті 50 Закону України «Про виконавче провадження». Якщо у боржника немає грошей чи ліквідного рухомого майна відповідати за борги доведеться житлом.

Ризик втрати квартири чи будинку настає, коли сума боргу перевищує 20 мінімальних зарплат – сьогодні це 134 тисячі гривень.

Чимало споживачів мають ще більші борги. Експерти зазначають, що боржників можна розділити на дві категорії. Одні, достатньо заможні люди, які з власних міркувань не платили за комунальні послуги, але при цьому мають гроші, аби одномоментно оплатити всі борги. Інші – ледве виживають від зарплати до зарплати, й в принципі не мають чим платити. Важкий тягар комунальних платежів для пенсіонерів, але вони за словами експертів є найбільш дисциплінованими платниками.

Багато людей намагаються не допускати виникнення заборгованості. Причому найвідповідальніші в цьому питанні — пенсіонери. Найменш дисциплінованими є громадяни, які мають великі доходи.

 

Маючи житло на столичному Печерську й живучи за кордоном, люди можуть не платити протягом року-двох. І заплатити потім, оскільки сума заборгованості не є для них високою, — каже директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Загальний борг українців за комунальні послуги складає 100 мільярдів гривень. Чимало українців перестали платити саме під час війни. Минулого року борги за комунальні послуги склали 72 мільярди гривень.

Для комунальної галузі це катастрофа, адже на сьогодні вони мають можливість хіба виплачувати зарплату працівникам, а от на ремонти мережі – грошей немає.

Джерело: Today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень