Це як 42 російські ракети «Кинджал»: Голова СБУ Малюк вперше розсекретив, як вдалося підірвати Кримський міст (ФОТО)

Деталі легендарної спецоперації з перших уст

Голова СБУ Василь Малюк вперше розповів, як вдалося підірвати Кримський міст

Це сталося вранці 8 жовтня 2022 року. У той момент мостом ішов численний потік автомобілів. У цьому трафіку о 5:40 камера російської системи відеоспостереження зафіксувала навантажену фуру, яка на великій швидкості рухалася в бік Криму. За мить вона вибухнула, пошкодивши два прольоти і підпаливши залізничний потяг із цистернами, наповненими пальним

Від удару загинули, за даними російської сторони, п’ять осіб, включно з водієм фури, а рух мостом повністю зупинили.

— Розробкою та реалізацією спецоперації з мостом займався я особисто та двоє моїх довірених співробітників», — розповідає Василь Малюк.

Для того, щоб непомітно довезти 21 тонну вибухівки у тротиловому еквіваленті до мосту, співробітники СБУ обмотали її пакувальною плівкою. Рулони такої плівки, за легендою спецоперації, і мала офіційно перевозити вантажівка.

«Рулонами» забили цілий контейнер — їхня сумарна вага у тротиловому еквіваленті відповідала 21 т або 42 російським «гіперзвуковим» ракетам Кинджал.

У Службі безпеки навіть оприлюднили унікальні фото підготовки до підриву Кримського моста.

Як розповів Василь Малюк в інтерв’ю журналу «NV», працівники СБУ спеціально підібрали таку товщину плівки, щоб сканери на пунктах пропуску не помітили вибухівку.

Окрім того, СБУ «обійшла» спеціальні глушилки на Кримському мосту, які збивають GPS-координати. Тож 8 жовтня 2022‑го вантаж «плівки» злетів у повітря на середині мосту.

«Ми сім кіл пекла пройшли, використали в темну стільки росіян!», - розповідає Голова СБУ.

Як підірвали міст вдруге

Малюк також зазначив, що в організації другої атаки на Кримський міст в липні 2023 року велику ролі зіграв офіцер на позивний «Хантер». Він доклав багато зусиль для створення морських дронів, які й підірвали один із символів путінського режиму.

Кількість вибухівки на дронах довели до 850 кг гексогену. Також модернізували систему управління безпілотниками, отримавши якісно новий зразок надводного «месника».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень