Бюджетникам та держпідприємствам уріжуть зарплати: кого це торкнеться

Це оптимізація на період дії воєнного стану

Керівникам держпідприємств та працівникам, які отримують зарплати з державного бюджету, обмежать виплати. Це передбачено законопроєктом №9565. Ініціатори нововведень аргументують ці наміри бажанням мінімізувати витрати бюджету у воєнний час щодо виплати зарплат і витрат на другорядні потреби.

Виплати посадовим особам, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів пропонують обмежити у 15 мінімальних зарплат. Така ж кількість мінімалок відведена й на керівників держпідприємств та підприємств комунальної власності.

Сумарний місячний заробіток таких осіб не повинен перевищувати 100 500 гривень. Виплати вище цієї суми можуть бути лише у військовослужбовців, які безпосередньо беруть участь в обороні держави.

Окрім обмеження зарплат, депутати пропонують припинити виплати з бюджету на другорядні потреби. Йдеться зокрема про видатки на доброустрій міст, як то нескінченне вкладання бруківки. Під заборону можуть потрапити й видатки на закордонні відрядження, які оплачують з державного бюджету.  

Враховуючи всі ці факти, автори законопроєкту пропонують зупинити до закінчення воєнного стану витрати державного та місцевих бюджетів на:

  • благоустрій населених пунктів;
  • будівництво, реконструкцію та ремонт інфраструктури у сфері дорожнього господарства, крім витрат на ліквідацію аварійного стану такої інфраструктури та усунення наслідків збройної агресії проти України;
  • утримання державних резиденцій, державних дач, будинків відпочинку, що перебувають на балансі органів державної влади та інших державних органів, підприємств, установ та організацій, створених органами державної влади;
  • послуги з підготовки, розміщення, просування інформації в онлайн-медіа, соціальних мережах, крім інформації про збройну агресію проти України;
  • оплату чартерних рейсів;
  • придбання вітальних листівок,
  • виготовлення державних та відомчих нагород і пам’ятних знаків, крім нагород для службовців ЗСУ, а також інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних та розвідувальних органів, органів спеціального призначення з правоохоронними функціями;
  • організацію заходів щодо відзначення пам’ятних та історичних дат, проведення виставок, ярмарків, з’їздів, симпозіумів, конгресів;
  • відрядження за межі України, крім відряджень державного значення.

Щодо останнього пункту, то відрядженнями державного значення пропонують вважати поїздки, в яких вирішуються питання зміцнення обороноздатності держави, залучення зовнішньої фінансової допомоги, а також звільнення українських громадян із полону.

Джерело: sud.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень