Біженці, що приїжджають зараз, змінилися, - європейці помітили цікаву тенденцію

Хочуть додому

З літа цього року кількість українських біженців, які прибувають до Естонії, неухильно знижується. На початку листопада цього року Український інформаційний центр у Тарту припинив свою діяльність. Подібний центр у Нарві відзначає помітне падіння відвідуваності – у певні дні туди навіть ніхто не заходить. Кількість людей з тимчасовим захистом в Естонії теж стає меншим, повідомляє Главком, з посиланням на ERR.

З лютого минулого року Департамент соціального страхування розмістив 25 тисяч осіб. Зараз тимчасового житла потребують лише одиниці, сказала глава міграційної служби Департаменту соціального страхування Лійс Палоотс.

Департамент закриває тимчасове житло для біженців, але готовий знову відкрити його у разі потреби, якщо кількість біженців знову зростатиме. 

 

З досвіду двох років воно різко збільшувалося після масованих бомбардувань українських міст чи підриву великих об'єктів інфраструктури, наприклад, греблі Каховського водосховища чи теплоелектростанцій минулої зими.

За словами Палоотс, навіть у цьому випадку початкова ситуація не повториться.

Профіль біженців, які сьогодні прибувають, певною мірою змінився. Наприклад, зараз багато хто з них приїжджає вже до близької людини або має  знайомих, які тут його чи її приймають, – сказала вона.

Соціалізація українців в Естонії відбувається непросто, основна проблема – мовна.

Естонська мова все-таки досить складна. І її вивчення для біженців проходить досить важко. Багато хто не бачить можливості пов'язати своє життя з Естонією саме з цієї причини, – сказала голова відділу соціальної допомоги міста Маарду Ольга Євдокимова.

Відзначено навіть тенденцію щодо переміщення біженців усередині самої Естонії.

Я часто отримую дзвінки з Сааремаа від біженців, які там проживають. Вони запитують про те, які є варіанти, наприклад, у Маарду. Їм дуже складно там. По-перше, тому що це острови.

 

Там, щоб пересуватися від одного місця до одного місця до міста іншому, потрібно мати свій транспорт.

 

Крім того, їм дуже складно у тих місцях, де робота є лише влітку, у туристичний період. І місцеве населення здебільшого естономовне, – зазначила Євдокимова.

Тим не менше багато хто знаходить роботу і вчать мову. Є й ті, хто отримав сертифікат про знання естонської на рівень А1.

Станом на кінець року працювали майже 12 500 українських біженців, безробітними зареєстровано трохи більше 4000.

Наразі в Естонії під  тимчасовим захистом перебувають 36 тисяч українських  біженців. Основна їхня частина прагне назад до рідної країни.

За словами Євдокимової, біженці побоюються лише зимових блекаутів в Україні, але до весни мають намір повернутися додому.

 

 

 

 

 

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень