Аптека на клумбі: шість квітів, які не лише милуватимуть око, а й лікуватимуть хвороби

Що посадити на клумбі

М’ята перцева

М’ята – одна з улюблених лікарських рослин. Вирощувати її не складно. Це кореневищний багаторічник, який швидко освоює територію та агресивно витісняє інші культури. Тому вимагає обмеження площі або регулярного прополювання. 

Розмножується м’ята і відрізками кореневищ, і насінням. Любить відкрите сонце, хоч добре зносить притінення. Віддає перевагу вологому, пухкому, родючому ґрунту. На одному місці добре розвивається 2-3 роки, потім намагається “втекти”.

Застосування м’яти: чай із листя п’ють, як заспокійливе, при захворюваннях шлунка та верхніх дихальних шляхів, дискінезії жовчовивідних шляхів, безкам’яних холециститах.

Лаванда 

Лаванда не тільки лікарська, а й красива декоративна рослина. У висоту лаванда вузьколиста досягає від 50 до 120 см. Розмножується і насінням, і поділом куща, і живцями, і відводками.

Любить відкрите сонце, помірно поживний ґрунт. Потребує щорічного обрізання куща.

Застосування лаванди: при головних болях, підвищеному тиску, високій нервовій збудливості, прискореному пульсі, ревматизмі, грипі.

Рута запашна

Рута рідко зустрічається на присадибних ділянках, однак у квітниках завжди виглядає незвичайно та привабливо. Розмножують руту і насінням, і живцями. Зацвітають молоді рослини лише на 2-й рік, а масово цвітуть із 3-го. Цвітіння продовжується з кінця червня до осені.

Рута запашна любить сонце, захищені від вітру ділянки, зносить будь-які ґрунти, але особливо добре почувається на вапняних ґрунтах. У догляді невибаглива. Добре ставиться до відсутності регулярних поливів і навіть пересихання ґрунту. 

Застосування рути запашної: при захворюваннях травної системи, варикозному розширенні вен, підвищеній нервозності, прискореному серцебитті, астмі.

Чебрець

Чебрець – невисокий багаторічний вічнозелений кущ, вкрай невибагливий. Розмножується насінням, живцями, відводками та поділом куща. 

Любить відкрите сонце, росте на бідних ґрунтах, не потребує особливих поливів та підживлень. Більшість видів стійкі до морозів.

Застосування чебрецю: чай з чебрецю має заспокійливу дію, сприяє усуненню здуття кишківника, оздоровленню бронхо-легеневої системи, має антисептичні властивості.

Фіалка триколірна (братики)

Фіалка триколірна цвіте з квітня до осені, а тому нерідко її вирощують як декоративну культуру. Може рости на сонці, але активніше і триваліше цвіте у легкому притіненні. 

Віддає перевагу родючим, добре дренованим ґрунтам, помірним поливам. Добре реагує на мінеральні підживлення. Щоб продовжити період цвітіння з рослин рекомендується зрізати квітки, що відцвіли.

Застосування фіалки триколірної: має потогінну, відхаркувальну, сечогінну властивість.

Любисток 

Любисток – невибаглива багаторічна рослина з сильним стійким ароматом. Квітки дрібні, жовті, зібрані в суцвіття-парасольку. Рослина світлолюбна, дуже холодостійка і морозостійка.

На одному місці росте 5-6 років, також можна вирощувати як однорічну культуру.

Застосування любистку: відвари і настій із коріння, листя і насіння застосовують при захворюваннях серця, як сечогінний і засіб, який регулює роботу шлунка.

Джерело: Сім'я і дім

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень