7 помилок батьків у фінансовому вихованні дітей

Позбудьтеся їх, якщо хочете, щоб ваша дитина жила в достатку

Табу на теми про гроші в присутності дитини

Дитина у віці 6 – 7 років вже повинна розуміти і усвідомлювати, звідки беруться гроші і куди вони йдуть, чому мама не може купити новий трек або будинок для ляльок, якщо у сім’ї складнощі з оплатою рахунків за комунальними платежами. Тому неправильно від дитини грошові теми приховувати. 

Не давати дитині гроші на кишенькові витрати.

Психологи рекомендують з віку 6 – 7 років видавати дитині невеликі грошові суми або не забирати у неї подаровані їй гроші. Заохочуйте бажання дитини відкладати гроші на її «хотілки».

А з 12 – 14 років, залучайте її особисті фінанси до більш значущих витрат, наприклад, покупка нового рюкзака до школи, поповнення мобільного або оплата послуг інтернету.

Контроль витрат дитини

Щоб виховати впевнену у собі людину, не намагайтеся повністю контролювати витрати дитини. І нехай накопичені нею гроші пішли, на вашу думку, на відверту нісенітницю, це її власний вибір.

Ви можете просто і спокійно пояснити дитині, чому ви вважаєте, що вона неправильно розподілила свій бюджет, але не намагайтеся нав’язувати їй свою думку.

«Оплата» за хороші оцінки в школі або допомогу по господарству

Батькам може здатися, що грошова мотивація – чудовий аргумент для виховання дитини і поліпшення його успішності у школі. Але дитина в майбутньому може спеціально відмовлятися від домашніх справ і відвідування школи без фінансової компенсації за її «працю».

Використання грошей як засобу маніпуляції

Кишенькові гроші дитини повинні стати основою вивчення дитиною фінансової грамотності, а не способом маніпуляції. Якщо ви будете маніпулювати грошима і забирати чи не давати їх дитині без видимих на те причин, то вона чітко усвідомлює, що за допомогою грошей можна тримати іншу людину «на гачку».

Так, іноді за серйозні проступки або пошкодження домашнього майна можна позбавити дитину кишенькових грошей, але це не повинно входити в систему.

Не можна забирати у підлітка зароблені ним гроші

А от залучити до необхідних витрат сім’ї – цілком можливо. Наприклад, стимулюйте бажання тінейджера пригостити вас кавою або купити молодшій сестрі новий пенал або альбом. Але змушувати його робити «добрі справи» не варто.

Оцінювання майбутніх професій за рівнем заробітку

Якщо дитина мріє стати художником або педіатром, не потрібно її відмовляти і переконувати, що краще вчитися на дипломата, тому що в такому випадку шансів заробити більше грошей набагато вище. З професією, яку не любить навряд чи ваша дитина буде щасливою і стане успішною.

Джерело: dailynews.kyiv.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень