6 грудня - День святого Миколая: звичаї, заборони та прикмети свята

У православній церкві, за новим церковним календарем, 6 грудня вшановують святого Миколая

У народі святого Миколу вважали головним помічником для засуджених за нескоєні діяння. Микола є покровителем купців, дітей та моряків.

Також Микола був покровителем і шлюбів і йому молилися про щасливе сімейне життя.

В українців існує традиція робити дітям подарунки на день Миколая. За три дні до свята діти пишуть листа чудотворцю і залишають його на вікні. У саме свято 6 грудня Микола покладе під подушку слухняним дітям бажаний подарунок, а неслухняним залишить різку. 

Свято Миколая відкриває низку різдвяних і новорічних урочистостей. Саме цього дня у містах України запалюють новорічну ялинку.

Традиційним частуванням цього дня є миколайчики – медові пряники, прикрашені яскравою глазур’ю. Найбільш поширене випікання у формі дідуся в кожусі, але роблять їх також у формі янгола, зірки, сонечка, півмісяця, півників, коників тощо.

На Миколу серед українців було прийнято виплачувати борги. Люди вірили, що якщо не повернути борг до Миколая, то відносини назавжди зіпсуються.

 

Що не можна робити 6 грудня

Не можна порушувати Різдвяний піст. Дозволяється їсти рибу, проте інші продукти тваринного походження все ще під забороною.

Не можна 6 грудня давати гроші в борг. У цей день не варто давати грошей навіть найближчим людям, в іншому випадку віддасте всю свою удачу і благополуччя.

Не можна займатися домашніми справами та рукоділлям.

Якщо 6 грудня відмовити в милостині жебракам, незабаром можна опинитися на їхньому місці. У це вірили прапрапрадіди і намагалися зробити все можливе, щоб допомогти нужденним.

Заборонено в цей день залишати посуд і підлогу немитими. Предки були впевнені: якщо 6 грудня оточити себе брудом, може наступити чорна смуга.

Народні прикмети на 6 грудня

  • Яка погода на Миколу Зимового, таким буде день Миколи весняного
  • Морозний і сонячний день – прикмета того, що буде неврожай в наступному році.
  • Скільки снігу на Миколу, стільки навесні і трави буде.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень