2 лютого - Стрітення Господнє: звичаї, прикмети та заборони свята

2 лютого за новим церковним календарем відзначають Стрітення Господнє

Стрітення відзначають на 40-й день після народження Ісуса Христа. Цього дня Марія та Йосип принесли до єрусалимського храму Немовля.

Назва Стрітення у старослов’янській мові означає “зустріч” або ж “радість”.

І отримало воно таку назву через те, що у цей день новонароджений Ісус Христос зустрівся з праведником Симеоном і пророчицею Анною. Саме вони впізнали у малюкові нового Месію.

У народі вірили, на Стрітення зима вирушає туди, де було літо, а літо — туди, де була зима.

По дорозі вони зустрічаються та сперечаються між собою. Хто виграє у суперечці, той ще залишиться на цих землях господарювати.

У народі є приказка про погоду цього дня: «На Стрітення сонце на літо, зима на мороз». Але, починаючи зі Стрітення, зима все одно поступово йде на спад, а весна, навпаки - набирає силу.

На свято Стрітення Господнє існує традиція освячувати у храмах свічки. Їх зберігають вдома протягом року в покуті біля ікони.

Згідно з повір'ям, такі свічки мають особливу силу і оберігають дім від блискавки, зливи або буревію, а членів сім'ї - від «злого ока» та хвороб.

Також на Стрітення освячують воду - у народі її вважають цілющою, вірять, що вона зцілює від хвороб і пристріту.

Що не можна робити 2 лютого

У цей день суворо заборонено лаятися, посилено працювати, влаштовувати прибирання в будинку і відмовляти в допомозі нужденним.

2 лютого не можна класти гроші на стіл. Вірили, що тоді удача від вас відцурається, а гроші буквально будуть витікати крізь пальці.

Не можна залишати на столі ножі й виделки. Пращури були впевнені, що в іншому разі гострі предмети притягнуть на себе негатив, який передасться людині під час прийому їжі.

Також не радили на Стрітення вирушати у далеку мандрівку. Існувало навіть прислів’я: “На Стрітення вирушиш в дорогу – скоро додому не повернешся”.

Народні прикмети на 2 лютого

  • Яке Стрітення, така й весна буде.
  • Сніжна та морозна погода – до  пізньої весни.
  • Снігове Стрітення – до дощової весни.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень