Звинувачували в крадіжці та знущалися: історія з 13-річною українкою в Польщі (ФОТО)

Що побачив батько на відео з підсобки?

[media=208569]

У Польщі сім'я Іовенко вже майже рік бореться з несправедливістю стосовно їхньої 13-річної доньки. Дівчинку звинуватили в крадіжці презервативів в магазині, принижували, знущалися, а в результаті ще й закували наручниками.

Ситуацію докладно описує Obozrevatel ми ж подаємо її у скороченому вигляді від РБК-Україна

Родина з двома дітьми вже п'ять років живе у Варшаві. Там у батька невеликий бізнес, і раніше ніяких проблем не було. Але нещодавно вони зіткнулися з упередженістю та приниженнями за етнічною ознакою, пише Obozrevatel.

13-річна Марго взимку 2020 року пішла за покупками в супермаркет «Biedronka», а приїхала звідти додому на поліцейському авто, закута в наручники.

 

«Маргариту затримали в магазині нібито через те, що вона вкрала... упаковку презервативів. Охоронець завів її в підсобне приміщення, там принижував, фотографував, погрожував їй...


Говорив: «Якщо не будеш рівно стояти, я тебе вдарю – і ти нічого не доведеш». Нецензурно висловлювався. Директор магазину, яка була свідком того, що відбувалося, ніяк не втрутилася в ситуацію і не захистила мою дочку», - розповідає Антон, батько дівчинки.

Колаж РБК-Україна

Співробітники супермаркету викликали поліцейських. Вони закували Марго наручниками за спиною і привезли додому. Батьки вдома побачили перелякану тремтячу дитину.

Причому дівчинка запевняла, що ні в чому не винна.

«Коли зайшли в квартиру – вони (поліцейські. - Ред.) не представилися. Не захотіли зняти наручники, поки я не підписав папір, що дочку мені передали цілою і неушкодженою...


Я був один на один із ними. Зі мною був маленький переляканий син. І я підписав, щоб не зробити ще гірше», - розповідає чоловік.

Батьки вирішили, що будуть домагатися справедливості для своєї дитини за будь-яку ціну.

Зазвичай у Польщі в схожих ситуаціях відбувається так: за дрібну крадіжку (до 500 злотих) передбачається мінімальний штраф. Але найчастіше, якщо польську дитину ловлять на крадіжці, батьки відшкодовують вартість вкраденого, а вдома проводять виховну бесіду.

 

Але оскільки батьки Марго із звинуваченнями не погоджувалися, дійшло до суду. Лише в серпні 2020-го дівчинку визнали невинною. У суді подивилися відео з камер в магазині, на яких видно, що дівчинка нічого не брала.

Антон з дітми. Фото Obozrevatel

На суді батько дівчинки побачив відео з підсобки магазину, на якому його дівчинку принижують і залякують.

До того поліцейські відмовили Антону в такому проханні зі словами «ти нічого не доведеш» і «ніякого відео ти не побачиш ніколи» чоловіка просто вигнали з дільниці.

«Вони забрали дівчинку в ту будку. Охоронець там знущався над нею морально. Це видно. Він фотографував її. А вона стояла і тремтіла. Це видно навіть через камеру...


І поліція. Вони могли подивитися спочатку відео з торгового залу. І переконатися, що дитина ні в чому не винна. Але вони не стали цього робити.


Вони одягли на неї наручники. Скували руки за спиною, як небезпечну злочинницю. Кинули в машину і повезли додому. Поліцейський ще і всю дорогу тримав її.


Як він потім пояснював: «щоб вона не вистрибнула у вікно». Потім, до речі, вони постійно змінювали версії – від того, що ніяких наручників не було, до того, що їх на Марго одягли, тому що у неї не було з собою мобільного телефону», - розповідає Антон.

Антон з дітьми: фото з Instagram, публікація Obozrevatel від 04.04.2020

Маргарита щодня йдучи в школу, проходила повз поліцейську ділянку, що було для неї великим стресом.

Через це родині довелося розлучитися з Марго – вона тепер живе в Києві з бабусею.

За майже рік Антон написав десятки листів і звернень, щоб домогтися покарання кривдників дівчинки: в українське консульство в Польщі, до омбудсменів двох країн, в Український дім у Варшаві, президенту Союзу українців в Польщі, в Офіс президента України, в польську прокуратуру.

 

Чоловікові скрізь відмовляли, або переконували, що все під контролем, натякаючи, щоб більше не писав. У поліції Польщі продовжують твердити, що надягати наручники на 13-річну дитину цілком правомірно.

 

Зрештою Антону вдалося через суд змусити прокуратуру таки взятися за розслідування ситуації з його дочкою. І цим він спровокував завуальовані погрози в свою адресу.

Колаж з першої публікації Obozrevatel про ці події ще від 04.04.2020

Чоловік каже, що за 5 років життя у Польщі жодного разу не відчув до себе як до українця упередженого ставлення з боку поляків.

І тільки зіткнувшись з проявом несправедливості до своєї дитини – відчув повною мірою, що таке «українофобство».

Повний виклад цієї історії ви можете прочитати в ексклюзивному матеріалі від Obozrevatel

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень