Заради унікальної книги етнограф з Рівненщини брала гроші «під відсоток» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

І мрія здійснилася

У вівторок, 21 травня, в обласному краєзнавчому музеї презентували унікальну книгу «Традиційний одяг Рівненщини».

У ній зібрані описи народного вбрання і прикрас, які носили наші предки у різні історичні епохи - від палеоліту до 1940-х років.

Автор книги Алла Українець присвятила цій роботі практично все своє життя, адже почала збирати інформацію ще у 70-х роках минулого століття, коли працювала в археологічній експедиції. Роками дослідниця ретельно збирала інформацію «з перших вуст», утім, частину своєї культурної спадщини жителям Рівненщини зберегти не вдалося. Найперше, - через байдужість молоді, впевнена автор:

Втратили через те, що молодь не цікавилася традиціями і я можу сказати зараз абсолютно впевнено, що не цікавиться і зараз. Коли я приїжджала у села і питала, чи зберігся у родині якийсь одяг, можливо бабусь чи прабабусь, практично всі відповідали, що викинули його чи спалили, або закинули на горища чи поклали у домовини…

 

Є молодь, яка цікавиться історією. Однак, на превеликий жаль, вона живе переважно у містах. У селах цього практично вже немає. Мабуть, це все рівень культури і освіти…

 

Потрібно рівень культури мати, щоб цим цікавитися. І ця книга покликана, щоб ми підвищили свій культурний рівень, щоб ми розуміли цінність того, що мали.

На створення книги Аллі Українець знадобилося близько 2,5 року і чимало власних коштів. Допомагали фінансово їй родичі та близькі друзі, а ще - однодумці, які також цікавляться історією краю. Проте частину коштів довелося брати й «під відсотки».

Придбати це унікальне видання можна буде під час фольклорно-етнографічного свята «Музейні гостини – 2019», яке відбудеться уже цієї неділі – 26 травня.

Між тим, незабаром книга має з’явитися і в бібліотеках міста: частину тиражу пообіцяли викупити у міському управлінні культури.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень