

Старий Новий рік чи Щедрий вечір святкують у ніч проти 14 січня.
За традицією, увечері 13 січня українці здавна варили кутю, яку у народі називали Щедрою.
Її заправляли смальцем, вершками чи вершковим маслом.
Вважалося, що чим більше інгредієнтів – тим кращим буде урожай і більшим достаток у сім’ї.
Класична Щедра кутя
Інгредієнти
200 г пшеничної крупи
125 г вершків
125 г маку
50 г почищених горіхів
50 г родзинок
ваніль
цукор
мед
Спосіб приготування:
1. Перебрану та промиту крупу зваріть протягом 2 годин, процідіть та залиште охолонути.
2. Мак залийте окропом і прогрійте. Процідіть через густе сито, висушіть, пропустіть через м’ясорубку.
3. Змішайте мак з пшеницею. Додайте подріблені горіхи, родзинки, вершки, ванилін, цукор і мед за смаком. Змішайте.
Щедра кутя з узваром і коньяком
Інгредієнти
400 г пшениці
200 г маку
100 г горіхів
100 г сухофруктів (родзинки, курага, чорнослив)
100 г меду
1 ст.л коньяку
50 г сушених яблук і груш (для узвару)
Спосіб приготування:
1. Спершу приготуйте узвар. Залийте 50 г промитих сушених яблук і груш 200 мл води, доведіть до кипіння. Дайте настоятися щонайменше 2 години.
2. Далі зваріть пшеницю, у пропорції 1: 3.
3. Мак залийте кип’ятком, а після цього розітріть. Горіхи і сухофрукти розріжте на невеликі шматочки. Змішайте пшеницю з сухофруктами, горіхами і маком.
4. В склянці узвару розмішайте мед і додайте його в кутю. Врахуйте, що кутя не має бути рідкою — можливо, вам знадобиться не весь узвар. В самому кінці влийте ложку коньяку.
Щедра кутя з коньяком і вершковим маслом
Інгредієнти
1 склянка пшеничної крупи
0,5 склянки маку
0,5 склянки грецьких горіхів
мед
50 г вершкового масла
1-2 ст.л.коньяку
0.5 — 1 склянка родзинок
сіль
Спосіб приготування:
1. Замочіть пшеничну крупу на ніч. Якщо немає часу, то на 2 години.
2. Залийте її водою у співвідношенні 1: 2. Посоліть і поставте варитися на маленький вогонь орієнтовно на годину.
3. Поки вариться каша, замочіть мак і родзинки в окропі. Подрібніть горіхи і обсмажте їх на сухій пательні.
4. Злийте воду з маку і родзинок. Подрібніть мак в блендері або розітріть вручну, щоб він пустив молочко.
5. Змішайте всі інгредієнти. Додайте вершкове масло, рідкий мед і коньяк.
Коли варять кутю, в домі має бути тихо і спокійно.
Пшеницю беруть найкращу, а воду — чисту.
Щоб кутя не пригоріла, готуйте у посуді з товстим дном, а краще — чавунну.
Поєднавши всі компоненти, їх треба прогріти 10 хвилин, краще за все – у глиняних горщиках.
Густу кутю розбавте кип’яченою охолодженою водою, відваром з крупи чи узваром.
Кашу довго не зберігате, адже мед може забродити.
З цієї ж причини не рекомендується додавати свіжі фрукти. Краще додавати мед безпосередньо перед подачею.
За матеріалами видання Today.UA
Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ
Що не можна робити з грошима 10 грудня, щоб не накликати бідність: народні прикмети
Відомий рівненський лікар, батько 5 дітей, отримав повістку (ФОТО/ВІДЕО)
Що не можна робити, коли до вас прийшли гості: народні прикмети
Розваги для багатіїв: скільки коштує катання на лижах у Буковелі (ФОТО)
Українці розповіли, за якими продуктами вони сумують у Німеччині
У Рівному знайшли техпаспорт на автомобіль Hyundai. Якщо документи ваші - телефонуйте
У Рівному, на вул. Відінська, 39 біля М'ясомаркета/ біля АТБ знайдено окуляри та телефон. Знайдене передали продавцям на касу магазину
27.09.2023 р. загублено посвідчення водія на прізвище Рабешко Роман. Орієнтовно по маршруту від гуртожитків РДГУ №4 і №5, через "Текстильник" і до а/с Чайка.