«Європа ж не задихнулась!», або Про зв'язок котлів на щепі та гарячої води у Рівному (ФОТО)

До чого домовились тепловики, активісти, депутати та секретар Рівнеради

Андрій Мартинюк запитує Івана Надєїна про шкоду від викидів у атмосферу.

«Рівнетеплоенерго» найближчим часом планує встановити котли на біомасі.

Це забезпечить безперебійне постачання гарячої води влітку.

Як пояснив директор «Рівнетеплоенерго» Олександр Корчинський, виробництво однієї гігакалорії тепла з біомаси на 10-15% дешеве, аніж з газу.

В перспективі це дозволить рівнянам економити й на опаленні.

На першому плані Олександр Корчинський.

Водночас, Олександр Корчинський спростував інформацію про те, що на встановленому обладнані у котельні на Герцена, 5 спалювали сміття:

- Це дивний для мене спротив. Установка котлів на твердому паливі – це економія газу, здешевлення тепла та, зрештою, гаряча вода влітку.

 

Інформація, що ми палимо сміття. Повна нісенітниця, адже це технічно неможливо. То пишуть, що для міста це дорого. Неправда, місту це нічого не коштуватиме. Адже компанія хоче інвестувати в Рівне понад мільярд власних коштів. При цьому ми ставимо свої котли поруч з газовими, що дасть змогу в будь-який момент за необхідності перемикнутися з твердого палива на газ. І котли ми ставимо найсучасніші з відповідними фільтрами, щоб дотримуватися екологічних норм.

 

Іншими словами, місто, не витративши ні копійки, отримає сучасні твердопаливні котли на майже мільярд гривень, дешевші послуги, суттєве скорочення споживання газу, гарячу воду влітку й економічно стійке теплопостачальне підприємство.
 

У проект реконструкції котелень та теплоелектростанцій Рівного інвестує група компаній «Укртепло». В рамках цієї програми в обласному центрі вже встановили два твердопаливних котли – на вулицях Герцена та Курчатова.

Олександр Корчинський — зліва, Іван Надєїн — справа.

Керівник «Укртепла» Іван Надєїн пояснив, що тепловики готові працювати далі, якщо міська влада сприятиме цьому:

- Ми змонтували котел у котельні на Герцена, ще взимку. Думали запускати його, але наткнулись на критику і нерозуміння як з боку місцевих мешканців, так і з боку міських депутатів.

На вулиці Соборній котельня, там ми готові встановлювати обладнання, за нього ми вже заплатили. Нині воно у виробника, а ми чекаємо дозволів від міської ради. Зараз не зрозуміло взагалі, чи продовжуватимемо роботи там. По вулиці Березовського – маємо намір встановлювати котел, він вже викуплений. Ми готові його монтувати.

Проекти на дві котельні по вулицях Будівельників та Макарова ми розробляємо. Сюди ще не замовляли котли. Тобто ми вже почали втілювати свою інвестиційну програму.

Великий проект – реконструкція ТЕС на вулиці Князя Володимира. Ми почали розробку проекту, замовили у міста усю дозвільну документацію. Цей проект дійсно дасть найбільше економію газу та може давати безперебійно гарячу воду влітку.

Зараз Рівнерада розглядає питання про передачу у суборенду котелень, аби «Рівнетеплоенерго» могло встановити там «обладнання нової генерації». Нагадаємо, на сесії 14 березня депутати видачу такого документу не погодили.

Що планують робити у поточному році – читайте у «Обґрунтуванні щодо проекту Інвестиційної програми ТзОВ «Рівнетеплоенерго» на 2019 рік».

Так виглядає твердопаливний котел на Герцена, 5

Не вірять у «благі наміри» тепловиків у «Еко клубі», говорить його очільник Андрій Мартинюк:

- По-перше, «Рівнетеплоенерго» досі не опублікувало та не провело громадських обговорень планів з встановлення 30 нових котлів та зокрема по котельні, що на вул. Герцена 5 а. За законодавством вимагати від підприємства пройти Оцінку впливу на довкілля неможливо через малу потужність котла. Втім, маючи стільки питань та скарг від мешканців – це обов’язок міської влади організувати публічні консультації перед прийняттям рішення.

 

По-друге, незрозуміло, які фінансові умови встановлення нових потужностей, що генерують тепло, та яким чином вони вплинуть на вартість теплопостачання.

 

По-третє, незрозуміло, який вплив на стан повітря чинитимуть нові котли та яких заходів міська влада вживатиме щодо контролю якості міського повітря. Ці питання особливо актуальні зважаючи на те, що біопаливо подорожчало у кілька разів протягом останніх років, що може вести до зростання незаконних рубок поблизу міста. А також у Верховній Раді обговорюється законопроект, що дозволить використання сміття у якості палива.

Микола Бляшин

Депутат Рівнеради – Микола Бляшин – наполягає, що перед запуском твердопаливних котлів треба проводити громадські слухання:

- Я розумію, що ви не потрапляєте під дію закону щодо оцінки впливу на довкілля. Але тут діє інше законодавство. Зокрема, про, охорону навколишнього природного середовища, яке містить вимогу про громадське слухання або громадське обговорення. Моя пропозиція така – проведімо громадські обговорення проектної документації, яку ви зараз хочете зробити на Герцена, 5. А ще поясніть хто замовник робіт, чому у вас немає дозволів відповідних на землю та на встановлення обладнання. А ще важливо опублікувати документ про оцінку впливу викидів на довкілля.

Сергій Паладійчук

Секретар міської ради Сергій Паладійчук врешті підсумував – інвестор має право втілювати свій проект, але при цьому варто зважати на думку людей:

- Новий керівник «Рівнетеплоенерго» пообіцяв, що інвестуватиме мільйони гривень у розвиток Рівного. Ми зацікавлені у тому, щоб у нас був сприятливий інвестиційний клімат. Для мене важливо і те, що твердопаливні котли поставлять поряд з газовими. Не говориться про те, що газ забираємо і ставимо тепло генерацію. Тож, якщо підприємство погіршуватиме екологію то все просто робиться – перейшли знову на газ. І тоді буде баланс. Мені здається, що порозуміння з міською радою підприємство знайде. Зараз економія – 10 %, а згодом ми зможемо більше економити.

До речі, саме секретар міської ради підтвердив інформацію про те, що Рівне отримало від свого теплопостачального підприємства понад 47 мільйонів гривень доходів.

Фото - Радіо Трек

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень