Євген Савчук: «Рівне має вчитися акумулювати кошти на розвиток та залучати більше інвестицій»

Показувати високі результати можна тільки у тій справі, яку справді любиш і якій віддаєшся на повну. Це власним прикладом доводить член правління громадської спілки «Баскетбольний клуб «Рівне» і власник успішної компанії «PST-Україна» Євген Савчук.

Про досягнення і звершення баскетбольного клубу і власної компанії, економічний потенціал і розвиток Рівного підприємець та меценат розповів в ефірі програми «Відкритий мікрофон».

– Ви є співзасновником і членом правління Громадської спілки «Баскетбольний клуб «Рівне». Розкажіть, як з’явилась ця громадська організація?

– Багато рівнян нас уже добре знають, хоча клуб доволі молодий, заснований лише у 2017 році. Ідея його створення виникла практично одночасно у мене, Сергія Ліщука та декількох наших ініціативних друзів. Ми хотіли популяризувати баскетбол у Рівному, аби якнайбільше дорослих і дітей мали можливість грати у цю гру і на професійному, і на аматорському рівнях, аби діти та молодь масово займалися баскетболом і робили це системно. Сергій – професійний баскетболіст, який прославив Рівненщину та Україну своєю грою в іспанському клубі «Валенсія», капітан національної збірної України протягом одинадцяти років, я – бізнесмен і фанат баскетболу, який любить цей вид спорту і все життя грає у нього.

У 2017 році ми створили дві команди, чоловічу та жіночу в складі баскетбольного клубу «Рівне».


Чоловічу команду сформували гравці аматорської ліги й професіонали, ветерани, які грали ще в «Пульсарі».


А жіночу команду створили на базі команди «Сузір’я». Тепер дівчата грають в Суперлізі, хлопці – у Вищій лізі. Створили також дві (чоловічу та жіночу) студентські команди.

– Тобто з’явився такий собі осередок, навколо якого можна було гуртувати професійних спортсменів і розвивати цей рух. Адже сьогодні БК «Рівне» асоціюється із «двіжом». Ігри команди – це завжди драйв, енергія, захоплені фанати.

– Так. І ми не мали права втратити такої можливості. Сьогодні нас підтримує і міська, і обласна влади, за що ми їм дуже вдячні. Є спонсори, які у нас вірять і теж підтримують.

– Якими перемогами й досягненнями клубу ви пишаєтеся найбільше?

– Безумовно професійною грою спортсменів. Жіноча команда дуже порадувала своїх вболівальників – цього року вперше в історії Рівного дівчата вибороли Кубок України з баскетболу. Це однозначно видатне досягнення! Також наші дівчата двічі здобували бронзові медалі чемпіонату Суперліги. А чоловіча команда двічі вигравала срібло Вищої ліги. Але переконаний, що основний наш здобуток – це наш великий фан-клуб рівнян.

На наших домашніх іграх завжди «аншлаги». І це не може не радувати. Приходять і дорослі, і діти, для яких баскетбол став улюбленим видом спорту, а гравці клубу — прикладом для наслідування.

– У зв’язку із карантином через пандемію коронавірусу були скасовані спортивні змагання, професійні спортсмени були змушені зробити перерву у тренуваннях. Як переживав баскетбольний клуб «Рівне» карантинні обмеження? Тренування команд вже відновлені?

– Перш за все ми відновили тренування для тих, хто грає у молодіжних командах, щоб тримати їх в тонусі. Тому що гравці професійних команд мають більше досвіду і професійних умінь гри. Вони відповідальні, а тому отримали завдання від тренерів і самі підтримують себе у формі.

– А в місті достатній потенціал для тренувань? Чи всі спортсмени мають доступ до майданчиків і можливість тренуватися?

– Насправді для професійного спортсмена не обов’язково тренуватися з м’ячем. Він повинен просто підтримувати свої м’язи й розум у тонусі. Тому тренуватися він може у будь-якому місці: і на спортивному майданчику у дворі, і на відкритому полі, і на стадіоні.

– В умовах карантину велися розмови про проведення спортивних ігор без глядачів. Чи реально провести такі баскетбольні зустрічі?

– Це можливо, але для чого? Адже команди грають у баскетбол не тільки, щоб здобути трофеї, але й заради глядачів теж. Фанати клубу, їхні захоплені погляди і емоції, які вони переживають під час гри – це найбільший бонус і дивіденди для спортсменів.

Між іншим, саме це є однією із причин, чому я займаюся розвитком баскетболу на Рівненщині. Спорт об’єднує людей. Людей різних за віком, соціальним статусом, професією. Але всі вони об’єднані командними кольорами клубу, любов’ю до баскетболу та клубу.

– Ви, до речі, на матчі самі ходите чи з сім’єю?

– БК «Рівне» стало невіддільною частиною нашої родини. Сьогодні ми не уявляємо без нього нашого життя. Дружина Ольга — дуже активна вболівальниця, постійно відвідує усі матчі.

– А які матчі легше вдаються: домашні чи виїзні?

– Звичайно, що домашні матчі грати легше. Але й виїзні мають свою атмосферу. Відчути її я особливо рекомендую вболівальникам: вболівати за свою команду в іншому місті. Це дуже цікавий досвід. Найбільше задоволення отримуєш від того, коли твоя команда бачить і відчуває твою підтримку, завдяки чому рухається вперед до перемоги.

– Поговоримо ще про іншу частину вашого життя. Зрозуміло, що баскетбольний клуб –  це, без сумніву, ваше велике захоплення, хобі. А в житті ви займаєтеся митним брокерством. Маєте власну компанію «PST Україна», яка вже більш як чверть століття успішно працює на ринку надання митно-брокерських послуг. Як сьогодні розвивається бізнес?

– Сьогодні «PST Україна» – успішна компанія із багаторічним досвідом роботи на ринку надання митно-брокерських послуг. І один зі спонсорів БК Рівне. Цьогоріч компанія відзначає 26-річчя. І за цей час заслужила репутацію надійного та відповідального партнера. Основний вид діяльності – митно-брокерське обслуговування у міжнародних автомобільних пунктах пропуску через державний кордон України.

– Карантин якось вплинув на роботу компанії?

– Компанія через специфіку своєї діяльності залежить від товаропотоків, які експортуються в Україну. Звичайно, що на час карантину вони дещо зменшились. Ми це відчули у своїй роботі. Але тримаємось. І сподіваємось, що вийдемо з цієї кризи із найменшими втратами.

– Як бізнесмен як Ви оцінюєте розвиток бізнесу у Рівному, залучення інвестицій. Чи достатньо сьогодні робиться для цього?

– На мою особисту думку, для залучення інвесторів ніколи не можна зробити достатньо. Цей процес має бути постійним. Тут, як то кажуть, не варто зупинятися на досягнутому. Бо це важливо, перш за все, для нас самих, для тих людей, які живуть і працюють у Рівному, в області. В умовах децентралізації міська та обласна влади можуть самостійно працювати в цьому напрямку, незалежно від центральної влади. Адже ми самі живемо в цьому регіоні і нам його розвивати.

Для того, щоб місто мало змогу вкладати кошти в розвиток інфраструктури, місто має їх заробити. Бізнес є основною рушійною силою в цьому. Створює робочі місця, платить зарплати і податки, які потім можна інвестувати у розвиток громади.

– Чого, на вашу думку, бракує для потенційного розвитку?

– Потрібен бізнес, який створює продукт, товари, послугу. Як тільки він з’явиться, навколо нього гуртуватиметься бізнес, що надає супутні послуги. Для приходу такого великого, бюджетоутворювального бізнесу слід створювати комфортні умови, будувати індустріальні парки, скорочувати кількість бюрократичних процедур.

Треба залучати зовнішні іноземні та внутрішні інвестиції. І тоді матимемо гарні перспективи для розвитку.

Повна версія інтерв'ю в аудіозаписі:

Радіо Трек · Гість програми "Відкритий Мікрофон" - Євгеній Самчук

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень