Євангеліст при владі. Як у Рівному вперше в Україні керуватиме мер-богослов (BBC)

BBC-Україна зробили спецматеріал про Рівне і Третяка

Олександр Третяк. Фото: Олексія Бухала для BBC- Україна

До виборів 35-річний Олександр Третяк керував духовною семінарією, організовував молитовні сніданки та боровся з ЛГБТ-прайдами.

Але завдяки збігу обставин він несподівано виграв вибори у політичних зубрів та місцевих забудовників. Він мав змогу опинитись у різних політичних командах, включно зі «Слугою народу», проте балотувався від партії Петра Порошенка і став єдиним міським головою від «ЄС» у великих містах України, йдеться у матеріалі BBC.

Ми подаємо стислий виклад статті. Оригінал можете прочитати за посиланням.

Рівняни обрали мера-проповідника, чого спочатку не очікувати ані штаби суперників, ані, як кажуть інсайдери, не ставили за мету у самій «Європейській солідарності».

 

Без досвіду у політиці та міському управлінні Олександр Третяк очолив обласний центр на чверть мільйона людей.

Але вже у перші ж дні на посаді показав неабияку політичну «чуйку» та християнське вміння прощати - уклав союз та віддав крісло секретаря міськради головному політичному опоненту на виборах - бізнесмену-забудовнику Віктору Шакирзяну, команда якого добряче полила брудом богослова перед другим туром.

З семінарії у мерію

Новообраний міський голова - викладач англійської та німецьких мов за першою освітою, а за другою - магістр богослов'я.

Він десять років працював ректором Рівненської духовної семінарії і Академії християн віри євангельської.

Третяк протестант, що має важливе значення для місцевої політики, де більшість – православні й сильні позиції Московського патріархату.

Олександр Третяк раніше займався волонтерством та місіонерством: був учасником поїздок у африканські країни, де працював у будинках для дітей-сиріт.

З 2014 року організував доставку гуманітарних вантажів на лінію фронту у зону АТО.

Усі фото з матеріалу BBC

Олександр Третяк раніше не балотувався на виборах й не був активним політиком.

В інтерв'ю для BBC News Україна він розповів, що у січні цього року до нього зверталися представники різних партій зі своїми пропозиціями йти на вибори.

Каже, що пропонували і від президентської партії «Слуга народу».

Але обрав «ЄС» Петра Порошенка, «бо це проукраїнська, пропатріотична, і продемократична сила, яка взяла вектор республіканського розвитку, що мені симпатизує».

А ще, як кажуть місцеві знавці, не останню роль зіграла постать Олександра Турчинова, який керує штабом «ЄС».

«Пастор», як часто називають пана Турчинова через його захоплення протестантською вірою, має схожі погляди з новим мером Рівного.

Новобраному міському голові імпонують погляди Олександра Турчинова.

 

Ще перед торішніми президентськими виборами він написав пост, що віддав би свій голос за нього, адже це «один з тих топ-політиків, котрий чітко висловлює свою позицію, щодо підтримки класичного устрою сімейної інституції та заборони пропаганди лівацької неомарксистської (лгбт) ідеології яка під різним соусом намагається легалізуватись в Україні».

У розмові з ВВС News Україна пан Третяк розповів, що давно знає Олександра Турчинова. Але наполягає, що аж надто близько з ним не спілкується.

- Останні пів року ми активно спілкувалися щодо виборів. Я був у прямому підпорядкуванні центральному штабу.

 

Як керівник штабу він давав поради. Але не скажу, що він прямо на мене впливає, - розповів пан Третяк.

І наполягає, що пан Турчинов точно не впливає на нього «по церковній лінії».

Усі фото з матеріалу BBC

Торік міська рада міста ухвалювала рішення про заборону «маршів рівності», «прайдів», і «фестивалів квір-культури». Пан Третяк підтримував такі дії влади, згодом суд скасував це рішення.

Олександр Третяк давно виступав проти ЛГБТ-спільноти та називав їх збоченцями. Натомість координував ходу за сімейні цінності. Він засудив рекламу «Гелловіна», виступаючи перед депутатами минулої осені, адже це, на його думку, пропагує суїцид.

Як вдалось виграти

У Рівному виборча компанія фактично розпочалася за пів року до її офіційного старту. А в серпні про рішення не йти у мери оголосив Володимир Хомко, який керував містом 12 років.

Це суттєво змінило політичний ландшафт міста й дало змогу вистрелити новим обличчям. Адже у разі його балотування шанси обратись знову були дуже великими.

У першому турі першим був Віктор Шакирзян, у якого була наймасованіша кампанія, а Олександр Третяк став другим і відстав на кілька відсотків.

Місцевий політичний експерт Гліб Олійник у розмові з ВВС News Україна розповів, що на фоні низької явки на вибори у місті прийшли голосувати люди, які хочуть змін. Він зауважує, що спроба опонентів Третяка розіграти релігійну карту нашкодила їм самим.

На першій же сесії міської ради стався політичний скандал - Олександр Третяк запропонував на посаду секретаря свого конкурента у другому турі Віктора Шакирзяна.

Усі фото з матеріалу BBC

Секретар міської ради та мер

У голосуванні відмовилися брати участь депутати від трьох партій. Секретаря обрали 26 голосами й учорашні суперники - ЄС та «Рівне разом», об'єднались із «Свободою» та «За майбутнє». ЄС звинуватили у зраді та повернення до влади старих еліт, які й раніше керували містом.

Олександр Третяк такий крок пояснив об'єднанням на благо міста. Старі образи та бруд він швидко пробачив.

- Маємо об'єднати зусилля довкола ідей, які набрали найбільшу кількість прихильності виборців, щоб понизити градус напруги і взяти найкраще з їхньої та нашої команд. І працювати на благо міста, - заявив мер.

Як керуватиме мер-богослов

Деякі місцеві експерти та політики припускають, що пан Третяк не зовсім підготовлений до керівництва містом й ним будуть легко маніпулювати досвідченіші партійці. А господарчу частину можуть взяти на себе старі кадри, які й так керували міським життям останніми десятиліттями.

У розмові з ВВС News Україна мер спокійно реагує на закиди щодо його недосвідченості та несамостійності.

-Я є teachable, тобто людиною, здатною до навчання.

 

Освоїти ключові ази підготовки бюджету та економіки не буде проблемою.

 

Маю хорошу команду фахівців, а ще ж десять років очолював навчальний заклад, а це пошук системного фінансування, налагодження безперебійної роботи. Це уже серйозний досвід, - наполягає Олександр Третяк.

Він анонсує новий підхід до управління - міська влада має стати сервісною службою.

На питання стосовно просування «сімейних цінностей» і можливого переслідування ЛГБТ-спільноти та заборони прайдів, міський голова пояснив, що керуватиметься виключно Конституцією України. І забороняти нічого не планує.

- Ну вийде там 2-3 людини - будь ласка, нехай пройдуться. Забороняти немає сенсу, - запевнив мер.

Третяк неодноразово висловлювався на підтримку нинішньої влади Польщі та її консервативної політики у гуманітарній сфері, зокрема і ставлення до «сімейних цінностей».

Гліб Олійник прогнозує, що Олександр Третяк та його команда намагатимуться змінити місто, що викличе критику і незадоволення.

- Їх критикуватимуть у будь-якому випадку: або за зміни, або за бездіяльність.

 

Наприклад, поява платних парковок навряд чи отримає багато прихильників, однак це вирішить проблем у перспективі.

 

Ініціаторів обов'язково критикуватимуть, як і самого Третяка, - пояснює експерт.

Мер планує зробити своєю заступницею з економічних питань чиновницю зі стажем Світлану Богатирчук-Кривко. Співрозмовники ВВС припускають, що саме вона буде мати найбільший сплив на розвиток міста.

Меру буде складно з нею, вважає Гліб Олійник, однак буде чому повчитися, як в управлінця із двадцятилітнім стажем.

 

Показово, що хоч пані Богатирчук-Кривко у команді «ЄС», проте є прихильницею УПЦ Московського патріархату.

Поки що перша реформа мера - зміна формату новорічної ялинки.

Цього року на центральному майдані не буде традиційної живої ялинки. Прикрасять кілька дерев, а в наступному році новий мер планує придбати штучне дерево.

12 років застою?

Рівне - місто базарів, - так найчастіше відгукуються про нього ті, хто побував тут вперше. У місті процвітає стихійна торгівля, а забудовники безсистемно зводять висотки у самому центрі міста на фоні типової радянської забудови.

Дійшло до того, що висотку звели просто біля історичного музею міста, який є чи не головною історичною пам'яткою. Забудовники матимуть сильні позиції у новій міській раді.

Усі фото з матеріалу BBC

Експерти прогнозують, що перший рік нового міського голови покаже, чи зможе він якісно змінити ситуацію у Рівному.

А одне з головних питань, про які розмірковують у місті - чи налагодять мер і секретар міськради особисту співпрацю, без якої хитка владна конструкція може не запрацювати.

Докладно прочитати матеріал BBC-Україна

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень