Подарунки брати не всі, не битися, ЗМІ сприяти: з депутатів Рівного хочуть зробити ангелів?

У Рівному хочуть прийняти Кодекс етики депутатів

Сергій Паладійчук вважає, що наявність Кодексу поліпшить поведінку депутатів

Кодекс етики депутатів розробив секретар міськради Рівного Сергій Паладійчук. Побачив такі кодекси в інших рад під час наради секретарів міських рад України. І вирішив їхній досвід запозичити, відкоригувавши його для міськради Рівного.

Розповідає Сергій Паладійчук:

Важливо, що цей документ озвучить ті речі, які розумілися самі по собі. А тепер вони будуть зафіксовані на папері, як доконаний факт.

 

Останнім часом, останні рік-півтора наелектризоване суспільство. Воно передається і на партії, і на депутатів. І виникають ситуації, які виходять за норми меж поведінки. Тому цей документ, на моє переконання, має трішки регламентувати чи певним чином зафіксувати оці такі положення етики депутатської.

Сергій Паладійчук вважає, що наявність Кодексу поліпшить поведінку депутатів. Хоча й розуміє, що жодної гарантії цього нема. Прийнявши Кодекс, пояснює секретар міськради, депутати підтвердять публічно, що вони готові працювати, дотримуючись найвищих моральних критеріїв.

Сергій Паладійчук (фото ОГО)

Покарати серйозно за порушення Кодексу етики депутата, приміром, штрафом, не можна буде. Але, за словами Сергія Паладійчука, членам комісії з депутатської етики буде легше приймати рішення щодо негативної поведінки депутатів. Та й моральний осуд для депутата, на його думку, інколи може мати більше значення, ніж штрафи. Особливо, якщо депутат вирішить балотуватися повторно. Тож Кодекс етики, пояснює він, допоможе виборцям стежити, наскільки їхній депутат коректний, толерантний, гідно поводиться.

Депутати минулих скликань дозволяли собі на сесіях розпускати кулаки (фото ОГО)

У Кодексі, розробленому Сергієм Паладійчуком, говориться, як депутатам поводитися під час сесій (не говорити по телефону, виступати з дозволу головуючого тощо), як спілкуватися з іноземцями за кордоном і в Україні (усвідомлювати, що вони представляють Україну і місто Рівне), як висловлюватися в Інтернеті (поширювати лише правдиву інформацію, дотримуватися нормативної лексики). 

Окремим пунктом прописані правила етики поводження з журналістами. На питання, чи пов’язано це з якимось конкретним випадком негативного поводження депутатів з представниками ЗМІ, чи просто переписано з кодексів інших рад, секретар міськради відповідає так:

Журналісти – це дзеркало демократії, люди, які мають стежити, щоб політики будь-якого рівня з були прозорими, порядними, чесними. І депутат має пам’ятати, що якщо журналіст цікавиться якимось питанням, і ця цікавість професійна й не виходить за межі якихось особистих інтересів, то він має коректно, толерантно і правильно з журналістом поводитися. Тому цього пункту не могло не бути, адже політик  і журналіст – це одна зв’язка, у якій повинні одне одному фактично й допомагати. Це один з суттєвих елементів роботи депутата.

 

Безумовно, що і в кодексах інших рад, які я бачив, були пункти відносно ставлення до журналістів.

Cергій Паладійчук: "Депутат має коректно, толерантно і правильно з журналістом поводитися"

Окрім цього, у Кодексі етики від секретаря міськради прописано розміри подарунків, які може брати депутат. Сергій Паладійчук каже, що переписав їх із законодавства:

У Кодексі ці розміри просто нагадуються. Тільки у більш лаконічній формі. Тому що весь закон депутати не завжди готові перечитувати періодично.

 

Це нагадування не тільки депутатам, а й іншим людям, які, можливо, хочуть принести депутату щось. Бо дуже часто  з позитивними намірами йдуть щось подарувати людині, яку вони поважають, а потім це вилазить боком і тому, хто дарує, і тому, кому подарували.

Ось так нагадають депутатам, що подарунки можна брати не всі

Сергій Паладійчук зізнається, що були спроби і йому вручити дорогі подарунки:   

Були люди, які приходили і приносили пляшку дорогого алкоголю. Мої друзі дитинства, з якими ми не бачилися рік-два. Тож доводилося пояснювати, що не можеш прийняти такий подарунок. Іноді на таке й ображаються. Мовляв, ми ж з тобою у футбол разом бігали, а ти пляшку коньяку не візьмеш.

 

Щодо подарунків від виборців. Я досить популярний у себе на окрузі. Але не звик, не люблю і не хочу будь-що брати, починаючи від цукерків і печива, і закінчуючи коньяком чи віскі.

Фото BTL Ukraine GET INSPIRED!

Як відреагують на Кодекс етики депутати, чи підтримають його - стане відомо на одній з найближчих сесій міськради. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень