Як організм подає сигнали про проблеми зі здоров'ям: поради лікаря

Навіть маленькі зміни в роботі органів і систем не можна ігнорувати: вони можуть бути провісниками серйозних захворювань

Головний лікар львівського медичного центру Тарас Жиравецький каже:

- Головне - правильно розшифрувати сигнали організму, щоб вчасно звернутися до лікаря, поки хвороба не стала запущеною. Адже багато початкових ознак захворювань нам здаються дріб'язковими, хоча в цей час організм відчайдушно сигналізує - SOS.

Сухість у роті може бути реакцією на стреси і переживання. Але якщо відчуття сухості не проходить після нервового перенапруження, а супроводжується дратівливістю, то організму не вистачає вітаміну В3 (нікотинової кислоти). Багаті цим вітаміном м'ясо птиці або яловиче, горіхи, пророщені пшеничні зародки. Також сухість у роті може вказувати на цукровий діабет.

Синюваті плями на шкірі сигналізують, що в організмі є проблеми зі згортанням крові або роботою печінки. Обов'язково потрібно обстежитися.

Припухлі повіки разом з відчуттям розбитості, холодною і блідою шкірою - ознака проблем з нирками.

Часті носові кровотечі є симптомом підвищеного тиску. Також можна запідозрити недостатність вітаміну К. Раджу налягати на капусту, шпинат і суп з кропиви.

Потріскані губи, які супроводжуються м'язовою слабкістю в куточках рота, погіршенням концентрації уваги і випаданням волосся, говорять про те, що в організмі не вистачає вітаміну В (рибофлавіну). Корисно вживати молочні продукти, яйця, арахіс, персики, сою, груші, томати, кольорову капусту.

Білий наліт на язиці вказує на те, що людина занадто давно приймала їжу або застудилася. Але якщо до цієї ознаки додається почервоніння країв язика, то можна запідозрити гастрит.

Блідо-сірий наліт на язику, швидше за все, вказує на порушення роботи шлунково-кишкового тракту. А якщо спостерігається невелика припухлість губ і суха шкіра, то, можливо, організму не вистачає заліза. Тоді слід зменшити вживання чорної кави і чаю (вони блокують засвоєння цього елемента). Більше налягати на печінку, рибу, петрушку, білі гриби, а особливо - на яблука і цитрусові.

Поганий запах з рота, крім явного натяку на зіпсований зуб, може говорити про шлунково-кишкові проблеми, цукровий діабет, проблеми з нирками або печінкою (аміачний запах), або бронхами (запах гнилі).

Лущиться шкіра найчастіше при нестачі вітамінів А і В2. Якщо стан шкіри не нормалізується після того, як налагоджено повноцінне вітамінізоване харчування, і супроводжується свербінням, потрібно звернутися до лікаря. Це, швидше за все, ознаки грибкової інфекції.


Хвороблива чутливість до яскравого світла може бути у того, хто зловживає алкоголем і тютюном. Іноді це ознака алергічної реакції на пилок квітучих рослин - поліноз, але частіше сигналізує про брак вітаміну А. Заповнити його дефіцит допоможе вживання сиру, моркви, помідорів.

Повільне загоєння ран вказує на брак цинку. Його джерела - морепродукти, бобові.

Почервоніння білків очей може сигналізувати про підвищення артеріального тиску, а пожовтіння - про збій в роботі печінки.

Якщо синяки і темні кола під очима викликані не втомою і недосипанням, потрібно перевіритися у кардіолога, щоб не пропустити захворювання серця.

Зайва пітливість повинна змусити обстежити щитоподібну залозу. Правда, якщо пітливість виникає вночі, то вона може вказувати на нервове виснаження або дуже серйозні і небезпечні захворювання - туберкульоз, рак.

За інформацією видання fakty.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень