«Я не герой. Просто виконував свою роботу», - розповідь військового добровольця з Рівненщини (ФОТО)

Історія колишнього розвідника, який не припинив боротьби

Подаємо матеріал кореспондента АрміяInform Віктора Шубця «Колишній розвідник, повернувшись з фронту, продовжує воювати як журналіст» практично без змін:

Відома аксіома, що українські добровольці, які захищали Україну, її незалежність та територіальну цілісність під час Революції Гідності, а згодом в  районі АТО/ООС, повернувшись з Донбасу до рідних домівок, так і не повернулися з війни…

Один із тих, для кого початок російської-української війни був виключно питанням часу – магістр політології, вчитель історії й правознавства, активіст пластунів – українських скаутів, військовий доброволець, колишній розвідник


Збройних Сил України, а сьогодні – заступник голови Координаційної ради з питань ветеранів та головний редактор сайту «Горинь.інфо» Тарас Давидюк.

Зі шкільних років юнак зростав в осередку «Молодий Рух Рівненщини», де брав безпосередню участь у заходах національно-патріотичного спрямування, зокрема акціях та мандрівках,  з метою вшанування українських героїв минулого.

В студентські роки Тарас вступив до національної скаутської організації України «Пласт», де ще більше зміг реалізувати себе як патріот і український націоналіст.

Вчитель історії дав мені прочитати книгу про громадські організації Рівненщини. І я внутрішньо зрозумів, що не можу не долучитись. Я знайшов себе в організації «Молодий Рух Рівненщини». Це було влітку 2002 року.


Ми проводили акції, мандрівки,  робили акцент на національно-патріотичне спрямування. Дуже багато акцій проводили з вшанування та впорядкування могил бійців УПА. Узагалі Рівненщина має чим пишатися, адже тут майже в кожному селі є могили воїнів за Самостійну Україну, – розповідає Тарас.

У студентські роки це продовжилось… Акції, табори, презентації книг, Помаранчева революція. Десь у 2008 році Молодий Рух перестав активно діяти. Після цього Тарас приєднався до пластунів – українських скаутів. Мав свій гурток молоді, яку навчали та виховували…

До Революції Гідності патріот працював журналістом у газеті «Волинь». Журналістика почалася для нього з написання пресрелізів у громадських організаціях. Потім почав писати новини, пройшов кілька навчальних семінарів. Тепер має власний новинний сайт.
 

Під час Майдану був у 14-й, а потім у 15-й сотнях Самооборони. 14-та сотня складалася з представників націоналістичних організацій, а оскільки свого часу я був членом Молодіжного націоналістичного конгресу, то потрапив спочатку туди. Пізніше мене «перетягнули» у пластуни, бо була 15-та сотня самооборони, де майже всі пластуни були. Займались переважно охороною Майдану.

З початком російської агресії Тарас разом із другом «штурмували військкомат», щоб їх взяли до армії.

Але оскільки обоє не служили до того на строковій, то сказали чекати.

Тим часом я допомагав волонтерити. Згодом дізнався від пластунів про те, що вони формують свій батальйон.


Це і вирішило мою подальшу долю. Адже надзвичайно важливим було те, хто поруч із тобою. Ідейні побратими – велика мотивація та допомога. Так я став частиною добровольчого батальйону «Гарпун».

7 серпня 2015 року батальйон «Гарпун» було офіційно розформовано. Після чого боєць продовжив виконувати військовий обов’язок у лавах Збройних Сил України. В Навчальному центрі отримав досить грунтовну теоретичну підготовку.

До того ж вона була підкріплена практикою. Особливо пізнавальною була інженерна підготовка та військова топографія.

Я вже знав, чого хочу, знав, хто чим займається, тож пішов у 130-й окремий розвідувальний батальйон. Потрапив у взвод, який на дві третини складався із бійців добробатів.


Ну а далі стандартно: після навчання та злагодження на полігоні відбули в район  бойових дій.

У армії мав три посади різного профілю. Побував і розвідником, і мінометником, й інженером. В армії вчишся вміти і знати все. 

 Найбільше запам’яталася Світлодарська дуга.

Не буду говорити, що я герой чи зробив щось надзвичайне. Просто виконував свою роботу. Всі мої нагороди – волонтерські.


На жаль, я бачив, як нагороджували непричетних, але завжди радів, коли їх отримували заслужені.

Контракт закінчився на Великдень 2019 року. Тоді Тарас Давидюк із побратимами сів на потяг і поїхав зі сходу України додому.

Повернувся у журналістику – відкрив у Рівному місцеве інформаційне агентство.

Інформація – це зброя.

В умовах, коли окупант не відмовляється від своїх загарбницьких планів, треба продовжувати з ним боротьбу навіть у тилу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень