Віталій Коваль: «Рівненська область — одна із перших, яка прийняла програму протидії коронавірусу»

Пандемія – саме так схарактеризувала епідемію з вірусом  COVID-19 Всесвітня організація охорони здоров'я

Понад 60 тисяч інфікованих лише в країнах ЄС, сотні міст закриті на карантин і вже є підтверджені випадки коронавірусу в Україні. 

Про загрози, заборони та готовність області до коронавірусу спілкувалися з головою Рівненської ОДА Віталієм Ковалем.

- На сьогодні Україна і Рівненщина, зокрема, стоять перед новим викликом - коронавірус. Чи готова область до боротьби з ним?

- Ще з 14 березня область працює в режимі 24/7. Щоб постійно контролювати ситуацію ми створили при ОДА Цілодобовий оперативний штаб.

Кожні 12 годин ми із заступниками змінюємо один одного на чергуванні. На постійному зв'язку і оперативні районні штаби.

Також цілодобово працює гаряча лінія - 0 800 500 078. Оператори кол-центру надають всю необхідну інформацію щодо протидії коронавірусу.


А важливі повідомлення, що потребують перевірки та втручання, передаються на опрацювання відповідним службам. Загалом, із початку роботи кол-центру від 14 березня надійшло більше 500 телефонних звернень.
 

У двох інфекційних лікарнях, в Сарнах і Рівному, облаштовані бази для госпіталізації громадян з підозрою на коронавірус: підготовлено 417 ліжок та 63 місця в інфекційних боксах. Понад 600 медпрацівників можуть бути залучені для надання медичної допомоги населенню в осередках спалаху COVID-19.

Всі ці заклади охорони здоров’я мають необхідний запас засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих розчинів. Крім того, на Рівненщину надійшли 260 тисяч медичних масок з держрезерву, 2 апарати для штучної вентиляції легень портативні та інше медичне обладнання, яке ми розподілили серед 105 державних і комунальних медзакладів області.

Крім того, зустрівся з виробниками продукції та представниками продуктових мереж регіону. Для безпеки громадян домовилися про контроль якості продукції і ціну на неї, дезінфекцію торгових площ і всього обладнання магазинів. Провів зустріч і з підприємцями області. Соціально відповідальний бізнес фінансово готовий допомагати у боротьбі  з коронавірусом.

- Чи виділила область кошти на боротьбу з коронавірусом?

- Рівненська область - одна з перших, яка прийняла програму протидії коронавірусу. На цю програму ми передбачили майже 100 млн гривень, з яких 29 млн грн вже виділили на сесії Рівненської обласної ради.

Ці кошти спрямуємо на першочергові засоби і потреби для боротьби з пандемією.

Основні напрямки програми - забезпечити медичних працівників засобами індивідуального захисту, палати інтенсивної терапії відповідним обладнанням, а заклади охорони здоров’я області дезінфікуючими засобами.

Серед пріоритетів і надання кваліфікованої медичної допомоги, функціонування закладів для обсервації, проведення обстеження населення на ГРИП та корона вірус та інформування громадян задля недопущення поширення COVID-19.

- Які обмежувальні заходи щодо протидії коронавірусу ввели в області?

- Ми працюємо на випередження і, аби коронавірусна інфекція не поширювалася, ввели низку обмежувальних заходів.

Заборонили роботу: речових та продуктових ринків; точок продажу іноземних товарів; розважальних, торгових та торгово-розважальних центрів; ресторанів і кафе; кальян-клубів, басейнів, лазень, саун; тренажерних залів, фітнес-центрів; бібліотек.

Виключення становлять лише аптеки, продуктові магазини, супермаркети і АЗС. Обмежили і масові зібрання до 10 осіб.

- Уряд виніс постанову про заборону залізничних, авіа- та автобусних міжміських та міжобласних пасажирських перевезень. Чи готова до цього Рівненщина?

-  Так, уряд прийняв таку постанову. Документ забороняє  з 18 березня по 3 квітня: регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні.

Обмежується і кількість пасажирів на міських маршрутах – не більше 10 осіб. В усіх видах внутрішніх сполучень заборонено перевезення пасажирів залізничним транспортом. Такі ж заходи ми запровадили в області.

- Якщо закрито фактично усе, як за таких умов виживати бізнесу?

-  На час карантину Верховна Рада України з 1 березня по 30 квітня звільнила бізнес від перевірок, пені та сплати ЄСВ.

Відтак, для бізнесу ввели «податкові канікули» - зняли несвоєчасне подання звітності, скасували податок на комерційну нерухомість і землю.

Також  з 1 березня по 31 травня звільнити бізнес від основних штрафів і пені за порушення податкового законодавства.

- А як щодо громадян?

- Громадянам з підозрою на коронавірус оплатять лікарняні. Розмір соцвиплат залежить від страхового стажу та середньої зарплати працівника.

Фінансова допомога виплачується від шостого дня тимчасової втрати працездатності і до повного видужання.

Якщо у працівника захворіла дитина віком до 14 років, Фонд соціального страхування України компенсує заробіток батьків, який вони втратили під час лікування. Також уряд доплачуватиме по 1000 грн всім, у кого розмір пенсії менше ніж 5000 грн.

- Що у такі непевні часи Ви скажете жителям області?

- Як радять лікарі, найкращий спосіб вберегти себе від коронавірусу – залишитися вдома і без потреби не виходити на вулицю.

В разі виникнення симптомів вірусної інфекції, повідомте сімейного лікаря. Він вирішить, потрібна ізоляція чи госпіталізація.

Але якщо у вас температура вище 38 і важко дихати – одразу викликайте швидку. Якщо коронавірус підтвердиться, лікарі знають чіткий алгоритм дій.
 

Крім того, дотримуйтесь елементарних засобів особистої гігієни. Частіше мийте руки,  дезінфікуйте приміщення і робочі місця, менше виходьте на вулицю, дотримуйтесь дистанції з людьми  1.5-2 м.

Не забувайте і про людей похилого віку. Вони найбільш вразливі до інфікування COVID-19. Кожному із нас не складно зробити маленьку, але вкрай важливу справу для таких сусідів, особливо одиноких.

Елементарно, якщо збираєтесь у магазин - запропонуйте їм купити продукти чи ліки, чи товари першої необхідності. Вони потребують нашої допомоги.

Не панікуйте, будьте свідомими і, звичайно, не хворійте!

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень