«В Західній Україні взагалі не повинно бути проблем із тестуванням», - головний санітарний лікар України

Віктору Ляшку звітують, що опрацювання тестів на коронавірус проводять день у день

У головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка (на фото вгорі) взяла інтерв'ю столична журналістка. Вона поцікавилася, чому людям доводиться довго чекати на результати тестів на коронавірус. 

– Я сама здавала тест на початку карантину і тиждень чекала. Зараз бачу пости у соцмережах, що люди чекають результат по два тижні.

– Дивіться, на початку карантину тестування у Києві проводилося в одній лабораторії на Ярославській, 41, потім - у трьох лабораторіях, потім - у 25 лабораторіях. Потужності тестування спочатку були 200 зразків на тиждень, потім 200 зразків на добу, потім дійшли у червні до 16 тисяч, зараз ми виходимо на 200 тисяч на тиждень.

Запитують, а скільки тут приватників? Приватних досліджень 26%. Із тих 26%, напевне, 20% в місті Києві. Формується таке уявлення, що в нас все платно і не можна протестуватися.

– У мене під будинком приватна лабораторія і там черга з 4 год ранку стоїть. Так, це Київ.

– В той же час в оперативному порядку щодня у нас збирається статистика по залишках зразків, які є в наших лабораторіях. Ось тиждень до тижня (кладе листок з графіками на стіл – ред.). В 16 регіонах взагалі нулі по залишках, тобто опрацювання тестів проводиться день у день.

- Якщо десь приріст відбувається, і відповідно не справляється лабораторія,  люди чекають тести кілька днів, то це за рахунок чого?

- За рахунок того, що нас не чують. Коли ми говоримо Дніпру "Не проводьте концерти, зараз складна епідситуація", нас не слухають. І результат: із 1800 зразків на залишках у них формується вже 4000 зразків. Відповідно, мені потрібно втручатися і в ручному режимі перенаправляти ці зразки туди, де вже вийшли на певний режим роботи.

Наприклад, Івано-Франківськ, Тернопіль, Закарпаття, Львів – працюють уже з коліс. Якщо в Західній Україні зараз хтось каже, що вони чекають тиждень на результат, то я хочу чути цей сигнал.

– Вам треба дзвонити на "гарячу лінію" чи куди?

– Так, на "гарячу лінію". В Західній Україні зараз взагалі не повинно бути проблем із тестуванням ніде. Нас питання по Києву турбують, Дніпро турбує, Донецьк вже теж виходить за тисячу зразків, тому йому Харків допомагає, попри свою завантаженість. Ми це питання контролюємо.

– Ви сказали, що приватні лабораторії нині роблять 26% всіх тестів на виявлення коронавірусної хвороби. Чесно кажучи, у Києві виникає враження, що вони роблять ледь не 100%, такі туди черги. Особливо на фоні заяв приватних лабораторій про те, що вони пропонували МОЗ допомогу в розширенні тестування, але домовитися не вдалося. Це б допомогло збільшити обсяги тестування, чому не відбулася співпраця?

– Вони пропонували на першому етапі зробити декілька хабів. Наприклад, у Києві-Львові-Харкові. Звести туди все обладнання, яке є в приватників та державників, залучити всіх працівників і всі зразки звозити в ці хаби.

Ми вибрали іншу стратегію – розвитку лабораторних центрів, які є в нас у кожній області, збільшення їхньої потужності і розвиток комунальних,  додатково, лабораторій. Кожна лабораторія має межу своєї потужності, тому нині ми запропонували і винесли на Кабінет Міністрів України питання контрактування приватних лабораторій для того, щоб розгрібати залишки. Вже на цьому тижні наше питання розглянуть.

Якщо бачимо, що Київ/Дніпро/Донецьк – "горить", то даємо добро державному лабораторному центру, на цей період часу, коли сформований бум залишків, укладати договір з приватною лабораторією. Щоб робити тестування з сьогодні на завтра, щоб оперативно відреагувати.

– Це має Кабмін вирішити таке питання?

– Так, МОЗ зробив пропозицію, подали на Кабмін. Ми затвердили розпорядженням виділення коштів із програми.

За інформацією "Української правди"

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень