«У полковника - лише дві квартири, і не в Рівному. І в усьому винен комп'ютер», - міський КЕВ

У квартирно-експлуатаційному відділі Рівного прокоментували ситуацію з житлом для першого заступника командира 55-го окремого лінійно-вузлового полку зв'язку Олександра Кяго

Нагадаємо, що ми писали про те, що в родини полковника Олександра Кяго, яка складається з трьох осіб - його, дружини. сина, є у власності три квартири:

у Бахмуті на Донеччині, у Полтаві та в Рівному.

Така інформація наведена у його декларації про доходи. Тепер міськвиконком попросили вивести з числа службового квартиру у Рівному, в якій мешкає Олександр Кяго. Після цього він зможе її приватизувати. Тож, полічили ми, матиме у Рівному дві квартири і чотири загалом.

Втім, начальник житлового відділу квартирно-експлуатаційного відділу Рівного Оксана Домбовецька запевнила, що деяка інформація у декларації Олександра Кяго не відповідає дійсності, зокрема, він не має власного житла у Рівному:

- Справа в тому, що декларація подається в електронному варіанті і декларанти не розуміють, що таке службова квартира. Тобто людина проживає у  квартирі, що є власністю Міністерства оборони, а комп’ютер це не забиває. Люди, які живуть у квартирі, не можуть сказати, що вони живуть на вулиці. Вони пишуть адресу. І воно автоматично показує, що ця квартира їхня. Ця квартира Олександром Кяго була отримана 21.12.2006 року. Вона службова. Її загальна площа 51,2 кв. метра, а житлова - 26 з чимось. Тобто це та службова квартира, у якій проживає Кяго нині, і яку він, як офіцер, як військовослужбовець, у якого є понад 25 років вислуги, і надійшла черга на отримання постійного житла, виявив бажання отримати для постійного проживання.

- Чи має право він на отримання житла, якщо його родина має ще дві квартири?

 

- У нас Житловий кодекс 1984 року. Я особисто не приймаю рішення, має він право, чи ні. Це питання розглядається на комісії Міністерства оборони, де присутні 13 представників різних департаментів, серед них і департамент юридичний, військової служби правопорядку. Однозначно всі проголосували «за», що він має право. Тому що ті квартири, які отримані у спадщину в інших населених пунктах, вони не мають до цього відношення. Наш командир не може керувати, командувати, живучи у Бахмуті, наприклад, у квартирі, яку він отримав після смерті батьків.

- Тобто законодавство дозволяє військовому у кожному населеному пункті отримувати по квартирі?

 

- Звичайно. У будь-якому населеному пункті, де громадянин не має житла, він може перебувати на квартирному обліку. Олександр Кяго перебував на квартирному обліку з 1993 чи 1994 року. І надійшла черга на отримання житла. І він виявив бажання саме цю квартиру розслужбовити і Міністерство оборони дало згоду.

- А як багато військовослужбовців у Рівному перебуває у черзі на отримання житла?

 

- Ну, до Кяго це відношення не має. У нас є черга. Люди отримують тільки службове житло. Після того, як у них є 20 років вислуги, вони можуть виявити бажання отримати це житло для постійного проживання. Житло у Міністерстві оборони люди отримують лише один раз за всю службу, або гроші замість житла за бажанням.

Олександр Кяго (фото rtb.rv.ua)

- І це, незважаючи на те, що він має житло?

 

- Ні. Він житла не має. Він отримав його у спадок. Він не може відмовитися від спадку. Що він має його державі подарувати? Йому батько після смерті залишив квартиру.

- У такому разі він може продати житло в інших населених пунктах і купити собі у Рівному.

 

- Ну, бачите, якби наші законодавці змінили Житловий кодекс 1984 року, де взагалі приватної власності не було, то можливо так би і було. А нині ми користуємося тими законами, які  у нас працюють в державі. Інших придумати не можемо. І зобов'язати його продати квартиру і купити в Рівному ми не можемо.

- Тобто виходить, що Олександр Кяго вніс неправдиві дані у декларацію про доходи, зазначивши, що має у власності квартиру у Рівному?

 

- Ні. Це неправильно зроблена програма, в яку не можна по-іншому внести. Просто по-іншому комп'ютер не вбиває.

- А як інші люди вносять у декларації інформацію про службове житло і у них комп'ютер це зазначає?

 

- Це питання до податкового інспектора. У Кяго є податковий інспектор, у якого у функціональні обов'язки входить прийняти декларацію. Бо я з ним говорила, чому так. Я теж не згодна, що так. Він пояснив, що він людина, яку перевіряють, і йому сказали зробити саме так. І це питання, я думаю, не тільки до нього.

- І все-таки цікаво, як багато військовослужбовців перебуває у черзі на отримання житла у Рівному?

 

- У черзі - понад 1000 осіб. Але серед них люди, які мають вислугу три-п'ять років. Остання людина в черзі стоїть 2018 роком.  Тобто у нас постійно люди стають на чергу, і знімаються з неї. Тому що коли люди приходять на контракт - стають на чергу. Контракт закінчвся – вони знімаються.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень