В Україні не бракує ліків для важкохворих дітей. Міністр вважає, що ситуація в Рівному — це політика

За його словами, комусь треба робити рейтинги

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов говорить з головою ГО "Мережа 100% життя - Рівне" Юрієм Лазаревичем.

Рівне відвідав міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Керівник МОЗу побував у Рівненській обласній дитячій лікарні, де спілкувався з лікарями, батьками пацієнтів, представниками благодійних організацій та журналістами.

Нагадаємо, що причиною візиту стали скарги громадськості на відсутність ліків для важкохворих дітей.

Йдеться про онкозахворювання та інші важкі хвороби. За словами найбільших в Україні організацій, які відстоюють права пацієнтів «100% життя Рівне» та «Пацієнти України», МОЗ провалило закупівлі необхідних медикаментів на гроші 2020-го року.

В запасах МОЗу лишилися медикаменти, які закупили торік.

У підсумку обидві організації ще 25-го вересня пояснили, що 54 дитини на Рівненщині залишилися без ліків. Ще 152 дітей та дорослих у зоні ризику — ліки закінчаться через 2-3 місяці.

За даними Рівненської обласної дитячої лікарні, без ліків залишилися:

  • діти, які борються з раком крові (лейкозом);
  • діти, які хворіють на ювенільний ревматоїдний артрит (ЮРА);
  • діти, які лікуються від вірусних гепатитів;

Ілюстрація до публікації "Пацієнтів України".

Під час візиту до обласної дитячої лікарні Степанова зустрів голова обласної організації «Мережа 100% життя Рівне» Юрій Лазаревич, який власне й вимагав у міністра відповідей щодо провалених закупівель.

Голова ГО "Мережа 100% життя - Рівне" Юрій Лазаревич (ліворуч) спілкується з міністром охорони здоров'я Максимом Степановим (праворуч).

Максим Степанов каже, що на початку року в міністерстві не сформували потребу в ліках на 2020 рік, тож закупівлі почали тільки влітку:

Степанов: Коли я прийшов на посаду, в нас не була зібрана потреба на 2020 рік.

Лазаревич: Вона була зібрана. Ви зараз кажете неправду. Я знаю, що вона була зібрана, адже були підписані управлінням охорони здоров’я потреби, які збирало МОЗ.

Степанов: Ви ж мене не хочете почути.

Лазаревич: Хочу.

Степанов: Потреба у квітні в нас була  по потребі 19-го року. Не 20-го. 19-го. Ми одразу перезібрали потребу. За два тижні перезібрали. Уточнили цю потребу. Потім, я думаю, ви як людина обізнана, ви знаєте, що відбувається потім. Потім затверджується постанова уряду, в якій затверджується весь цей перелік лікарських засобів. Потім починається процес закупівлі. Процес почався в червні.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Лазаревич: По всіх нозологіях, по всіх препаратах?

Степанов: Ну там червень, липень місяць. Перші лікарські засоби будуть в жовтні місяці уже поставлені. Те, що стосується потреби на 2021 рік, ми зібрали потребу станом на 1 жовтня. Зараз ми цю потребу обробляємо, аби в січні почати процес закупівлі. Окрім того, у нас на сьогодні не існує нормальної системи обліку усіх лікарських засобів. Не існує програми, в якій би було відповідно реєстр хворих, де було вказано, хто чим лікується.

Міністр збирається щось сказати.

Як пояснювали в «Пацієнтах України» ще влітку, перші тендери через Державне підприємство «Медичні закупівлі України» відбулись на початку червня. Договори з міжнародними організаціями укладенні на початку вересня. Це надто пізно, адже в минулі роки в цей час надходили перші партії ліків.

Окремо Степанов і Лазаревич зачепили тему людей, хворих на ВІЛ/СНІД. Їм також, за словами волонтерів, не закупили ліків вчасно. Голова обласної ГО «100% життя - Рівне» переконує, що волонтерам довелося закуповувати медикаменти за кошти організації.

Чекати з лікуванням не можна, адже якщо припинити вживати препарати - вони уже можуть не допомогти.

Степанов заперечив. Каже, що таких закупівель не було.

Як підтвердження своїх слів Лазаревич навів журналістам графік закупівель:

Ліків закупили більше ніж на 6 млн доларів. А міністр збрехав, що нічого благодійні організації не купували. Ми їх купили і поставили в центри СНІДу, а не МОЗ. МОЗ просто не закуповував їх, - каже Юрій.

Фото Юрія Лазаревича. Список закупівель, які здійснили волонтери. Це ліки для хворих на ВІЛ/СНІД.

Пояснивши, що закупівлі на 2020 рік міністерство вже провело, Максим Степанов пішов разом із персоналом обласної дитячої лікарні усередину лікарні.

Там відбулася закрита конференція. Через пів години високопосадовець вийшов до журналістів.

Спілкування з міністром у холі лікарні. Потім медики вирушать на конференцію.

Заявив, що на сьогодні в Україні не існує проблеми з лікарськими засобами:

У нас не існує на сьогодні в країні проблеми з лікарськими засобами. У нас на залишках є лікарських засобів на 5,4 млрд грн. По всіх програмах. Якщо ми говоримо, до прикладу, про дитячу онкологію, то у нас на залишках на 590 млн грн є цих лікарських засобів.

 

Якщо препаратів немає в Рівному – це не означає, що їх немає в Україні.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час брифінгу. Фото Рівненської ОДА.

АЛЕ

Згадаємо один із найбільших благодійних фондів «Пацієнти України». З весни у фонді попереджали про зірвані закупівлі й що це потягне за собою проблеми. Ще у серпні там прокоментували цю цифру у 5,4 млрд грн.

Безумовно, такі гроші звучать солідно. Але... пацієнтська організація каже, що це 33% від потреби хворих:

За словами Міністерства, залишки медикаментів на суму 5,6 млрд грн, які є у регіонах за бюджети попередніх років, можуть забезпечити потреби пацієнтів. А за результатами пацієнтського аналізу 100% потреба в ліках на 2020 рік становила 17 млрд, тож 5,6 млрд — це всього 33% від потреби, - йдеться в повідомленні фонду.

Степанов переконує, питання у механізмі перерозподілу ліків. Тобто, на місцевому рівні десь щось пішло «не так». До прикладу, пацієнтів стало більше, ніж планували, тож медикаментів отримали менше.

Водночас міністр зауважив, що в цьому році в Рівненській обласній дитячій лікарні вистачило медикаментів для усіх пацієнтів:

Як мені повідомив головний лікар, не було жодного хворого, якому б відмовили, у зв’язку з тим, що немає ліків. І сказали б йти купувати. Були якість там збої комунікації. Я висказав свої незадоволення голові департаменту охорони здоров’я і головному лікарю, що це все доробити треба швидше. Це робиться за один день.

Юрій Лазаревич пояснює, що так зване «вистачило» - це результат роботи волонтерів:

Препарати купили благодійники, тому і не було переривання. 

Однак згадки про це у словах міністра не було.

Колектив Рівненської обласної дитячої лікарні та керівництво області робить спільне фото з міністром.

Тож голова МОЗу сказав, що доручить міністерству удосконалити механізм розподілу ліків і запровадити необхідні реєстри хворих:

Мене обурило, що у нас в країні виникла така ситуація. Я більш ніж упевнений, що Україна забезпечена лікарськими засобами. Тому доручаю своєму заступнику Шаталовій Світлані Миколаївні удосконалити механізм по перерозподілу.

Крім того, за словами Степанова, у МОЗі уже працюють над створенням реєстру важкохворих, який значно вдосконалить контроль за розподілом препаратів.

А у нагнітанні ситуації Максим Степанов звинувачує політиків:

Я розумію, що деяким нашим політичним діячам треба щось говорити. Є багато різних спекуляцій. Люди, які думають, що піднімають собі таким чином рейтинг.

Ймовірно, урядовець говорив про виступ нардепів у Раді, які підіймали питання відсутності ліків та акції протесту під будівлею парламенту. 

За результатами приїзду Максима Степанова стадо відомо, що закуплені ліки прибудуть в обласну дитячу лікарню наступного тижня. У самій лікарні ще є запас медикаментів приблизно на місяць. 

Керівництво Рівненщини та МОЗ також домовилися створити робочу групу, яка розбиратиметься, у чому причина затримки. 

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень