У центрі Полтави з’явився будинок зі свастиками та рунами. Він нагадує Храм (6 ФОТО)

Дехто каже, що повертає на вулиці українських міст «традиційні знаки»

[media=190680]

Якщо раніше свастики у Полтаві малювали тільки на стінах (принаймні після 1943 року), то зараз вони у якості декору прикрасили новий будинок на вул. Соборності, 5-а.

Як повідомляє «Полтавщина», полтавці із цікавістю підходять до будівлі, щоб сфотографувати лівосторонні свастики на задніх стінках та руни на фасаді.

Будівля нагадує храм

Видання зазначає, що в 2014 році замовником будівництва «кафе-пекарні» на 254,5 кв.м. виcтупило ТОВ «Фірма АТОЛЛ».

Під час громадських протестів проти цього будівництва на його захист приїхав Геннадій Сікалов, щоб «підтримати однокласника». Хоча в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб засновником ТОВ «Фірма «АТОЛЛ» зазначено Світлану Манжос, яка є дружиною Геннадія Сікалова.

 

Тому «Полтавщина» спробувала взяти коментар з приводу незвичного для Полтави архітектурного орнаменту саме у Геннадія Сікалова. Втім, після наших невдалих спроб зв’язатися із ним телефоном, такі роз’яснення з’явилися на сторінках сайту «Останній бастіон», головним редактором якого є пан Геннадій.

Зображення збільшуються

У першій публікації автори заявили, що ці солярні символи не заборонені чинним законодавством:

— Вони є демонстрацією повернення прадавніх, традиційних знаків на вулиці українських міст, зокрема Полтави, що не одне десятиліття було віддано на поталу окупантам з Москви та інших інородців.

Потім «Останній бастіон» дав більш розлоге пояснення з приводу «солярного символу» з обіцянкою продовжувати просвітництво, «щоби не дати певним зацікавленим особам і неукам паплюжити спадщину українців».

Зокрема, у публікації сказано:

«Свастика в сучасному світі є одним з найвпізнаваніших символів зла, расизму і тиранії, який дотепер ненавидять люди в багатьох країнах.

 

Однак насправді свастика завжди була символом удачі, який використовувався в багатьох культурах, перш ніж почала асоціюватися з убивчим режимом 20-го століття.

Різновидом хреста є свастика. Її значення також було схожим - символ Сонця, успіху, благополуччя. Крім цього, у індусів свастика вважається символом стихії Вогню. Так само, як і хрест, свастика буває не тільки 4, а й 3-, 5-, 6- і 8-кінцевою.
 

Найстарші зображення свастики датуються 10-15 тисячоліттям до н.е. Зображення свастики висічені на перших кам'яних календарях, споруджених 6-7 тис. років тому. Коли промінь Сонця падав на зображення свастики - це було знаком до початку збору врожаю. З цим значенням свастики пов'язано її широке використання в оздобленні предметів селянського побуту. Тибетські селяни з давніх часів малюють свастику на двері будинку; раніше такий же звичай існував у кельтів.

Інше значення свастики - символ ходу часу (що узгоджується з ходом сонця по небу). Причому права свастика означає розвиток, прогрес, а ліва - регрес, повернення до минулого.


Стародавні люди використовували переважно праву свастику, а нацисти обрали своєю емблемою ліву; це могло бути пов'язано не тільки з їх ідеями про «відродження древнього арійського духу», а й з тим, що ліва свастика використовувалася в родових гербах багатьох німецьких аристократів, а також на щитах вікінгів.

Крім цього, існує містичне тлумачення свастики як символічної карти Атлантиди, в якій, за легендами, були чотири річки, що випливають з одного джерела.

Кажуть, що такі слони стоять зараз у Данії

Взагалі, в кінці XIX - початку XX ст. в англомовних країнах була мода на свастику: її задіяли скаути, що носили значки із зображенням свастики; борці за рівноправність жінок, журнал яких теж називався «Swastika»; крім цього, свастика використовувалася в товарних знаках деяких фірм.


Свастику називали «хрестом щастя», складеним з чотирьох букв L, що трактувалося як Life, Light, Love, Luck.

Кажуть, що це одна з відзнак Червоної Армії на Далекому Сході

Ймовірно, цю ідею англійці і американці запозичили у стародавніх греків, які називали свастику «гамадіон» - символ з букв Г. Взагалі, свастика неодноразово зв'язувалася з алфавітними і ієрогліфічними знаками. Так, в китайській і японській мовах є ієрогліф в формі свастики, що означає число 10000 і нескінченність.


Мабуть, з цим пов'язано китайське тлумачення свастики як символу вічності і традиційне в Китаї і Японії побажання жити 10000 років (по-японськи - «Банзай»). Також це - священний символ буддизму і джайнізму».

Охочі можуть продовжити читання цієї публікацї самостійно.

За матеріалами сайту «Полтавщина»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень