Сімейний лікар у Рівному направила на платні ІФА-тести на COVID-19: чи законно це

Вартість їх – 100 грн за один

Рівнянка поскаржилася, що при симптомах коронавірусу лікар центру ПМСД не призначила їй ПЛР-тест і не відправила на самоізоляцію членів її родини. А натомість направила на платний ІФА-тест. 

"Те, що у мене може бути коронавірус, я запідозрила не відразу. Адже ні температури, ні кашлю, ні слабкості у мене не було. Лише раптом зник нюх і спотворився смак.

 

Ще був розлад кишківника. Тож все це я списала на те, що або я чимось отруїлася, або загострився мій гастрит. Тому просто сіла на дієту і до лікаря звернулася тільки на 5-ий день з часу появи цих симптомів".

Лікар пояснила, що це - скоріше за все, коронавірус, але призначати ПЛР-тест вже нема сенсу, бо взяти для нього матеріал зможуть лише на 5-7-ий день після звернення пацієнтки, оскільки дуже великі черги на тестування. А до того часу хвороба може й минути. Також додала, що тільки з ПЛР-тестом зможе відкрити лікарняний і порадила приймати цинк і вітаміни С і D.

"Але ж справа не у лікарняному, - обурилася я. - Я працюю дистанційно з дому, тож ніби не становлю небезпеки. Але мій чоловік ходить на роботу, а дитина у дитсадок, тож можуть розносити інфекцію". На це лікар сказала, щоб я їй передзвонила після 14 години, якщо мені треба лікарняний. 

 

Мене це здивувало. Лікарняного не потребувала, тому не передзвонювала. Але непокоївся мій чоловік, чи не розносить недугу. Тому через день я зателфонувала лікарці повторно".

Лікар знову згадала про великі черги на ПЛР-тести і порадила здавати їх платно, якщо пацієнтка хоче отримати швидкий результат. Попросила зателефонувати через день, тобто у понеділок, якщо все-таки наполягатиме на безплатному тестуванні. 

"Я зателефонувала. Але лікар вже сказала, що краще зробити ІФА-тест. Мовляв, він покаже, чи був коронавірус, і чи ще я заразна. Вартість одного - 100 грн. Але краще зробити два - це 200 грн.

 

Вже було близько 10 год, тож здати кров на тест я не встигала, бо лабораторія робить забір матеріалу до 10 год. Тоді лікар сказала прийти через день на тестування, тобто, виходить, це через тиждень з часу першого звернення до лікаря". 

Коли жінка прийшла до лікаря за направленням на тести, вона виписала його і сказала піднятися у 123-й кабінет, щоб оплатити тестування. За два ІФА-тести - це 200 грн.

"Яким же було моє здивування, коли у квитанціях побачила написи, що цих двічі по 100 грн - це мій благодійний внесок у Рівненську місцеву благодійну організацію "Допомога і підтримка", а не оплата платних послуг з тестування ЦПМСД.

 

Тож хотілося б знати, чи законно з мене взяли гроші? І взагалі, чи правильно діяла лікарка, не направивши мене на ПЛР-тест."

Начальник міського управління охорони здоров'я Віктор Іськів прокоментував це так:  

Тут я бачу упущення сімейного лікаря. При симптомах коронавірусу вона мала відразу направити на безплатний для пацієнта ПЛР-тест. І доки нема його результату, відправити цю жінку та її чоловіка на самоізоляцію, а для цього відкрити їй лікарняний. Лікарняний в таких випадках має отримувати і чоловік.

 

Зараз на ПЛР-тестування нема таких величезних черг, що треба тиждень чекати, щоб взяли біоматеріал. 

 

Щодо ІФА-тесту, то за направленням лікаря його в центрі ПМСД теж роблять безплатно. Але не у 123-му кабінеті, а у 25-му.

 

Чому лікар не направила тестуватися безплатно - хтозна. Щоб розібратися, потрібне офіційне звернення цієї пацієнтки.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень