У США зробили прорив у 3D-друці, а на Рівненщині учні досі справляють нужду надворі

Бо довго освоюють кошти

Фото ілюстративне.

Доки в Японії вчені оживили мозок миші у США надрукували цілий човен, у Франції виявили молекулу, яка сповільнює старіння,

учні на Рівненщині все ще ходять «до вітру» на вулицю.

Торік у грудні з держбюджету виділили 32,5 млн грн.

За ці кошти школи Рівненщини мають відремонтувати чи облаштувати так звані внутрішні санзвузли, затишок яких, вочевидь, (але це не точно) згадують діти, мандруючи шкільним двором до холодного приміщення.

Однак за 9 місяців цього року 75% коштів лишаються неосвоєними. Лише 15 навчальних закладів вже облаштували у себе туалети.

В інших школах, на які теж виділили гроші, діти усе ще віддають шану туалетним традиціям предків.

Ліворуч - громадська вбиральня у Древньому Римі. Праворуч - шкільна вбиральня в селі Ракошино на Закарпатті. Не варто робити запит в Міносвіти щодо кількості подібних вбиралень. Зрозуміло, що їх ще чимало в Україні та на Рівненщині зокрема. P.S. Ще древні

Начальник управління освіти області Григорій Таргонський пояснює, що в частині районів досі тривають процедури з написання проєктно-кошторисної документації. Ще в деяких громадах не можуть прокласти каналізацію до школи через відсутність генерального плану населеного пункту, каже Григорій Таргонський:

Де були виготовлені проєктно-кошторисні документації, там вже простіше це буде зробити. А інші в процесі. Комусь складно робити, адже є населені пункти, де немає генерального плану населеного пункту. Тому є велика школа, а немає внутрішніх комунікацій.

 

І процедура може бути завершена лише тоді, коли буде генплан населеного пункту. А це робимо не ми, а органи місцевого самоврядування, і після того може бути виготовлена проектно-кошторисна документація і так далі. Тобто цей процес триває.

У той же час освітяни сподіваються до кінця року все ж встановити більшість вбиралень і слова ексголови Рівненської ОДА Олексія Муляренка не перетворяться на пустий звук:

Вуличні туалети в школах на Рівненщині зникнуть до кінця року, — голова ОДА

 

Одна з громад-аутсайдерів в освоєнні коштів – Деражненська. Зараз там таки роблять цивілізований туалет у школі.

Голова територіальної громади Микола Пустовіт каже, що місцеве керівництво заплатить підряднику наприкінці року після завершення робіт:

Вони ще не виплачені. Роботи проводяться, а розрахунок буде по закінченню робіт. Спочатку ми хотіли зробити ці туалети в школі, де взагалі немає внутрішніх туалетів.  Жижанська філія Деражненської школи. Але справа в тому, що там кількість учнів нам не дозволиля використати ці кошти, тож їх перекинули на Деражненську. До кінця року вже все буде проплачено.

За словами очільниці департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідії Біляк, всього гроші направили до 28-ми місцевих бюджетів на Рівненщині. Чиновниця також назвала антилідерів у темпах освоєння грошей: 

У семи громадах фінансування не розпочали. Це Володимирецький і Рокитнівський райони, Бугринська, Мирогощанська, Деражненська, Повчанська та Старосільська ОТГ.

Сьогодні нам вдалося дотелефонуватися лише в Дережненську ОТГ за коментарем. В райвідділах освіти не брали слухавки, тож дізнатися про суть проблем з освоєнням коштів на місцях ми не поки що не змогли.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень