У Рівному зняли фільм про Тараса Шевченка та піратів Карибського моря

Побудований на розповідях професорів та істориків

У Рівному презентували документальний фільм під назвою  «Українець» , який сплів історії молодого Тараса Шевченка, сучасного журналіста та маловідомі факти про події минулого. Ідея стрічки належить режисеру рівненського держтелеканалу РТБ Олексію Бухалу. Він вже багато років захоплюється історією і «Українець» - не перше його творіння.

Сам фільм побудований на коментарях українських істориків. Інтерв’ю зняли ще у 2013 році, паралельно знімаючи  іншу стрічку.

На той час в режисера вже був задум, а пізніше Олексій Бухало написав і сценарій. Каже, що прочитавши декілька часописів та історичних робіт, які його по особливому вразили, вирішив втілити ідею у життя:

В мене зародилась ідея, а чому б відомі факти, як наприклад історія Київської Русі. Але для того, щоб вони не були такими сухими, я вирішив зробити дві сюжетні лінії: перша  –  це історія сучасного журналіста, інша – молодого хлопчика з 19-го століття Тараса Шевченка.

Відомо, що юний Тарас знайшов серед книжок свого пана "Історію Русів" – книгу, яка розповіла майбутньому національному поету про те, що українці колись були вільним народом. Також фільм показує цікаві факти про українську мову. До прикладу: частина слів, як от "хліб" і "мито", запозичені у племені готів.

Окрім цього, фільм «Українець» підіймає тему унікальності українського народу, а тому й обрали таку назву, говорить режисер Олексій Бухало. Там розповідають про спільну рису козаків та піратів Карибського моря  – ті й інші були першими у Новому світі демократами.

Так, у карибських морських розбійників можна відзначити расову терпимість, права людини, демократичні вибори, незалежну від усіх держав економічну та політичну системи. Таким було й козацьке суспільство. 

Підготовка та зйомки стрічки пройшли влітку, а далі був монтаж і технічні моменти. У фільмі знявся журналіст телеканалу РТБ Руслан Савуляк:

Було легко, бо я грав самого себе – журналіста, який розмірковує над своїм життям. Це були дуже спекотні дні. Я приходив на роботу в шортах, сандалях, а потім переодягався в ділове вбрання для зйомок.

Молодого Шевченка зіграв хлопчик із художньої школи, адже в кадрі потрібно було малювати. Вже у понеділок фільм «Українець» можна буде побачити по телевізору чи подивитись в Інтернеті.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень