У Рівному обговорили стан психічного здоров’я ветеранів Майдану та АТО (ФОТО)

Та можливості допомогти їм і їхнім близьким

Фото ілюстративне, жанрове

Про психічне здоров’я ветеранів АТО (ООС), Майдану та учасників бойових дій і їхніх сімей говорили у Рівному у вівторок. В обласній держадміністрації у межах проекту «Психічне здоров’я без меж» відбувся Національний круглий стіл «Медична реформа для психічного здоров’я ветеранів».

Скайп-включення із заступником очільниці Міністерства ветеранів України Оксаною Гаврилюк

Організатором заходу стала всеукраїнська громадська організація «Development Foundation», яка займається реабілітацією ветеранів АТО і надає психологічну підтримку воїнам.

Менеджер програм Представництва НАТО в Україні Кристофер Стаудт і помічник Аташе з питань культури Посольства США в Україні Інна Здор

Окрім місцевих чиновників, до заходу долучилися заступниця Міністра створеного в Україні торік Міністерства ветеранів, представники Мінсоцполітики і МОЗу, Представництва НАТО і Посольства США в Україні.

Як зазначив керівник департаменту соцзахисту населення Рівненської ОДА Олексій Шамак, учасники бойових дій не завжди розуміють в якій ситуації вони опинилися, через що виникає багато проблем:

Завдання круглого  столу – допомогти ветеранам АТО і ООС, допомогти їхнім сім’ям впоратися не тільки з проблемами матеріального характеру, а й з питаннями реабілітації психічного здоров’я. Це найбільш проблемне питання з яким сьогодні зіштовхуються наші ветерани.

 

Учасники АТО і ООС не завжди розуміють в якій ситуації вони опинилися, тому виникає багато проблем з якими стикаються їхні рідні та близькі.

Керівник Департаменту соціального захисту населення Рівненської ОДА Олексій Шамак

Є державні програми щодо оздоровлення, психологічної реабілітації і професійної адаптації, але на жаль, вони працюють не на 100%. Проте останні кілька років, завдяки активній громадській позиції і волонтерам, Рівненщина дуже активно працює з ветеранами, - зазначив чиновник.

Однією з серйозних проблем з якими стикаються ветерани є посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Його ще називають посттравматичним або комбатантським/в'єтнамським/афганським синдромом. Це психічний розлад, який виникає після переживання психотравматичних подій: військових дій, терактів, загрози смерті чи спричинення смерті іншій людині.

Фото ілюстративне, жанрове

Для боротьби з цією недугою Україна активно переймає досвід інших країн, насамперед США.

Так, учасники національного круглого столу підтримали ідею створити дорожню карту сервісів допомоги ветеранам і їхнім родинам, а також запровадити національний Центр посттравматичного синдрому в Україні, на кшталт того, який діє у Сполучених Штатах.

Відеозвернення до учасників національного круглого столу ерготерапевта з Канади Марики Пакін

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень