У Польщі може змінитися президент, Дуда на межі поразки: чого очікувати Україні (ФОТО)

Тшасковскій нам був би – кращим?

Рафал Тшасковскій -- на передньому плані

У результаті другого туру виборів у Польщі президентом країни може стати опозиційний кандидат від «Громадянської платформи», мер Варшави Рафал Тшасковскій з імовірністю 47,2%.

Як повідомляє RMF FM, про це свідчать дані останнього дослідження громадської думки від IBRiS, відповідно ймовірність поразки чинного президента Анджея Дуди досить висока.

Анджей Дуда -- ліворуч

Так, якби голосування проходило 5 липня, його підтримали б тільки 45,9%. У порівнянні з попереднім дослідженням IBRiS, підтримка Рафала Тшасковского трохи знизилася – на 0,9%, тоді як підтримка Дуди виросла на 0,3%. Водночас 6.9% респондентів ще не визначилися з вибором.

Опитування показало, що участь у голосуванні збираються брати 65,4% респондентів, що на 3,4% більше, ніж за результатами попереднього дослідження. Експерти відзначають, що за будь-якого результату виборів у Польщі, Україна залишиться одним із пріоритетів зовнішньої політики, однак все ж зазначені кандидати можуть розставляти різні акценти на співпрацю з нашою країною, повідомляє Радіо Свобода.

Рафал Тшасковскій -- ліворуч

Так, дослідник Польського інституту міжнародних відносин (PISM), який спеціалізується, зокрема, на питаннях України, Даніель Шлеговскій вважає, що «незалежно від того, хто врешті решт переможе на виборах – Дуда або Тшасковскій, очевидно, що Україна все ще залишатиметься одним із пріоритетів зовнішньої політики, і, однозначно, стратегічним партнером для Польщі».

Водночас він пояснив, що Дуда спирається більше на двосторонні відносини і політику безпеки, а Тшасковскій швидше орієнтуватиметься на «Східне партнерство» і багатосторонні відносини. Експерт наголосив, що велике значення у формуванні політичного співробітництва мають особисті відносини між президентами України і Польщі.

Тому, зараз Дуда «на одній хвилі» з президентом України Володимиром Зеленським, тоді як у разі перемоги Тшасковского деякий час піде на встановлення контакту з українським главою.

Водночас політолог Варшавського університету Анджей Шептицький вважає, що в разі перемоги Дуди, особливих змін для України не відбудеться. Але якщо президентом стане Тшасковскій, є три речі, які можуть стосуватися України:

Він би спробував поліпшити зовнішню політику як новий президент, що відбувається при кожній зміні влади.

 

Він працював би над поліпшенням відносин ЄС-Польща, що також важливо для України, тому що сильні позиції Польщі в ЄС ефективніше просували б українські інтереси в Брюсселі.

 

Його внутрішня політика була б іншою, і він був би більш відкритим до нацменшин, ймовірно, і до іммігрантів.

Рафал Тшасковскій

«Врешті-решт, я б усе ж сказав, що, ймовірно, Тшасковскій був би кращим, і не тому, що один кандидат антиукраїнської, а інший – проукраїнський, а саме через фактори, які я перерахував», – підсумував Шептицький.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень