У Китаї перша смерть від нового хантавірусу. Ризик зараження – високий

Лікарі просять не панікувати

Доки світ напружено стежить за поширенням коронавірусу, у Китаї помер чоловік від хантавірусу. Трагедія сталася у провінції Юньнань. Про це повідомляє «Новоє Врємя».

Чоловік їхав в автобусі в сусідню провінцію, йому стало зле і він помер.

Інших пасажирів помістили на карантин.

Медики пояснюють, що сімейство хантавірусів для медицини – не нове. Їх вперше описали в 70-х роках ХХ ст. Хворобу поширюють насамперед гризуни. Вірус виділяється з калом і сечею, слиною та через укус. Ризик зараження вкрай високий.  

Випадки передачі між людьми зафіксували лише нещодавно. У Чилі та Аргентині місцеві медики задокументували кілька випадків зараження від людини до людини. Йдеться про особливий різновид вірусу, який охрестили Андським.

Першим великим зіткненням з хантавірусом є спалах геморагічної лихоманки під час Корейської війни (1950−1953 рр).

Лихоманка торкнулася близько 3 тис. військовослужбовців контингенту ООН. У багатьох з них були порушені функції нирок, відкривалася внутрішня кровотеча. Тодішня медицина не змогла ідентифікувати вірус повністю, його описали в 1970-х у США, коли встановили зв’язок між певним вірусом у польових мишей і лихоманкою часів Корейської війни.

У 1993 році спалах хантавірусу стався в американському штаті Колорадо. Тоді за кілька днів померло кілька індіанців племені Навахо. Медики встановили, що вони були заражені іншим різновидом хантавірусу, що відрізнявся від корейського вірусу.

За словами медиків, хантавіруси поширюються в місцях життєдіяльності. Там, де миші і щури випорожнюються, частки хантавірусу розносяться по повітрю. Зараження людини найчастіше відбувається через дихальні шляхи.

Крім того, людина може заразитися, якщо доторкнеться до предметів, на яких присутні сліди сечі або слини заражених гризунів. Зрозуміло, висока ймовірність зараження і при укусі.

Симптоми хантавірусу схожі з симптомами респіраторних захворювань — це головний біль, слабкість, кашель, проблеми з травленням, блювота.

Лікування або вакцини від хантавірусу поки що не існує.

Водночас він не може зрівнятися за ступенем небезпеки з коронавірусом, вважають міжнародні оглядачі.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень