Цієї неділі на виборах мера Рівного відбувся несподіваний поворот… для багатьох

Низька явка виборців цьогоріч «підіграла» деяким партіям, а рейтинг кандидата на посаду міського голови Рівного Олександра Третяка став справжньою несподіванкою.

Так результати екзитполу прокоментував керівник групи соціологічних досліджень «Вибір», йдеться в інтерв’ю на сайті рівненського суспільного мовника UA:Рівне.

Ще в день голосування, 25 жовтня, екзитполи на замовлення телеканалів iTV та Сфера ТВ оприлюднили результати, у яких більше шансів потрапити до другого туру дали Віктору Шакирзяну («Рівне разом») та Віталію Ковалю («Слуга народу»).

Однак щойно міські дільниці закрили перші паралельні підрахунки голосів, які показали – сюрпризу у Рівному бути і його ім’я Олександр Третяк.

Кандидат від «Європейської солідарності» не був фаворитом змагань за крісло міського голови. Агітаційна кампанія стартувала одна з останніх. Різного штибу і різного замовлення соціологічні дослідження давали йому від 1,5 до 7% голосів.

Але за півтора місяця усе кардинально змінилось і другого дня після виборів стало зрозуміло – з Віктором Шакирзяном у другому турі місцевих виборів конкуруватиме саме Олександр Третяк.

Як так сталось – цього тижня саме це є приводом для дискусій в політичних колах міста.

Очевидно, що найбільше зіграла симпатія виборців власне до партії ЄС. Це було підсилено ще й візитами Петра Порошенка та Олександра Турчинова до Рівного.

Крім того, можна припустити, що позитивно вплинула відсутність в біографії Олександра Третяка корупційних скандалів чи сумнівних зв’язків, а отже антирейтингу.

UA:Рівне також пише, що у Рівному станом на обід вівторка, 27 жовтня, міська ТВК опрацювала протоколи з більшості дільниць. Щодо виборів на посаду міського голови, то опрацьовано дані з 88 ДВК зі 111, а по партіях – з 91 дільниці.

Отож щодо виборів міського голови, голови Рівненської ОТГ:

Віктор Шакирзян – 20,23% (9675)

 

Олександр Третяк – 17,59 (8413)

 

Віталій Коваль – 13,92% (6655)

Першим рівнянам подякував Віктор Шакризян, чий вихід в другий тур був прогнозований, хоч із більшим відсотком, ніж з’ясувалося.

Ось іще роздуми соціолога Романа Микитюка на запитання журналістів суспільного:

Чи стали результати Олександра Третяка несподіванкою?

Олександр Третяк, відверто, для нас був відкриттям. Ми десь прогнозували те, що в Третяка може таке бути. Цифри соціології не показували того. Відсоток, як і в «ЄС», так і особливо в Третяка, для нас став несподіванкою.

Коли ми проводили соціологію, ми досліджували особисті рейтинги, а також з прив'язкою до брендів. Тому, я думаю, що рейтинг Третяка – це більше партійний рейтинг, а вже потім – його особистий.

Що скажете за другий тур?

Другий тур буде цікавим тому, що різниця між Третяком і Шакирзяном – не настільки велика, і дуже багато так само буде визначати явка. Я думаю, що другий тур – це буде явка ще на порядок нижче, ніж була 25 жовтня. Все визначатимуть не цифри соціології, а люди, які прийдуть на вибори.

Прихильники кого куди «перекочують»?

Відверто кажучи, прихованим фаворитом я б назвав більше Третяка. Думаю, що Шакирзян вже достатньо вичерпав своє електоральне зростання, хоча сюрприз, я думаю, кожен зі штабів буде готувати. І тут велика проблема в тому, що між першим і другим туром – невелика різниця по часу, і тому будь-які якісь цікаві речі штаби просто не встигнуть запустити.

Отож, в будь-якому випадку інтрига на другий тур стала ще цікавіша. А рівняни спостерігатимуть запеклу боротьбу конкурентів вже у листопаді. 

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень