Шкідливі викиди, шлях до влади чи підготовка рейдерства: на Рівненщині між заводом та активістами конфлікт триває вже 15 років

Підприємство

Вже понад 15 років у селищі Клевань Рівненського району Рівненської області працює підприємство «Колор С.І.М.», що займається виробництвом лако-фарбової продукції. Вже не вперше за всю діяльність мешканці селища та місцеві активісти висловлюють претензії заводу та звинувачують його в тому, що воно нібито забруднює повітря.

Так, на початку вересня така ситуація знову повторилася. Мешканці забили на сполох, коли, за їх словами, почули в повітрі неприємний сморід хімікатів.

Відтак, кілька десятків активістів зібралися біля воріт підприємства на пікет протестувати проти діяльності підприємства з вимогою закрити завод.

Керівництво заводу запевняє, що усі їхні викиди – в межах норми згідно з чинним законодавством, а ситуацію довколо їхнього підприємства розбурхують навмисно і з певною періодичністю, особливо перед виборами і в період зміни влади, бо це комусь вигідно. Мовляв, скоро вибори нового голови ОТГ і хтось таким чином протоптує собі дорогу до влади. Ще одна версія керівництва - хтось виконує замовлення від конкурентів через активістів селищної громади зупинити виробництво компанії і таким чином усунути ТОВ «Колор С.І.М.» як конкурента з ринку України. Такі випадки у нас вже траплялися нерідко.

Редакція порталу «РівнеМедіа» вирішила розібратися у ситуації і провела своє дослідження, хто насправді забруднює повітря у Клевані і чому всіх собак вішають саме на «Колор С.І.М.».

Почалося усе з того, що в ніч з 4 на 5 вересня певні мешканці відчули у повітрі сморід та звинуватили в усьому саме це підприємство. Відтак, на ранок почали створювати паніку серед мешканців у соцмережах, що завод зробив викиди в повітря, після чого громада вибухнула обуреннями. Активісти викликали в Клевань виїзну лабораторію, яка взяла заміри повітря, аби визначити, чи перевищено в ньому гранично допустиму концентрацію (ГДК) шкідливих речовин в трьох точках в житловій зоні. Відтак, згідно з протоколом дослідження, яке опублікували у «Фейсбуці», нібито норми перевищено у двох з них.

Щоправда, висновок так сфотографували, що видно лише результати замірів, але не видно норм ГДК, тому пересічному мешканцю важко побачити, чи є там справді перевищення чи ні. Проте активісти запевняють, що є.

У повітрі шукали толуол, ксилол, фенол, бензол та формальдегід. І саме вміст останнього і виявився вищим норми. Наступного дня стало стало відомо про те, що директорам навколишніх шкіл і садочків прийшла вказівка обмежити доступ дітей до навчальних закладів і не випускати дітей на вулицю, що створило ще більшу паніку всередині громади. Говорили також і про те, що вранці того дня буцімто був вибух, і стався він саме на підприємстві «Колор С.І.М.», внаслідок якого в повітря стався ще більший викид отруйних речовин.

На заводі цю інформацію повністю спростовують і запевняють, що жодних вибухів у них не було, і вони працюють у штатному звичному режимі.

Журналісти «РівнеМедіа» зателефонували у ДСНС, аби з’ясувати, де саме був вибух. Там нам повідомили, що того дня у сусідньому Городку на території колишнього Рівненського ливарного заводу проводили роботи з підривання старого фундаменту і також спростували інформацію про вибух на «Колор С.І.М.». Дивно, чому мешканці селища на чолі з керівництвом ОТГ перед тим, як поширювати неправдиву інформацію і паніку, спершу не розібралися, де справді був вибух.

Наступного дня після цього десятки активістів зібралися на акцію протесту біля підприємства з вимогою його закрити. Вони звинувачували завод, зокрема, і у тому, що там, мовляв, усі відходи спалюють у твердопаливних котлах, випари з якого також йдуть в повітря. Що цікаво, на мітинг не прийшов ніхто з представників місцевої влади. Ба більше, заступник голови Клеванської ОТГ Володимир Мокляк назвав цей мітинг несанкціонованим:

- Сьогоднішня акція - це пряма підстава від деяких організаторів по відношенню до влади та посадових осіб, які були б присутні на НЕСАНКЦІОНОВАНОМУ МІТИНГУ. Розумію, що зі сторони це виглядає як слабість та бездіяльність, але в "Колор С.І.М." працюють потужні юристи, які тільки чекають привід, щоб оскаржити наші дії. Ми маємо діяти відповідно до вимог чинного законодавства, - зазначив він у «Фейсбуці».

До пікетувальників представники підприємства не вийшли, бо кажуть, що не бачуть у цьому конструктиву, адже вже кілька років поспіль шукають з мешканцями порозуміння, але діалог не складається, бо активісти не чують їхніх доводів, а єдине, чого вони хочуть – це просто закрити підприємство, яке створило багато робочих місць для мешканців та сплачує велику суму податків до місцевого бюджету. До слова, на підприємстві працює близько 200 осіб, 75% з яких – це жителі Клеванської ОТГ. Так само активісти звинувачують місцеву владу у бездіяльності та у тому, що вона щоразу подовжує підприємству термін роботи.

Втім, голова Клеванської ОТГ Дмитро Жовтянський запевняє, що підтримує громаду і робить усе, аби владнати цей конфлікт. Так, після пікету він зібрав позачергове засідання постійної депутатської комісії з питань регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища, де розглядали питання щодо виявлених порушень в діяльності підприємства "Колор С.І.М.", на якій були присутні і представники заводу, і місцеві активісти. Останні вкотре висловили свої претензії та вимоги до компанії. Місцями люди навіть переходили на емоції. Зрештою, основні закиди стосувалися викидів формальдегіду, а основними вимогами було встановити додаткові фільтри і призупинити роботу підприємства.

Також активісти зазначили, що вони вже звернулися до екоінспекції, СБУ, президента та Генпрокуратури, а також підготували заяву до суду, де вимагають від Департаменту екології забрати виданий підприємству на 10 років дозвіл на викиди.

Журналісти «РівнеМедіа» приїхали у Клевань, аби без попередження відвідати завод "Колор С.І.М." та з’ясувати позицію керівництва компанії. Відтак, пройшовши спочатку санітарний контроль та інструктаж з безпеки, ми відвідали виробництво і не відчули жодних сторонніх чи їдких запахів, а працівники підприємства натомість охоче йдуть на контакт та від коментарів не відмовляються.

Інвестор та власник підприємства Йово Мікановіч каже, що вони кожні три місяці проводять заміри повітря в межах санітарної 300-метрової зони на вміст шкідливих речовин. Для цього спеціально запрошують лабораторію зі Львова, яка має сучасне і професійне для цього обладнання. Відтак, керівництво заводу ситуацію постійно контролює, а тому запевняє, що у них нічого не порушують і всі показники – в нормі.

Йово Міканович, фото Юа:Рівне

- У нас немає жодних порушень, ми це знаємо точно, бо постійно усе моніторимо, а тому не розуміємо, чому постійно маємо виправдовуватися і пояснювати щось. Якщо у людей є якісь документи і докази, які підтверджують наші порушення, то ми готові предметно говорити з представниками селищної ради, аби виправити ситуацію. Але для цього має бути дотримана уся процедура, як того вимагає закон. Бо визначена санітарно-захисна зона - 300 м навколо підприємства. Якщо викид відбувається, то він розсіюється в межах цієї зони, а далі за 300 м апріорі не може бути від нас жодних шкідливих речовин. Лабораторія ж, яка на вимогу активістів брала проби повітря, визначила шкідливі викиди аж за 450 м від нашого заводу. Тим паче, там знайшли формальдегіди, з яким ми взагалі не працюємо. Під час заміру проб жодного представника нашого підприємства там не було, бо нам просто не повідомили, тому ми не можемо засвідчити, де саме насправді бралися ці заміри. Виникає питання: якщо ви брали заміри поза нашою санітарною зоною без залучення наших представників, то де гарантія, наприклад, що там спеціально не розлили якийсь розчинник чи речовину, а потім покликали лабораторію, щоб вони саме там поміряли і все «повісили» на нас. Ми не кажемо попереджати нас заздалегідь, але ж можна було подзвонити і сказати, що ми приїхали, дайте нам свого представника як свідка, - пояснюють у «Колор С.І.М.».

Зазначимо, що згідно з дослідженням проб повітря встановлено перевищення концентрації саме формальдегіду, проте підприємство не закуповує і не працює з цією речовиною взагалі. Про це свідчить витяг з електронного кабінету по номенклатурі вхідних податкових накладних, який нам надали на запит у районній податковій інспекції.

- Лабораторія взяла повітря за межами нашої санітарної зони і виявила там формальдегіди. Проте ми можемо викидати лише толуол і ксилол – це компоненти розчинника. По цим саме показникам у висновку немає жодних перевищень. Тож усі наші викиди - в межах норми. До прикладу, в 6 км від нашого заводу працює також велике підприємство «ОДЕК», яке займається виробництвом фанери, які можуть використовувати у своєму виробництві формальдегіди. То, можливо, ці викиди у повітря йдуть від них? Бо ми формальдегіди не використовуємо. Також є питання до самого газоаналізатора. Адже ми дослліджували колись це питання. В Україні дуже важко дістати справні непрострочені трубки для цих аналізаторів. Саме тому ми кожні три місяці запрошуємо робити заміри лабораторію зі Львова, адже саме вона фактично вважається чи не єдиною, яка закуповує їх непростроченими, - пояснює директор підприємства «Колор С.І.М.» Зоя Іващук.

Зоя Іващук

Директор синтезу компанії «Колор С.І.М.» Любіша Дюрдич наголошує, що більшість сировини, яку вони використовують для синтезу, знаходиться у закритих цистернах на вулиці:

- Уся наша продукція змішується і дозується у закритому вигляді. Нема такого, щоб ми вручну щось наливали. Тому просто технологічно неможливо, що у повітря може щось потрапити під час розливання продукції.

До слова, експерти у сфері екології пояснюють, що найбільше скупчення шкідливих речовин у повітрі, зокрема того ж толуолу, можливе лише біля джерела викиду, а далі воно розсіюється. Тому дивними для них звучать закиди від активістів про те, що в межах 300-метрової санітарної зони порушень немає, а ось за 450 м від заводу вже йде перевищення шкідливих речовин.

Інформацію щодо захворюваності мешканців Клеваня через викиди підприємства у «Колор С.І.М.» також заперечують. Кажуть, що медики можуть поставити лише діагноз, але жоден лікар не в змозі точно визначити, від чого саме виникла та чи інша хвороба – від викидів заводу, спалювання трави і сміття чи випарів від діяльності дрібних підприємств, які працюють неподалік.

- У нас працює 200 чоловік. За всі роки діяльності підприємства не було жодного випадку професійних захворювань. Усі фільтри, які вимагає від нас закон, в нас встановлені і працюють. Нас постійно перевіряє управління Держпраці та служба охорони праці. Я сама працюю на цьому підприємстві, щодня тут проводжу цілий день, невже я собі сама ворог і буду дихати викидами? Звісно, що ми, в першу чергу, дбаємо про наших працівників, а тому зрозуміло, що самі зацікавлені у тому, щоб ніхто не дихав шкідливими викидами, - запевняє директорка підприємства Зоя Іващук.

На думку керівництва заводу, шкодити повітрю можуть інші підприємства, яких багато у тій зоні. Мовляв, на території Клеваня багато фірм, і вони теж забруднюють повітря, але чомусь постійно винують в усьому лише "Колор С.І.М".

- Тут у Клевані у промисловій зоні є безліч дрібних підприємств, які займаються обробкою деревини, виробництвом меблів, фарбуванням дверей, фарбуванням автомобілів тощо, які розміщені здебільшого у гаражах. Звісно, що жодних фільтрів там немає. А причепилися чомусь лише до нашої компанії, - зазначає Зоя Іващук.

Журналісти «РівнеМедіа» вирішили перевірити цю інформацію. З’ясувалося, що пані Зоя має рацію. У Клевані навколо «Колор С.І.М» і справді розташовано безліч дрібних підприємств та ФОПів, які працюють з хімікатами. Ми нарахували таких аж 13 і навіть склали карту їх розташувань:

Серед них, здебільшого, фірми, які займаються фарбуванням автомобілів, ящиків, дерева, виробництвом брикетів з тирси, виготовленням меблів тощо. Проте жодна перевірка і жодна іспекція ніколи не перевіряла ці підприємства на викиди, на наявність фільтрів та на наявність у них дозвільної документації. Також за 6 км від підприємтва в Оржеві працює ще один великий завод «ОДЕК», який виготовляє фанеру.

Керівництво «Колор С.І.М.» також розповіли, що вони постійно вдосконалюють технологію свого виробництва, аби ще більше зменшити забрудення повітря. Зокрема, вони сьогодні вже почали виробляти лако-фарбові матеріали на водній основі, аби зменшити кількість використовуваних розчинників, від яких і йдуть викиди в атмосферу.

Також на заводі встановлені сучасні очисні споруди.

З огляду на це підприємтсво «Колор С.І.М.» планує доводити свою невинність у суді. Ба більше, юристи компанії вже підготували позов до суду та заяви до усіх компетентних органів на місцевих активістів щодо перешкоджання ними ведення законної господарської діяльності, підриву ділової репутації та розповсюдження неправдивої інформації щодо підприємства і підбурення громадськості проти роботи компанії. Про це йдеться у офіційній заяві  ТОВ «Колор С.І.М.», надісланій голові Клеванської ОТГ Дмитру Жовтянському. Там також вказано на те, що компанія має всі необхідні дозвільні документи на діяльність відповідно до чинного законодавства та здійснює зі свого боку усі потрібні заходи щодо охорони довкілля з дотриманням встановлених норм викидів, у тому числі і щоденний контроль викидів та щоквартальний замір повітря на межі санітарно-захисної зони - навіть попри те, що законом передбачено проводити такі заміри всього один раз на рік.

Також у підприємстві розповідають, що уся їхня продукція має європейські сертифікати екологічної якості, а дозвіл на викиди від Департаменту екології та природних ресурсів РОДА вони отримали на 10 років ще у серпні минулого року, але чомусь активісти почали обурюватися цьому лише через рік. Кажуть, що такі дії, очевидно, вигідні комусь, хто хоче пробитися до влади чи зробити таким чином перерозподіл сфер впливу на бізнес при зміні влади.

До слова, у Клеванськіій селищній раді у свою чергу заявили, що вони разом з активістами готують спільний позов до суду щодо скасування дозволу на викиди для «Колор С.І.М», без якого завод просто не зможе працювати. Натомість керівництво підприємства заявляє, що вони завжди були і є відкриті до конструктивного діалогу з владою та запрошують до себе селищного голову Дмитра Жовтянського для того, аби спільно знайти вихід з цієї ситуації.

Директорка підприємства Зоя Іващук також додає, що керівництво заводу веде діалог з громадою селища впродовж усіх 15 років, але толку від цього поки – нуль, тому і звертаються до суду, аби встановити справедливість:

- Ми щоразу доводимо, що в нас все добре, а люди далі кричать, що ні, ви смердите. Ми стомилися. Тож нехай нас розсудить суд. Бо ми вбачаємо у цих постійних безпідставних періодичних конфліктах єдину мету - викликати бучу, спровокувати людей та розбурхати проти нас громадськість шляхом поширення паніки серед мешканців. Шкода, що нині в Україні бізнесу і інвесторам доводиться працювати в таких стресових умовах…

До відома, згідно з офіційною інформацією, завод «Колор С.І.М.» є високотехнологічним інноваційним виробничим підприємством, що виготовляє лише ту продукцію, яку в Україні більше ніде не створюють, здійснюючи таким чином заміщення іноземного товару вітчизняним. Крім цього, в період з початку 2017 року до вересня 2019 року ця компанія, згідно з довідкою, сплатила до бюджетів місцевого та державного рівня податків на суму понад 62 млн грн. Чому ж в Україні і, зокрема, на Рівненщині підприємство зі значною сумою інвестицій, яке створює робочі місця, сплачує чималу суму в казну, пройшло усі можливі перевірки, має усі дозвільні документи та працює без порушень чинного законодавства, не лише змушене впродовж багатьох років працювати в несприятливих умовах, а й його інтереси просто нікому захистити? Адже щороку влада декларує про залучення в область інвесторів, а в реальності виходить, що підприємства опиняються без жодної підтримки і захисту. Кого ж це цікавить насправді: владу, рейдерів чи громаду – питання наразі риторичне... 

Джерело - Рівне Медіа

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Теги: завод
Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень