Щоб не було мутантів і можна було купатися: Рівному за 1,5 млн грн дослідили стан водойм

Робили це науковці Національного університету водного господарства і природокористування

Вони з’ясували, що

у Басівкутське озеро з річки Устя приходить брудніша вода, ніж з нього виходить. І найбільш критична ситуація із забрудненням виникає у Квасилові та Здолбунові, де найбільше антропогенне навантаження. Тобто озеро виконує роль відстійника.

 

Найбільш чутливі організми у водоймі під впливом шкідливих речовин за літо мутують.

 

І в озері розмножуються синьо-зелені водорості, які призводять до цвітіння води.

Дослідження презентували на засіданні міськвиконкому Рівного.

Міський голова Рівного Володимир Хомко пояснив, що дослідження замовили, щоб з’ясувати причини забруднення водойм:

Ми сподівалися на якесь покращення стану води у Басівкутському озері, бо сканалізували Царське село. А покращення немає.

 

Тому провели комплексне дослідження. Такого дослідження ще не проводили. Ви чули, які наслідки: вода приходить брудна уже в озеро. Тому є заходи, які будемо робити в озері. А є заходи, які будуть подані Басейновій раді. Ви знаєте, обласна адміністрація створила Басейнове управління для обласної адміністрації, або для районів, або для тих селищ і сільських рад, які вище за течією.

 

Якщо всі візьмемося, то, можливо, можливо приведемо Басівкутське озеро до якогось більш-менш прийнятного стану.

А ось що робити з місцем, яке нижче за течією річки, Володимир Хомко не знає:

Для мене вузьким місцем є питання, що робити з місцем нижче за течією. Тому що у нас вся каналізація – загальносплавна. Її перебудувати нереально. Що робити – не знаю. Я не маю на це відповіді. Я керівнику «Рівнеоблводоканалу» Андрію Караушу доручив: може, будуть у нього якісь пропозиції хоч частково пом’якшити це навантаження на річку Устя. Якби вона була хоча б така, як Горинь, то можливо вона б витримала це навантаження. А так вона безумовно не витримує.

А ось поліпшити стан води у Басівкутському озері, вважає міський голова, реально:

А з озером, я думаю, реально. Ми сканалізували: потратили безліч часу і коштів Царське село – це основний забруднювач. Тепер якби хоч частину Басівкута сканалізувати.

 

От уявіть: ми зараз це все зробимо, а вода ж потрапляє не тільки по поверхні, а й з грунтових вод. А все, що навколо міста, воно ж - без каналізації. Бармаки, Костромська, Агропереробка, Обарів  - там ніде нема каналізації. І це все йде в землю, а з грунтовими водами потрапляє в Устю і озеро.

За детальне дослідження науковцям мають заплатити 1 мільйон 481 тисячу гривень. І з них вже профінансували 390 тисяч.

Науковці мають також ідеї, як зменшити забруднення водойм. Володимир Хомко каже, що ідеї цікаві, але поки він не хоче їх розголошувати. Обіцяє, що їм замовлять наступний етап роботи – підготувати заходи з поліпшення стану водойм. Після цього їх будуть втілювати у життя.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень