Що таке «тариф за розподіл газу» і з чим його їдять: прості пояснення

Речі, які кожен споживач має знати про розподіл/доставку блакитного палива

У жовтні всі споживачі газу побачили у своїх особистих кабінетах та квитанціях обсяг споживання за газовий рік, що минув.

Багатьом стало цікаво, коли ж відбудеться перерахунок і коли чекати на перерахований платіж за доставку газу.

Докладніше про це – у спецматеріалі «Економічної правди».

Що таке тариф на розподіл газу?

Облгази надають своїм клієнтам послугу з розподілу (доставки) природного газу розподільними газопроводами.

Більшість коштів, що надходять у вигляді плати за цю ліцензовану послугу, витрачається на виробничу діяльність та оплату праці фахівців, які щодня підтримують надійну роботу газових мереж. Також за ці кошти фінансуються всі необхідні роботи з обліку газу та всі напрями роботи із споживачами.

Крім того, газорозподільні компанії інвестують у реконструкцію та модернізацію газових мереж і встановлення лічильників газу для побутових споживачів. Частина коштів спрямовується також на придбання технологічного газу, необхідного для транспортування блакитного палива до споживачів під відповідним тиском.

Таким чином, до структури тарифу на розподіл газу входять виробничі витрати, витрати газу для транспортування палива, матеріальні витрати на організацію діяльності облгазів з ліцензійних послуг для споживачів, витрати на оплату праці та інвестиції.

Чому я сплачую за минулий рік? Я вже заплатив!

З початку 2020 року НКРЕКП змінила порядок оплати споживачами отриманих послуг з розподілу (доставки) природного газу. Це відбулося у зв'язку з реформуванням ринку газу в Україні.

Регулятор вніс зміни до Кодексу газорозподільних систем та в Типовий договір на розподіл природного газу. У них визначено, що «річна замовлена потужність» споживача на розрахунковий календарний рік визначається, виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об'єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року».

Тобто для всіх побутових споживачів тепер автоматично замовляється річна потужність з доставки газу на рівні їхніх реальних потреб.

 

Тепер плата за доставку газу для кожного споживача залежить від обсягів його споживання у попередньому році. Крім того, тепер оплата послуг доставки газу в оселю здійснюється рівними частинами протягом року.

 

До прикладу, якщо за попередні 12 місяців ви спожили 120 куб м газу, то цьогоріч щомісяця сплачуватимете вартість доставки 10 куб м.

Особливо зручним це нововведення називають для споживачів з автономним опаленням. Хоча найбільше газу вони споживають узимку, вони зможуть сплачувати за доставку газу рівними частинами щомісяця, зменшуючи навантаження на сімейний бюджет.

Для споживачів, які користуються газовою плитою і, можливо, водонагрівачем, мало що зміниться. Але вони знатимуть на рік наперед фіксовану вартість доставки газу і зможуть сплатити за послугу за кілька місяців, заощаджуючи на комісії банків, пояснюють економісти.

Чому газовий рік триває до 1 жовтня, а перерахунок плати відбувається тільки з 1 січня?

НКРЕКП встановлює тарифи для всіх природних монополій. Зазвичай це календарний рік. Традиційно всі компанії мають річну звітність, а тарифи для них встановлюються з 1 січня.

Нацкомісія встановлює тарифи для всіх операторів розподілу і передавання, які використовують мережі: електричні або газові. Регулятор встановлює тарифи для «Укренерго», «Оператора ГТС України», газорозподільних компаній, операторів систем розподілу електричної енергії.

При цьому НКРЕКП повинна врахувати зміни в економіці, які відбулися за поточний рік.

Перше: зростання мінімальної зарплати у вересні 2020 року з 4 723 грн до 5 000 грн. Хоча це зростання незначне (менше 6%), мінімальна зарплата береться для розрахунку зарплат і вони мусять бути проіндексовані на наступний рік.

Друге: інфляція. У поточному році інфляція, за даними Держстату, становила близько 3%. Вона позначається передусім на вартості пально-мастильних матеріалів, труб, газового обладнання та інших товарів, необхідних для обслуговування мереж.

Третє: вартість технологічного газу також змінилася. У поточному тарифі вартість газу врахована на рівні 4 тис грн за тис куб м, а ринкова вартість – вища.

НКРЕКП включає ринкову вартість газу та інших економічних індикаторів у розрахунок тарифів, приводячи їх до обґрунтованого рівня.

Що таке мінімальна плата за розподіл (доставку) газу?

Торік обговорювалося питання замовленої потужності для споживачів з нульовим споживанням. Для них у березні запровадили мінімальний платіж за доставку газу.

Він розрахований регулятором, виходячи з чинних норм споживання газу, встановлених Міненерго.

 

Аналогічний платіж буде і в 2021 році.

Наприклад, якщо клієнт користується тільки газовою плитою і спожив за минулий газовий рік 15 куб м газу, його замовлена потужність встановлена регулятором на рівні 39 куб м на рік. Тобто впродовж року він повинен сплатити за доставку 39 куб м газу.

Для клієнтів з газовою плитою і колонкою мінімальна замовлена потужність становитиме 126 куб м газу. Якщо домогосподарство спожило менше 100 куб м газу в газовий рік, воно все одно заплатить за доставку 126 куб м протягом року.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень