Розплата за Буковель? Коронавірус із новою силою вдарив по Прикарпаттю, лікарі валяться з ніг (ФОТО)

Противились карантину, а тепер там закриють навіть церкви

В Івано-Франківській області критична ситуація з коронавірусом: різко зросла кількість хворих, а місць у лікарнях не вистачає. Причина такого колапсу – потоки туристів, які відвідали гірськолижні курорти й активно, часто – без дотримання протиепідемічних заходів, погуляли на різдвяні свята.

Крім цього, в самому Івано-Франківську постійно чинили опір введенню карантинних обмежень і приховували складну ситуацію з епідемією COVID-19, передає OBOZREVATEL.

Мер заперечував проблеми, а тепер у лікарнях немає місць

Саме на Прикарпатті вперше в Україні розгорнули мобільний госпіталь для хворих на COVID-19 (на базі Богородчанської лікарні) – через брак місць у «ковідних» лікарнях. Мало того – сусідня Львівщина вже погодилася прийняти у Винниках близько сотні пацієнтів з Івано-Франківщини.

Нещодавно начальниця управління охорони здоров'я Івано-Франківська Марія Бойко зізналася, що в Центральній міській лікарні всі ліжка зайняті. Там хворих кладуть уже навіть у їдальні та кабінетах лікарів.

 

Майже заповнена пацієнтами і міська лікарня №1 та обласна лікарня.

В облдержадміністрації кажуть, що медустанови регіону у багатьох місцях заповнені на 100%.

Нагадаємо, що у листопаді мер міста Руслан Марцінків у своєму відеозверненні називав локдаун катастрофою для малого бізнесу. Він пручався запровадженню карантину вихідного дня.

У цьому місті (за прикладом Львова) з 13 листопада суботу та неділю оголосили робочими днями. Робили це для того, щоб обійти карантин вихідного дня, який тоді вводив Кабмін. Пізніше від своїх намірів міська влада все ж відмовилася.

Поплатилися за лижні курорти та свята?

Неофіційно в області головними причинами швидкого зростання захворюваності на коронавірус називають наплив туристів у Буковель та інші курорти регіону.

Цього року як ніколи багато було охочих тут відпочити. Звісно, ніхто не дотримувався маскового режиму, навіть під час локдауну працювали ресторани на курортах. Тепер пожинаємо плоди, – сказав у коментарі журналістам один із обласних чиновників.

Ще одна причина – різдвяні релігійні заходи. Мовляв, коляди, церковні служби і ходіння в гості призвело до того, що люди хворіють цілими селами.

Тепер же на Прикарпатті з 22 до 28 лютого вводять жорсткіші карантинні обмеження:

  • закривають розважальні заклади, нічні клуби, спортивні зали, кінотеатри і навіть церкви;
  • кафе і ресторани зможуть працювати лише на винос;
  • школярі, починаючи з 5-го класу, підуть на дистанційне навчання.

Водночас мер Івано-Франківська у своєму відео похизувався, що вдалося відстояти роботу ринків і магазинів.

Настала третя хвиля COVID-19?

Медики області кажуть, що ситуація з коронавірусом у них критична.

Я б сказав, що зараз в області ситуація критична. Це вже третя хвиля захворювання. Перша була в липні, потім у жовтні-листопаді. І ось третя почалася в лютому.

 

В нас у лікарні 115 ліжок для COVID-19, і всі вони зайняті. Зараз люди хворіють важче, ніж раніше. Я не можу сказати, що вірус мутував, оскільки немає у нас таких досліджень, але дійсно хвороба протікає набагато важче, – говорить медичний директор Косівської центральної районної лікарні Дмитро Никитюк.

Він теж називає головними причинами спалаху інфекції гірськолижні курорти області та різдвяні свята. Каже, цьогоріч було дуже багато туристів, люди приїжджали навіть із Польщі, Чехії та Німеччини.

Медик вважає, що зростання захворюваності триватиме ще місяць-півтора.

На в'їзді в область з’являться блок-пости

В обласній інфекційній лікарні Івано-Франківська одна з медиків розповіла, що ситуація у них зараз – як у жовтні-листопаді:

Лікарі та медсестри буквально падають з ніг. Хворих дуже багато, дійсно, зараз хворіють набагато важче, ніж раніше.

 

Часто людей доводиться просто заспокоювати, бо вони плачуть і кажуть, що не хочуть вмирати. Ми робимо все, що можемо. Але врятувати всіх неможливо. Так і хочеться крикнути – а де ж ви в січні відпочивали, куди до церкви ходили, з родичами за столами сиділи? А тепер ми вас рятуємо!

Під час локдауну у Буковелі, попри заборону, чимало закладів приймали відвідувачів, запевняючи, що в горах вірус не виживає.

Тепер на в'їздах в область збираються встановлювати блок-пости, де будуть вимірювати температуру тим, хто приїжджає у регіон.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень