Рівненські майстри зробили іконостас у стилі бароко для козацької церкви у Чернігові (ВІДЕО)

Ним прикрасили Катерининську церкву (козацький кафедральний собор Святої великомучениці Катерини УПЦ КП)

Таким був іконостас ще кілька тижнів тому (фото http://risu.org.ua/)

Катерининська церква є пам'яткою архітектури національного значення. Її вважають яскравим зразком кам'яної української архітектури Лівобережжя ХVII-ХVIII століть. Звели церкву за кошти козаків, братів Якова та Семена Лизогубів за заповітом їхнього батька - Чернігівського полковника Юхима Лизогуба. Її збудували у 1696 році на честь діда братів-козаків чернігівського полковника й наказного гетьмана Якова Лизогуба та козаків Чернігівського полку, які проявили героїзм  під час штурму турецької фортеці Азов. 

Новий, уже п'ятий іконостас для цієї церкви виготовили 50 різьбярів з Рівного з "Рівненської школи майстрів". Його учора під час храмового свята на честь велкомучениці Катерини приїхав освятити патріарх Філарет. Виготовляти іконостас рівненські майстри розпочали рік тому. Оригінальний - у стилі бароко - церква втратила у XIX столітті. Тож його вирішили відновити. Але пошуки зображень іконостаса в архівах не дали результату.

Розповідає капелан, отець Євген:

Залишилося лише фото царських воріт. Ці, що у церкві нині, зроблені по копії тих, що на фотографії. Але ті були металеві, ці дерев'яні. Зробили його дуже швидко - менше, ніж за рік. Зазвичай, іконостас роблять від двох до десяти років. Ікони розписували у Луцьку. 

Іконостас триярусний. На ньому 40 ікон, обвитих дерев'яною виноградною лозою.

Далі - патріарх Філарет:

Унікальність цього іконостасу в тому, що на ньому є ікона Петра Калнишевського - останнього гетьмана.

Виготовили іконостас за кошт меценатів. Зокрема, кошти на нього дав Андрій Мацола - український пивовар зі Львова, засновник, співвласник та голова наглядової ради "Першої приватної броварні".

Іконостас ще обіцяють допрацювати: пофарбувати, прикрасити козацькими гербами під іконами. Встигнути це все збираються до Різдва. 

Більше інформації - у сюжеті чернігівського телеканалу "Дитинець":  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень