Прокуратура відповіла на звинувачення у «кришуванні» схем дерибану держземель на Рівненщині

Кажуть, не сприяють, а борються із незаконним обміном паїв

Прокуратура Рівненщини спростовує свою причетність до розкрадання понад 40-ка гектарів державних земель на Рівненщині.

Йдеться про заяви, виголошені в ефірі Радіо Трек юристом Юрієм Кармазіним.

Прокуратура наголошує: правоохоронці виявляють випадки укладання громадянами договорів міни земельних ділянок (паїв) усупереч вимогам Земельного кодексу України та Закону України

- Зокрема встановлено, що всупереч законодавчій забороні на відчуження будь-яким способом земельних ділянок (паїв) і зміну їх цільового призначення (використання), між громадянами укладено 4 договори міни земельних ділянок (паїв), загальною площею 7,5 га, згідно яких здійснено обмін земельних ділянок не за схемою «пай на пай», а іншим способом, - йдеться у листі прокуратури, який надійшов у редакцію Радіо Трек.

Звинувачення Юрія Кармазіна прокуратура Рівненської області називає безпідставними

- З огляду на викладене, інформація, поширена в ефірі рівненського радіомовлення 12.10.2017 українським правозахисником, який представляє в суді інтереси відповідачів у вищевказаних цивільних справах,  що нібито існує домовленість між «Держкомземом» та прокуратурою є необґрунтованою, так само як і не відповідає дійсності інформація про безпідставність заявлених прокуратурою позовних вимог, оскільки подібні висновки можливо зробити виключно в судовому порядку.

Далі подаємо тест без змін

 

Прокуратура України

ПРОКУРАТУРА  РІВНЕНСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

                                                   

Повідомлення для ЗМІ

13.10.2017

 

Прокуратура відстоює законну позицію щодо усунення

земельних порушень на території Рівненської області

 

Органами прокуратури області виявлено випадки укладання громадянами договорів міни земельних ділянок (паїв) усупереч вимогам Земельного кодексу України та Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».

Зокрема встановлено, що всупереч законодавчій забороні на відчуження будь-яким способом земельних ділянок (паїв) і зміну їх цільового призначення (використання), між громадянами укладено 4 договори міни земельних ділянок (паїв), загальною площею 7,5 га, згідно яких здійснено обмін земельних ділянок не за схемою «пай на пай», а іншим способом.

Аналогічні порушення були предметом судового розгляду Верховного Суду України, який зробив висновок про неправомірність укладання таких цивільно-правових угод, про що виніс постанову від 05.11.2014 по справі №6-172цс14.

Згідно вимог цивільного процесуального законодавства України, висновок щодо застосування норм права, викладений у постанові Верховного Суду України, має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права. 

З огляду на правову позицію суду найвищої інстанції та з метою усунення виявлених порушень, в липні 2016 року прокуратурою у межах наданих Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру» повноважень пред’явлено на захист інтересів держави до Рівненського районного суду 4 позовні заяви про визнання недійсними зазначених договорів міни земельних ділянок (паїв).

Судовий розгляд вказаних справ ще триває.

Окрім того, на даний час органи поліції області здійснюють досудове розслідування у двох кримінальних провадженнях за фактами неправомірних дій приватного нотаріуса при посвідченні вищевказаних договорів міни земельних ділянок (паїв), внесення посадовими особами Держгеокадастру в Рівненському районі завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, що призвело до виведення з-під дії мораторію даних земельних часток (паїв), та за фактом незаконної зміни цільового призначення зазначених земель.

Хід досудового розслідування вказаних проваджень перебуває під контролем та процесуальним керівництвом органів прокуратури області.

З огляду на викладене, інформація, поширена в ефірі рівненського радіомовлення 12.10.2017 українським правозахисником, який представляє в суді інтереси відповідачів у вищевказаних цивільних справах,  що нібито існує домовленість між «Держкомземом» та прокуратурою є необґрунтованою, так само як і не відповідає дійсності інформація про безпідставність заявлених прокуратурою позовних вимог, оскільки подібні висновки можливо зробити виключно в судовому порядку.

Насамкінець прокуратура області заявляє, що у подібних правовідносинах буде відстоювати законну правову позицію з метою усунення порушень незалежно від того,  хто їх вчиняє, та принципово реагувати на них.

Прес-служба прокуратури Рівненської області

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень