Префекти замість голів ОДА, округи замість районів: як зміни до Конституції вплинуть на Рівненщину

Уряд планує запровадити трирівневу систему адміністративного устрою

Після внесення змін до Конституції ОТГ мають покрити всю Україну. Про це повідомили вчора у Києві на публічній презентації змін до Конституції України та пріоритетів уряду щодо реформи місцевого самоврядування. На презентації були присутні голова обласної ради Олександр Данильчук та керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Богдан Сологуб.

За словами голови підкомітету профільного комітету Верховної Ради Олександра Корнієнка, впровадять трирівневу систему адміністративно-територіального устрою – громада (базовий), округ (субрегіональний) та регіон, повідомляє пресслужба Рівненської обласної ради. 

Олександр Корнієнко

Відповідно до нового адміністративно-територіального устрою громада стане головною ланкою місцевого самоврядування. Вона ж обиратиме раду і голову громади терміном на чотири роки. Рада громади формуватиме виконавчий комітет, яким керуватиме голова ради.

Також, відповідно до змін, запланована ліквідація районів. Замість них утворять округи, їх буде в рази менше від районів.

 

Округ буде суто адміністративною одиницею і складатиметься з громад.

На обласному рівні залишаться обласні ради, які обиратимуть на чотири роки. Вони формуватимуть власні виконавчі комітети. До їхніх компетенцій будуть віднесені взаємовідносини між громадами в області, реалізація проектів регіонального значення, управління спільним майном територіальних громад регіону.

Натомість, усі місцеві адміністрації – ліквідують. На рівні округів утворять префектури, які очолюватимуть префекти.

 

Їх за поданням Кабінету Міністрів призначатиме та звільнятиме президент. Термін призначення – три роки.

Відповідно до повноважень префект буде:

забезпечувати взаємодію територіальних і центральних органів виконавчої влади

 

наглядатиме за дотриманням ними Конституції і Законів України

 

координуватиме виконання державних програм; спрямовуватиме і організовуватиме діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади, забезпечуватиме їхню взаємодію з органами місцевого самоврядування в умовах воєнного або надзвичайного стану, надзвичайної екологічної ситуації.

Крім того, акти органів місцевого самоврядування, які не відповідають Конституції чи Законами України, префект зможе зупинити з одночасним зверненням до суду.

Акти органів місцевого самоврядування, які загрожують безпеці чи територіальній цілісності України, префект зможе скасувати.

Нагадаємо, відповідно до реформи, 16 районів Рівненської області планують скоротити до трьох і переназвати. Докладніше на цю тему читайте у матеріалі Переділити Рівненщину на повіти збираються у Києві (ФОТО)

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень