Православні ікони та фрески в соборі Святої Софії закриють покривалами на вимогу Ердогана (ФОТО)

Перший намаз у святині відбудеться 24 липня

[media=190463]

Офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калин заявив, що ікони і фрески в соборі Святої Софії в Стамбулі під час першої мусульманської молитви, яка відбудеться 24 липня, будуть закриті занавісами, повідомляє турецький канал NTV.

«В мечеть (на перший намаз) буде допущено обмежена кількість людей. У ньому (у намазі) також візьме участь наш президент. На першому поверсі буде здійснений п'ятничний намаз. Система освітлення працювати не буде, (фрески та ікони) будуть закриті фіранками», — сказав представник Ердогана в ефірі телеканалу.

Нагадаємо, раніше Всесвітня рада церков виступила проти перетворення стамбульського Собору Святої Софії на мечеть.

Крім того, глава католицької церкви, Папа Римський Франциск висловив слова печалі у зв'язку з рішенням турецьких властей перетворити стамбульський Собор Святої Софії на мечеть.

Собор Святої Софії був побудований 1500 років тому як центральний Православний християнський храм Візантії. Він був перетворений на мечеть після того, як османи завоювали Константинополь, який зараз носить назву Стамбулу, у 1453 році.
 

У 1934 році світський турецький уряд Кемаля Ататюрка вирішив зробити Святу Софію – музеєм, відкривши до нього доступ усім бажаючим.

Натомість, нинішня влада Треччини вирішила знову перетворити Православний храм на мечеть.


Тепер туристи зможуть заходити до Святої Софії лише босими і з покритою головою.

 

Для огляду їм буде доступна лише незначна частина храмового комплексу, в якому раніше туристи з України могли проводити цілий день, вільно переміщаючись його залами та анфіладами.

Україна ніяк не прореагувала на демарш Туреччини.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень