Перші саморобні прапори та визначні медалі: Рівне готується до 25-річчя Незалежності (ФОТО)

В Рівненському краєзнавчому музеї відкрили виставку під назвою «Рівненщина. 25 років незалежності України»

Вона складається з двох тематичних розділів - «Боротьба рівнян за незалежність 1989-1991 років» та «Рівненщина в добу незалежності». У першому розділі представлені особисті речі, документи, фотографії рівнян – учасників демократичного руху: Миколи Поровського, Василя Червонія,  Олекси Новака, Івана Демянюка, Бориса Степанишина, Тетяни Редюк.

Однією з родзинок виставки стали перші саморобні українські та козацькі прапори, що їх 18 червня 1989 року більше 300 активістів підняли у с. Пляшева. Про історію пошиття прапорів розповідає науковий співробітник відділу історії краєзнавчого музею Надія Радіонова:

Окремо купували тканину блакитну і жовту, ховали в різних місцях і шили просвітянки, ТУМівці, мама Івана Дем’янюка і репресовані дві. В самій Пляшеві це були виїзди на «Козацькі могили». Держаки вже були замовлені Їхали автобусами. Прапори були і радянські, для камуфляжу, і ці. Ті прапори встановлювали, прориваючи навіть поліцейський кордон

Другий розділ містить фондові матеріали про відродження релігійно-церковного життя краю, будівництво нових храмів, встановлення пам’ятників борцям за незалежність України.

 

 

,

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень