Павло Пильтяй: «Kronospan не вимагатиме в «Екоклубу» грошової компенсації, нам потрібна лише правда!»

Прихід на Рівненщину найбільшого інвестора міжнародної деревообробної компанії Kronospan привернув багато уваги. Компанія, яка володіє ТОВ «Тенхнопривід Інвест Груп», планує збудувати сучасний деревообробний завод у селі Городок біля Рівного. Обговорення їхнього звіту з оцінки впливу на довкілля було не тільки публічним, але й скандальним.

Громадська організація «Екоклуб» звинуватила підприємство в перевищенні допустимих показників, а «Тенхнопривід Інвест Груп» своєю чергою подав на організацію до суду з вимогою спростувати цю інформацію як недостовірну.

Напередодні чергового судового засідання виконавчий директор ТОВ «Тенхнопривід Інвест Груп» Павло Пильтяй в ефірі програми «Відкритий мікрофон» зауважив, що підприємство не буде вимагати від «Екоклубу» 150 тисяч гривень за шкоду репутації, а вимагатиме символічну одну гривню та спростування недостовірної інформації.

- Цього тижня уряд суттєво послабив карантин. Починає відновлювати свою роботу бізнес у різних галузях. Чи вплинув тривалий карантин та криза на наміри компанії Kronospan інвестувати кошти?

Павло Пильтяй

- Щоб переживати кризи, треба бути ефективними, постійно впроваджувати найновіші технології та методи керування. Тоді випробування роблять нас тільки сильнішими. Це принципи нашої компанії. Тому Kronospan планово рухається в реалізації свого проєкту. Зокрема, виконуватимемо всі взяті на себе соціальні зобов’язання перед громадою. Звичайно, на час карантину та пандемії коронавірусу у нас діють жорсткі протиепідемічні заходи.

Робимо все, щоб убезпечити працівників.

- Під час карантину багато хто заговорив, що Україна зараз має унікальний шанс стати європейським економічним Китаєм. Чи є шанси використати світову кризу, як стимул для залучення інвестицій в економіку країни?

- Україна дуже перспективна країна і повинна економічно розвиватися. Вона має як логістичні, так і економічні переваги. Головне — планомірно працювати над розвитком економіки. Ми маємо виробляти максимум готової продукції в країні та експортувати її, а не бути сировинним придатком.

Збільшувати експорт товарів з доданою вартістю, давати роботу та високий рівень оплати праці.


- Багато людей майже два місяці не мали змоги працювати та заробляти гроші для своїх родин. В Україну повернулись багато заробітчан. Разом з тим кордони Європи досі закриті. Навіть після відкриття є ризики повторного закриття через другу хвилю коронавірусу. Що треба робити, щоб українці мали змогу заробляти та годувати свої родини?


- Відповідь очевидна. Тільки економічно сильна країна може захистити своїх громадян, підтримати їх у проблемний час. Ми маємо виробляти продукцію вдома та експортувати її, створювати тут робочі місця. Саме тому на Рівненщині реалізовується проєкт відкриття заводу Kronospan, крім того, є плани та створення меблевих кластерів у Волинській та Рівненській області. Це дасть українцям сотні, тисячі робочих місць. Тільки під час проведення демонтажних та підготовчих робіт на майданчику в Городку працювали майже 300 робітників, які виконували різнопланову роботу.

Сотні робітників будуть залучені під час будівництва заводу. Вже після запуску заводу в залежності від етапу реалізації проєкту робочі місця матимуть від 200 до 400 рівнян. Середня заробітна плата на підприємстві становитиме 15-18 тисяч гривень на місяць, що суттєво перевищує середній рівень оплати праці в регіоні.

Ще від 2000 до 4000 людей працюватимуть у супутніх до діяльності заводу галузях та виробництвах.

- Плани Kronospan досить амбітні. Нагадайте, скільки саме збирається інвестувати компанія на Рівненщині та що вироблятиме?

- Деревообробний завод розташується у Городку Рівненської області. У 2020 році компанія планує інвестувати у створення виробництва понад 200 мільйонів євро. Лінія із виробництва ДСП має випустити продукцію вже в кінці цього року. Крім того, у планах – спорудження лінії з виробництва OSB.

Тільки торік витратили на демонтаж аварійних конструкцій старого заводу та підготовчі роботи майже 10 мільйонів євро.

Передбачається, що після виходу заводу на проєктну потужність, щороку підприємство сплачуватиме понад 350 мільйонів гривень податків і зборів.

З них 25 мільйонів гривень поповнюватимуть саме бюджет Городоцької сільської ради.

Завод Kronospan матиме не тільки сучасне і сертифіковане європейське обладнання, а й одні з найкращих у всьому світі фільтраційні системи, в тому числі UTWS та WESP.

Це передові технології, які Kronospan впроваджуватиме першим в Україні.

Нагадаємо, Україна взяла на себе зобов’язання щодо впровадження BAT (з англ. Best Available Technologies – Найкращі доступні технології та Методи керування) у найближчому майбутньому. Транзитний період переходу на нові Європейські стандарти триватиме щонайменше 4-5 років, але Kronospan вже впроваджує наведені у Європейських Директивах норми.

- Обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля було досить гарячим. Чи вдалося знайти порозуміння з громадою?

- Обговорення були не тільки дискусійними, але й найпублічнішими на Рівненщині. Ми все проводили максимально прозоро. Жодна інша компанія не робила це так відкрито і ґрунтовно. ТОВ «Тенхнопривід Інвест Груп» провела наймасштабніше та найпублічніше на Рівненщині обговорення свого звіту з оцінки впливу на довкілля.

Громадські слухання в грудні відбувались двічі. На них побувало понад 250 осіб, що втричі більше, ніж зазвичай буває на слуханнях з ОВД інших кампаній.

За час громадського обговорення місцеві та всеукраїнські ЗМІ опублікували майже сотню матеріалів про майбутній завод, в тому числі неодноразово відбувались гострі дебати на телебаченні, були опубліковані журналістські розслідування авторитетних журналістів. Ми неодноразово зустрічались з депутатами Рівненської міської та обласної рад, Городоцької, Обарівської сільських рад. Поширювали інформаційні матеріали з найдетальнішою технічною та екологічною інформацією про діяльність нового заводу.

Ми організовували екскурсії для депутатів та активістів з Рівного, Городка, Шпанова, Обарова, Зорі та Клевані на виробництва Kronospan у Нововолинськ та польські міста Щецінек та Мєлец.

Всі незаангажовані люди змогли розібратися в ситуації та переконатися в високих екологічних стандартах роботи компанії.

Крім того, Департамент екології та природних ресурсів отримав рекордну кількість зауважень до звіту – 147.

З них було враховано повністю і частково більшість – 87. Зрештою висновок звіту з ОВД підтвердив – букву закону ми виконуємо.

- Одним із критиків Kronospan була місцева громадська організація «Екоклуб». Чому «Тенхнопривід Інвест Груп» вирішив подати до суду?

- Наша компанія послідовна у своїх діях та діє відповідно до закону. Саме тому ми, як і обіцяли, звернулись до суду, щоб довести, що заяви «Екоклубу» неправдиві та містять перекручену та недостовірну інформацію. Ми неодноразово були ініціаторами спільних зустрічей, телеефірів, круглих столів з ГО «Екоклуб», запрошували їх представників відвідати наші виробництва в Польщі.

Представники «Екоклубу» або не приходили на більшість таких заходів, або відмовлялись слухати наші аргументи й далі поширювали неправдиву інформацію. Тому в нас не було іншого вибору, ніж звернутися до суду. Що ми й зробили в лютому.

Гучні та нічим не підтверджені заяви про порушення з боку «Кроноспан» та маніпулятивні гасла «Поцілунок смерті», «Повільна смерть», «Другий чорнобиль» - завдали шкоди діловій репутації компанії не лише в Україні.
Якщо ви подивитесь на світову практику спорів про шкоду діловій репутації міжнародних компаній, то побачите, що суми таких позовів вимірюються мільйонами.

Через пандемію коронавірусу та карантин два судових засідання у позові до «Екоклубу» були перенесені.

Однак представники «Екоклубу» не стали чекати судових дебатів, вивчення доказів, щоб довести свою правоту. Натомість почались маніпуляції, мовляв ми таким чином тиснемо на активістів та хочемо закрити організацію. Ті ж тези зовсім невипадково почали поширювати в «джинсових» статтях у місцевих ЗМІ.

Настільки явної «джинси», що це помітили журналісти шанованого видання «Четверта влада», які справді об’єктивно у березні цього року висвітлили у своєму розслідуванні ситуацію зі станом повітря в Городку та докопались до правди.

Однак та правда не дуже сподобалась активістам і вони розкритикували незалежне розслідування.

Ми вдячні журналістам-розслідувачам видання «Четверта влада» за неупереджену позицію у висвітленні діяльності майбутнього заводу та роз’яснення особливостей роботи громадських організацій.

Завдяки цьому ми вирішили в рамках позову зменшити вимогу відшкодування 150 тисяч гривень, щоб таким чином зняти всі спекуляції щодо тиску на ГО «Екоклуб».

Ми хочемо добитися виключно правди та довести свою правоту, яка підкріплена думками експертів та документами. Тож до наступного засідання суду ми оголосимо клопотання про зменшення позовних вимог до символічної суми в гривню. Хай переможе правда!

ТОВ «Технопривід Інвест Груп» також багато разів надавало повні вичерпні відповіді на питання «Екоклубу». Надсилали їх не тільки «Екоклубу», а й Міністерству енергетики та захисту довкілля, Держекоінспекції. Водночас «Екоклуб», на жаль, так і не зробив активних спроб розібратися в питанні та докопатися до істини. Натомість послуговувався хибними власними розрахунками.

- У березні Kronospan за власною ініціативою та за домовленістю із Рівненською ОДА та Городоцькою селищною радою вирішили встановити пост стаціонарного моніторингу повітря у Городку поблизу майбутнього підприємства. На якому етапі зараз реалізація цієї ініціативи?

- Ми зацікавлені в тому, щоб люди бачили, яка реальна ситуація з екологією та станом повітря. Адже впевнені, що наш завод дотримуватиметься тих параметрів, які ми зафіксували у звіті з оцінки впливу на довкілля.

Ми готові брати участь в установці посту стаціонарного моніторингу. Впевнені, що нашу ініціативу підхоплять й інші підприємства, які є в регіоні.

Ми погодились брати участь у встановленні такого дорого, але необхідного обладнання, а ось обслуговуватиме його Рівненський обласний центр гідрометеорології. Остаточне місце встановлення посту моніторингу якості повітря мають визначити депутати на засіданні сесії Городоцької сільської ради, яка через карантин досі не розв'язала це питання. То ж чекаємо від них рішення.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень