Пацієнтів з інсультом на Рівненщині більше не будуть возити «до найближчої лікарні» (ФОТО/ВІДЕО)

В області створили 6 спеціалізованих інсультних центрів

На Рівненщині змінилися маршрути госпіталізації пацієнтів з інсультом.

Віднедавна швидкі доправляють їх не до найближчої лікарні, а до одного із шести профільних центрів, створених на базі медзакладів. Туди, де є відповідні фахівці. Про це повідомляє «Суспільне».

Хворого можуть повезти навіть в інший район, головне, щоб це зайняло не більше 4,5 годин, наголосив заступник директора обласного центру екстреної меддопомоги Олег Ушкевич.

Ці зміни, прийняті обласним управлінням охорони здоров'я на початку лютого, впорядковують процедуру надання медичної допомоги.

Олег Ушкевич. ФОТО "Суспільного"

Так, спеціалізовані інсультні центри уклали спеціальні договори з НСЗУ, говорить Олег Ушкевич:

Ці шість інсультних центрів підписали пакет документів, договір із Національною службою здоров'я України, які передбачають наявність у цих центрах можливості проведення нейровізуалізації. Бо тільки після МРТ чи КТ можна сказати, що в цього пацієнта є інсульт чи немає.

На Рівненщині вже розробили маршрути транспортування пацієнтів, а невдовзі планують створити ще й обласний реєстр хворих, які перенесли інсульт.

Про переваги такої «мініреформи» в області розповіла керівниця ГО «Рівне ТАКМЕД», а віднедавна – ще й позаштатна радниця міського голови Рівного Тетяна Воронцова:

Якщо раніше пацієнт з інсультом доставлявся «швидкою» в найближчу лікарню, то зараз це так не працює, якщо пацієнт вкладається в терапевтичне вікно.

 

Є визначені шість інсультних центрів, які знаходяться в певних лікарнях і навіть з іншого району можуть везти в інший район саме для того, щоб врятувати життя пацієнта, щоб дати йому можливість вийти з інсульту без інвалідності або навіть вижити.

Тетяна Воронцова. ФОТО "Суспільного"

Вона наголошує, що багато залежить і від пацієнта та його близьких, які повинні вміти вчасно розпізнати інсульт.

Для цього існує так званий «прокол FAST»:    

Обличчя (Face) – обличчя, що опускається або сповзає на один бік (оніміння). Людина не може посміхнутися;

Руки (Arms) – чи є слабкість в одній руці (поява м’язової слабкості). Рука падає як пліть;

Мовлення (Speach) – порушення мови (мовлення), зміна тембру голосу. Людина не може чітко промовити фразу;

Час (Time) – якщо ці симптоми є, пора терміново викликати швидку допомогу.

Кожна хвилина дуже цінна. Відразу треба набрати 103 – це швидка допомога, яка має єдину диспетчерську в усій області. І назвавши симптоми, що у вас є підозра на інсульт, у межах 20 хв має прибути екстрена медична допомога до вас.

 

Тоді медики передзвонять по «інсультному телефону», який обов'язково є в кожному інсультному центрі, і сповістять лікарів, що везуть пацієнта, який вкладається в терапевтичне вікно (4,5 год), - пояснює Воронцова.

До слова, в Україні серед хворих, яких «розбив» інсульт, 40% помирають, стільки ж – отримують інвалідність і лише 20% - повертаються до звичайного життя.  

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень