Оренда авто за кордоном, що треба знати: поради і лайфхаки

14 пунктів, на які варто звернути увагу

Плануйте бронювання завчасно

Так можна суттєво зекономити. Це працює за принципом купівлі авіаквитків: чим раніше – тим дешевше. Досвідчені користувачі послуги бронювання авто кажуть, що це як правило: купити квитки, забронювати житло і автомобіль. Тим паче, що можна замовити авто прямо в аеропорт. Ви вийшли з літака, сіли в машину і поїхали заселятися. Також серед переваг раннього бронювання – вам дадуть точно те авто (або вищого класу), про яке ви домовлялися.

В іншому разі –  великий ризик того, що доведеться вибирати з варіантів, що залишилися (зазвичай не самих бюджетних).

Не обмежуйтеся сайтами компаній-прокатників, завітайте також на агрегатори (Carrentals, Rentalcars та інші), які зазвичай пропонують вигідніші ціни, враховуючи акції і пропозиції. Так легше знайти найкращий варіант на конкретний день чи період.

Кількість днів оренди

Чим довший термін оренди, тим менша вартість машини на один день. Іноді взяти машину на 3 дні коштує стільки ж, як на тиждень. Тому часто вигідно брати машину відразу на всю подорож в аеропорту, не витрачаючись додатково на трансфер у місто і назад.

Виберіть машину економ-класу. Малолітражні авто коштують дешевше на 30% і навіть 50%, а також витрачають менше пального. Вартість пального — одна з витрат, яку потрібно оцінювати одночасно з ухваленням рішення про оренду авто. Середня ціна бензину – 1 – 1.5€/л. У деяких країнах вона може сягати і 2-2.5€, до прикладу у Туреччині.

Автоматична та ручна коробка передач. Ручна коробка завжди коштує дешевше. Проте забронювавши ручну – дуже часто можна отримати й автоматичну, просто попросивши про це на стійці прокатної компанії і без додаткових доплат.

Додатковий водій. Якщо плануєте вести машину по черзі, потрібно уточнити, скільки це коштує. Часто договір оренди складається безпосередньо на водія машини. А будь-який додатковий водій оформлюється за доплату (від 10€/день). Іноді це безкоштовно.

Документи. Посвідчення водія

У багатьох країнах підходить посвідчення водія, яке ви отримали в Україні. Однак є держави, які відповідно до Женевської конвенції, вимагають міжнародного посвідчення водія. Таких країн небагато – 44. З переліком можете ознайомитися на сайті сервісного центру МВС за посиланням.

Але не поспішайте обмінювати ваше посвідчення на міжнародне. У сервісних центрах можна отримати такий документ за 5 гривень 70 копійок (не плутати з посвідченням міжнародного зразка). З процедурою можете ознайомитися ТУТ.

Якщо ж ви нещодавно змінили посвідчення і вам треба підтвердити стаж – це вказано на категоріях і внизу.

Часто прокатні компанії беруть додаткову комісію 10-20 €/день, якщо водій молодше 23 чи 25 років. Деякі ж не надають в оренду машини водієві віком до 21-го року.

Банківська картка. Здебільшого, однією з основних умов оренди авто є саме кредитна картка з відображенням на ній імені й прізвища власника. Однак, є випадки, коли підходить і звичайна дебетова. Будьте готові, що на наші карти з магнітною стрічкою у країнах Європи реагують дуже здивовано. У багатьох магазинах і супермаркетах касири навіть не вміють ними користуватися, попри те, що відповідні термінали є.

Отже, можна спробувати взяти авто на прокат зі звичайною карткою. Однак, переконайтеся, що на вашому рахунку є достатньо коштів для покриття депозиту – це сума (може бути від 150 до 2 000+ тисяч євро), яку компанія блокує і повертає, у разі якщо з машиною після прокату все гаразд.

Розмір депозиту залежить також від обраного типу страховки, зазвичай якщо ви обрали повну страховку – розмір депозиту буде меншим.

Завжди потрібно заздалегідь перевіряти розмір депозиту та мати необхідні кошти на карті. А картка має бути оформлена на того, хто буде за кермом.

Страховка

Є два варіанти покриття: з франшизою та без неї. Відсутність франшизи повністю звільняє водія від відповідальності за відшкодування збитків у разі потрапляння в ДТП, у той час як наявність франшизи передбачає покриття водієм шкоди лише у розмірі фіксованої суми, прописаної в умовах оренди автомобіля.

До прикладу, якщо сума франшизи становить UAH 3000, а збитків спричинено на UAH 10000, водію потрібно буде сплатити лише UAH 3000, а решту відшкодує страхова компанія.

Є ще страхування від викрадення і страхування цивільної відповідальності перед третіми особами, що покриває збитки, спричинені чиємусь майну чи здоров’ю.

Якщо ви впевнений водій зі стажем та якщо в країні дисциплінований рух, можна не брати страховку або взяти лише базову, яка часто входить у вартість оренди. Заощадити на страхуванні можна, придбавши страховку у будь-якій страховій компанії, а не прокатній конторі. Повна страховка — це вибір, а не зобов’язання. Хоч і цьому теж здивуються та намагатимуться вас вмовити, та змусити вас оформити страховку не можуть. У цьому разі хіба буде більшою сума депозиту.

Перед тим, як сісти за кермо, уважно огляньте автомобіль. У разі виявлення певних  ушкоджень сфотографуйте їх і впевніться, що в компанії про них знають.

Повний чи порожній бак. Найчастіше машини надають з повним баком пального. З повним баком потрібно й повернути. Це – найзручніші умови. Якщо при поверненні машини бак неповний, необхідно буде оплатити за нестачу пального за завищеними цінами. Втім, досить часто зустрічається надання і повернення машини з порожнім баком. Ніби умови схожі, але водію доведеться розраховувати, наскільки заправлятися, щоби використати весь бензин на кінець подорожі. Або змиритися з тією частиною палива (а, значить і коштів), яка залишається в машині.

Штрафи за кордоном. Варто чітко виконувати вимоги дорожніх знаків, оскільки найчастіше за кордоном діє автоматична фіксація порушення за допомогою дорожніх камер або GPS-трекерів, що вмонтовані в прокатну машину. Перевищення швидкості, перетин суцільної смуги, паркування у не належному місці, не використання пасків безпеки, розмови по телефону за кермом – найрозповсюдженіші помилки, які можуть коштувати від 20 євро в Албанії до рекордних 900 євро в Норвегії. Пам'ятайте, що прокатна фірма матиме дані вашої картки і навіть як мине певний час після подорожі, вас може очікувати неприємний сюрприз.

Переконайтеся, що умови оренди автомобіля передбачають необмежений пробіг, інакше ви ризикуєте одержати додатковий рахунок після повернення орендованого авто. Також перевірте, чи не стягує компанія, що здає автомобілі в оренду, додаткові збори за перетин кордону, якщо ви плануєте відвідати іншу країну. Пересвідчіться також, що орендований автомобіль можна одержати чи здати в аеропорту, в іншому разі вам доведеться подолати додатковий шлях з цією метою.

Час та місце отримання/повернення машини. Зазвичай всі компанії працюють за таким графіком: видача та повернення вранці до 12:00. Якщо брати чи повертати машину в інший час, може виникнути додаткова комісія, або доведеться оплатити повний день. Також може бути додаткова комісія 50-100€, якщо повертати машину в інший офіс компанії. Іноді це виправдано, якщо вам дорожче повертатися у місце видачі, враховуючи витрати на кожен день оренди та на паливо. Лише іноді при оренді від певної кількості днів дозволяється залишати автомобіль в іншому офісі без доплат.

Якщо вам пропонують GPS-навігатор чи дитяче автокрісло

Це – додаткові витрати, що можуть чи не вдвічі збільшити вартість оренди. Машин на прокатах зазвичай нові, яким по 1-2 роки. В таких авто є вбудована система навігації. Щодо авто крісла – дешевше буде придбати крісло чи бустер у супермаркеті. Особливо це вигідно, якщо у вас кілька дітей. Зауважимо, що штрафи за відсутність такого крісла можуть сягати 600€.

Уважно читайте всі документи до їх підписання. Якщо якісь платежі викликають у вас сумнів, спитайте про них одразу: якщо кінцева сума перевищує зазначену у вашому ваучері, можливо, ви ненароком придбали додаткові опції, які вам не потрібні.

Вдалої подорожі!

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень