Олександр Ковальчук: про вибори в Рівному говорити поки що зарано (ФОТО)

Верховна Рада дев’ятого скликання стала наймолодшим і найбільш унікальним в історії незалежної України парламентом з монобільшістю «Слуг Народу»

Головний законодавчий орган країни оновився на 80%. Більшість стали народними депутатами вперше. Серед них і депутат від Рівного Олександр Ковальчук. Про перші результати роботи він розповів у інтерв’ю.

– Восени 2019 року Верховна Рада почала працювати у так званому турборежимі. Як ви оцінюєте її роботу у перші місяці? Як вам працювалося?

– Маю визнати, що у нас не було періоду «адаптації». Відразу довелося працювати з великим об’ємом інформації, яку потрібно прочитати, зрозуміти, проаналізувати. Це непросто. Вимагає значної концентрації уваги і часу. Але ми прийшли до влади з обіцянками, які мали виконати. Адже взяли на себе такі зобов’язання перед своїми виборцями. Тож повинні були дотримуватися сказаного і з перших днів приступити до їх виконання. Саме тому показали доволі непоганий результат.

Протягом 100 днів роботи Верховна Рада ІХ скликання ухвалила 100 законів.

 

Серед яких і давноочікувані.

Ми нарешті ліквідували електронні майданчики-посередники при оцінці майна. Це був один із найбільш скандальних законів і його прийняттю намагалися всіляко зашкодити. Під час підготовки до другого читання у наш профільний комітет (Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики – ред.) надійшла 1000 правок! Утім як не намагалися затягнути цей процес, сьогодні законопроєкт № 2047-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна» прийнятий. І вже з 1 січня запрацювала спрощена модель оцінки об’єктів нерухомості. Чому це було так важливо, я писав у своєму блозі (http://bit.ly/37ZyZ8b).

Крім того, був прийнятий закон «Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху», відповідно до якого органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування надаватимуть матеріальну, фінансову, інформаційну та консультаційну підтримку ПЛАСТу.

Добровольців, які захищали та захищають територіальну цілісність і суверенітет України на Донбасі, офіційно визнали учасниками бойових дій, чого попередня влада так і не спромоглася зробити за п’ять років.

Ще один важливий закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення персонального голосування народними депутатами України» встановлює кримінальну відповідальність за «кнопкодавство». Тепер така дія каратиметься штрафом від 51 до 85 тис. грн. Я, зокрема, у своїй передвиборчій програмі обіцяв добитися притягнення до відповідальності за незаконне збагачення, впровадження обов’язкової конфіскації майна корупціонерів, запровадження незалежного аудиту якості автомобільних доріг, спрощення процедури імпічменту президента, скасування недоторканості народних депутатів. І ці обіцянки вже виконано, адже відповідні законопроекти проголосовані.

Новий 2020 рік ми розпочали й з новими законами про скасування депутатської недоторканості, про викривачів корупції.

 

Набув чинності й новий Виборчий кодекс. Тепер вибори відбуватимуться без «мажоритарки» і з відкритими списками.

Це теж одна із передвиборчих обіцянок «Слуги Народу». Всі ці зміни – кроки до безпечної, справедливої і заможної України. Але на цьому ми не зупиняємось і продовжуємо далі працювати над зміною країни на краще.

– Які  ваші особисті досягнення як депутата за перші місяці роботи?

– Я особисто ініціював п’ять законопроектів, три з яких вже прийняті. Це, зокрема, проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів» щодо міжнародних екологічних вимог для деяких транспортних засобів.

З 1 січня 2020 року в Україні планувалося введення екологічного стандарту «ЄВРО-6».

 

Автомобілі стандарту «Євро-6» – це, як правило, дорогі іномарки останніх моделей, які просто не по кишені українцям. Тому ми запропонували відтермінувати введення в дію цього екологічного стандарту до 2025 року.

А також проєкт Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового порядку застосування статей 470 та 481 № 2288, який відтерміновував застосування посилених санкцій за порушення митних правил при ввезенні транспортних засобів з іноземною реєстрацією на митну територію України.

Крім того, ініціював внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення умов для забезпечення виконання зобов'язань України з відокремлення діяльності з транспортування природного газу. Європейські правила транзиту газу вимагають, щоб транспортуванням займалася не газопостачальна компанія (у нашому випадку «Нафтогаз»).

Тому Президент підписав закон про «анбандлінг» «Нафтогазу», який створює незалежного Оператора ГТС.

Ухвалення законопроєкту №2359-1 якраз було необхідним для того, щоб привести у відповідність норми Податкового кодексу та швидко завершити процес реструктуризації. Зазначу також, що подав 118 пропозицій до 8 законопроектів, з яких враховано 89.

– Ви є заступником голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, який досить багато працював над новаціями щодо запуску Нової митниці. Скажіть, що саме змінилось у роботі цієї державної структури?

– Запуск Нової митниці дійсно одна із найбільш вагомих і відчутних змін, що відбулась в країні. Багато років цей орган уособлював українську корупцію. Але сьогодні маємо реальний шанс змінити цю ситуацію, забезпечивши комфортний перетин кордону та роботу бізнесу, боротьбу з корупцією та контрабандою.

Я разом із колегами із митного підкомітету долучився до розробки важливих законопроєктів, які сприяли її запуску та роботі. Зокрема,

вже прийняті закони про режим спільного транзиту (умовно кажучи, митний безвіз із Євросоюзом), про авторизованих економічних операторів. Підтриманий законопроєкт про об'єднання нової митниці в єдину юридичну особу.

 

Ухвалили законопроєкт про захист прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України (№1230) для посилення боротьби з контрафактними та піратськими товарами.

Продовжується робота над покращенням системи митного аудиту в Україні, яку треба привести до європейських стандартів, щоб всі учасники отримували сервіс просто, швидко і прозоро. Зрозуміло, що люди прагнуть таких змін вже і на вчора. Але будь-які впровадження потребують часу. Вірю, що вже найближчим часом позитивні зміни люди відчують.

Адже офіційно нова Державна митна служба України запрацювала лише з грудня. Для її перезапуску скоротили кількість регіональних митниць з 26 до 16, запустили тестовий портал та кол-центр для скарг громадян, створили калькулятор розрахунку платежів при митному оформленні автомобілів, товари, які не пройшли митний контроль, будуть продаватися через ProZorro.Продажі. Більшість операцій планують перевести онлайн, щоб звести до мінімум особистий контакт між митником і клієнтом.

– Чи не найбільш актуальним для Рівненщини стало прийняття довгоочікуваного закону про легалізацію видобутку бурштину.

– Ми дійсно зробили важливі кроки з легалізації видобутку бурштину. Були прийняті три закони №2240, №2241, №2242. Новації передбачають кримінальну відповідальність за незаконний видобуток, збут, придбання, зберігання, передачу, перевезення бурштину та за ухилення від рекультивації земель; єдиний дозвіл на розвідку з правом видобування строком на 5 років на ділянки до 10 га із визначенням початкової вартості продажу на аукціоні,

Детальніше про всі нововведення можна прочитати у моєму блозі (https://blog.liga.net/user/okovalchuk/article/35230). Але робота у цьому напрямку не припиняється. Ми й надалі будемо ухвалювати нові закони із врахуванням пропозицій громади. А ще активно працюємо із помічником Олександрою Коваленко над розвитком туристичного потенціалу нашого «бурштинового краю», зокрема над проектом «Бурштинові стежки Рівненщини», до якого залучені дві громади – селища Клесів та Клевань.

– Окрім законотворчої діяльності ви досить активно працювали й на своєму виборчому окрузі.

– Це дуже важлива частина роботи. Спілкування із виборцями на окрузі дає більш широке і глибоке розуміння проблем, їх масштабів і шляхів вирішення. Водночас це і сигнал, в якому напрямку слід рухатися і над чим працювати саме сьогодні. То ж робота із громадянами, безумовно, необхідна для народного депутата.

Я зустрічаюся з виборцями в колективах і організаціях, проводжу особисті прийоми громадян, мої помічники готують депутатські звернення і запити для розгляду індивідуальних та колективних звернень.

– Як заступник члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, ви брали участь у засіданні ПАРЄ у листопаді 2019 року. Які результати поїздки і враження від неї?

– Під час поїздки до Страсбургу взяв участь у семінарі «Імплементація Європейської конвенції з прав людини: ключова роль парламенту» організований ПАРЄ. Ми говорили про систему виконання рішень, прийнятих на основі Європейської конвенції з прав людини, основні та структурні проблеми.

Також ознайомилися з роботою Європейського суду з прав людини. Він слідкує за дотриманням прав людини у 47 державах-членах Ради Європи. Виявилося, що найчастіше до ЄСПЛ за захистом своїх прав звертаються саме  українці. Чому так? Тому що, на жаль, наші громадяни не можуть захистити свої права в українських судах. А відтак до побудови правової держави нам треба докласти ще немало зусиль.

– У своїй передвиборчій програмі ви також декларували розвиток Рівного та Рівненщини. Які кроки для реалізації вже зроблені.

– Робота над розвитком рідного міста – одна із моїх прерогатив. Ми мали продуктивну робочу зустріч  із командою Прем’єр-Міністра Олексія Гончарука щодо цього питання. Під час неї обговорили стратегічно важливі питання розвитку Рівного, серед яких відродження аеропорту, реалізація проєкту будівництва очисних споруд, який я всіляко підтримую. Працювати в окрузі мені допомагає моя команда помічників-консультантів.

Наприклад, Дмитро Янушевський працює над створенням індустріального парку. За його сприяння проєкт розвитку аеропорту «Рівне» було рекомендовано до переліку пріоритетних проектів, які можуть реалізуватися в Україні на засадах державно-приватного партнерства. Над розвитком туристичного потенціалу Рівненщини, зокрема, проєктом «Бурштинові стежки Рівненщини», як я вже згадував, працює Олександра Коваленко. Мій радник з питань соціального захисту ветеранів, учасників АТО, учасників бойових дій, військовослужбовців Сергій Кальмук також очолив Координаційну раду з питань ветеранів, учасників бойових дій при Рівненській облдержадміністрації та став радником голови ОДА з питань ветеранів. Роман Вербицький працює над розробкою держаної програми підтримки та розвитку ОСББ. Інші помічники-консультанти теж працюють кожен за своїм напрямком. 

– Останнє питання. Нещодавно керівник фракції «Слуги народу» Давид Арахамія в інтерв'ю ЗМІ заявив, що всі місцеві ради треба восени кардинально перезавантажувати, бо цього вимагають виборці. На вашу думку, як розвиватиметься ситуація в Рівному?

– Думаю, що про місцеві вибори ще рано говорити. Хоча переконаний, що і на місцях влада теж повинна перезантажитися і оновитися. Майбутнє – за новими молодими, прогресивними обличчями. Але треба ще дуже багато попрацювати, щоб осінь була ефективною і рівняни бачили результати роботи парламенту. Крім того, триває процес децентралізації, Верховна Рада має ухвалити низку законів для завершення адміністративно-територіальної реформи. Тому, як би не хотілось журналістам та громадськості гучних політичних новин, ми маємо працювати над втілення реформ у цьому році. Як казав Президент Володимир Зеленський менше слів і заяв – більше хороших, дієвих законів і реформ. 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень