Охочі створити патронатну сім’ю на Рівненщині є, але вони не підходять. Чому?

За інформацією Урядового порталу, Рівненщина потрапила до п'ятірки областей України, де не створено жодної патронатної сім'ї

Перші патронатні сім'ї на Рівненщині створять у Гощанському та Радивилівському районах. Кандидати з цих районів вже пройшли необхідне навчання. Про це повідомили з Рівненської облдержадміністрації.

Начальник міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей  і молоді Рівного Людмила Талт розповіла детальніше:

До нас за два роки звернулося близько 28 охочих (і сімей, і одиноких), які б хотіли створити патронатну сім’ю. Але на жаль, за тими критеріями, які вимагає законодавство, сім'ї не підійшли. В першу чергу, через відсутність житлових умов, які б дозволяли помістити дитину в сім'ю. Адже  у дітей має бути окрема кімната з ліжком, столом тощо.

 

І друга причина – це відсутність помічника вихователя. Тому що за законодавством патронатний вихователь повинен обов'язково мати помічника. А помічником може бути дружина або чоловік, які створюють патронатну сім'ю, або повнолітні донька чи син, які проживають на одній території.

За словами Людмили Талт, необхідні житлові умови були відсутні у сімей, які хотіли зайнятися патронатом, а помічника вихователя не було в одиноких громадян.

Були цього року й люди, які підходять за всіма критеріями для створення патронатної сім'ї, але теж, каже Людмила Талт, не склалося:

У нас цього року одна сім'я зібрала пакет документів і поїхала на навчання у Житомир. Але після першого модуля  навчання у них змінилися плани: оскільки у них ще своя маленька дитина була, вони відмовилися від навчання.

Нагадаємо, що патронатний вихователь не працює і отримує зарплату, помічник – не отримує.

Зарплата патронатного вихователя – 5 прожиткових мінімумів на місяць (з 1 січня це 10510 грн).

 

І ще додатково на кожну дитину платиться 2,5 прожиткового мінімуму (на дитину до 6 років це 4447,5 грн, від 6 до 18 років - 5545 грн).

Дитина має право перебувати у сім'ї до 3 місяців. І якщо за ці 3 місяці не подолані складні життєві обставини, то, за рішенням комісії із захисту прав дитини, термін продовжується ще на 3 місяці. І протягом цього терміну патронатний вихователь отримує зарплату.

Коли дитини нема у сім'ї – це проміжок між влаштуваннями. Він може тривати найбільше 7 днів. У цей час патронатний вихователь отримує зарплату розміром у 1,5 прожиткового мінімуму (3153 грн). Вихователь може обходитися без цього проміжку між влаштуваннями дітей. Тобто це - за його бажанням, - пояснила Людмила Талт.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень