Нова пенсійна реформа – чи горезвісна МММ? Українці можуть «клюнути» на масштабну аферу

Невже у 2021-му році в Україні повернеться «піраміда Мавроді»

На українців чекає масштабна пенсійна реформа. Цю тему активно обговорюють на форумі «Української правди». Про накопичувальні пенсії та роз'яснення експертки повідомляє «Главком».

Йдеться про запуск накопичувальної пенсії в Україні вже з 2021-го року.

Суть полягає у тому, що кожен українець, який працює і не досяг 50 років, зможе відкладати 4% від зарплати на спеціальний рахунок. Там гроші будуть накопичуватися, а під час досягнення 60 років їх можна буде зняти.

Втім, експерти спростовують інформацію про те, що такий метод дієвий.

Якщо платити 4% з середньої зарплати в 10 тис. грн, розповідає вчена, кандидатка економічних наук Лідія Ткаченко, то в кращому разі можна розраховувати на другу виплату в розмірі 400 грн. І це за умови, що зібрані гроші будуть досить успішно інвестовані, а отриманий прибуток повністю покриє інфляцію. Про це йдеться на сайті «Главком».

Щоб отримувати пенсію 20 років, в ідеалі відкладати потрібно удвічі довше. Тоді можна було б розраховувати на виплату в розмірі 800 грн.

- Закон встановлює вимоги щодо диверсифікації активів (розкладання «по різних кошиках»): не більше ніж 5% активів у зобов’язання одного підприємства, не більше ніж 10% у нерухомість тощо.

 

Тому фонди не можуть вкладати пенсійні накопичення людей в абищо, а також не можуть усі накопичення вкласти в один банк або в одне підприємство і втратити, якщо воно збанкрутує, – цитує пресслужба Мінсоцполітики главу відомства Марину Лазебну.

У 2011-му, коли в Україні серйозно розглядали можливість запуску накопичувальної системи, Кабмін зупинило саме відсутність зрозумілих інструментів для інвестування: немає і тоді не було фондового ринку, немає стабільної економічної ситуації, є висока інфляція. Інвестувати в нерухомість або землю небезпечно: їхня ціна падає після кожної кризи.

Сукупна інфляція відтоді досягла близько 113%! Тобто якби в той момент в Україні створили накопичувальний рівень, то у 2014-2015 роках, коли відбувся різкий стрибок цін, зібрані гроші могли просто знецінитися.

Міністр соціальної політики в Кабміні Володимира Гройсмана Андрій Рева розповідає, що за внеску в 4% не буде навіть 400 грн другої пенсії.

- Та не отримаєте ви 400 грн з урахуванням інфляції. Де будуть брати капіталізацію вище рівня інфляції? Немає такої можливості! Це чиста піраміда, – говорить політик.

Грошей може не вистачити навіть на поточні пенсії

Фінансувати «другу» пенсію будуть шляхом скорочення надходжень до місцевих бюджетів і до Пенсійного фонду. 2% зберуть із ЄСВ і 2% із ПДФО.

В Україні станом на 1 вересня борг перед Пенсійним фондом (ПФУ) досяг 20,5 млрд грн. Тільки фізособи-підприємці не заплатили «на пенсії» близько 11 млрд грн. Водночас загальний дефіцит ПФУ зростає. Це може призвести до «ризиків, пов’язаних із виплатою пенсій», повідомляє Комітет з питань соціальної політики Верховної Ради.

Так, у 2021 році видатки державного бюджету на фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, і дефіциту коштів Пенсійного фонду зростуть до 203,8 млрд грн.

- Зібрати гроші, запустити збір внесків легко. Інша справа, що з цими внесками робити. Коли була реформа 2011 року, серйозно розглядали запуск накопичувального рівня. Але тоді Кабмін зупинило те, що гроші не було куди інвестувати.

 

Тоді не змогли створити жодного інвестиційного проєкту, в який можна було вкласти пенсійні гроші. Зараз уряд дуже легко до цього ставиться. Запустити можна, а далі що? Велика відповідальність із тим, куди вкладати ці гроші, – резюмувала Лідія Ткаченко.

Експертка також попередила про те, що

в Україні проблеми з виплатами пенсій триватимуть до 2050 року.

До слова, «МММ» — радянська і російська приватна компанія, створена Сергієм Мавроді. Класична й найбільша в історії СРСР та Росії фінансова піраміда. За різними оцінками, в її діяльності брало участь 10-15 млн вкладників. Засновники компанії: Сергій Мавроді, його брат В'ячеслав Мавроді та Ольга Мельникова.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень