Найбільший інвестор на Рівненщині Kronospan проводитиме екологічні екскурсії для мешканців Городка та Рівного

Ні для кого не секрет, що Рівненщина в економічному розвитку значно відстає від сусідніх регіонів. Хоч над залученням іноземних інвестицій  чиновники працюють не один рік, успіхів відверто небагато. Сусідні Луцьк, Житомир, Хмельницький набагато випереджають Рівне за кількістю виробництв та їх масштабом. Промінчиком економічної надії цьогоріч стала міжнародна компанія «Kronospan», яка вирішила інвестувати в розвиток економіки області понад 200 мільйонів. Над залученням інвестора працювала рівненська агенція «ІnvestInRivne».

Однак, в сучасних реаліях інвестор має не тільки вболівати за розвиток виробництва, а й  постійно відстоювати своє право на чесне ведення бізнесу. Політика компанії «Kronospan», яка є власником ТОВ «Технопривід Інвест Груп» на міжнародному рівні, а також реалізація проєктів за підтримки ЄБРР,  суворо диктує необхідність дотримання високих стандартів екологічної безпеки.

Ми працюємо виключно в рамках закону, і дотримуємося всіх необхідних процедур. Як за українським законодавством, та і за європейським.  Але, навіть така публічність, часто не рятує від замовних інформаційних кампаній, які поширюють брехливі чутки та міфи про наше виробництво.  Очевидно, замовниками таких дорогих «джинсових матеріалів», є люди, які сповідують ідеали, які далекі від принципів дотримання закону, чесної конкуренції, турботи про екологію, – повідомив на офіційній сторінці Kronospan Рівненщині. - Kronospan Horodok директор «Технопривід Інвест Груп» Павло Пильтяй. 

Кілька місяців тому компанія «Kronospan» задекларувала намір інвестувати в економіку Рівненської області понад 200 мільйонів євро. А це майже 2000 робочих місць із заробітною платою 15-18 тисяч гривень на місяць. Це понад 400 мільйонів гривень податків і зборів щорічно, які можна спрямувати на садочки, школи, дороги, розвиток громади та інфраструктури регіону.

Це використання деревини виключно легального походження, а, отже, протидія незаконній вирубці лісів та ввезенню деревини за кордон. Це продаж готової продукції в Україні та за кордоном – як наслідок залучення додаткових фінансових ресурсів для розвитку України.

Це підтримка вітчизняного виробника меблів, а, отже, продажу товарів з високою доданою вартістю. Це низка благодійних проєктів на суму майже 700 тисяч гривень щорічно. Це виробничий цикл на найсучаснішому обладнані,  невід’ємною частину якого є найефективніші в Україні та Європі фільтри та очисні споруди.

Сучасний завод «Kronospan» з виробництва плити ДСП розташується на території Рівненського ливарного заводу (РЛЗ) та Рівненського заводу тракторних агрегатів (РЗТА) які не працюють, у селі Городок Рівненського району. Зараз там проводяться лише роботи з підготовки технологічного майданчика. Для виконання таких робіт ми маємо всі дозвільні документи. Не порушуємо жодних будівельних чи екологічних норм, а наявні будівельні відходи складуємо виключно за погодженням із власниками/користувачами земельних ділянок/об’єктів.  Попри брехливі звинувачення, ми виконуємо всі вимоги закону, рішення судів, допускаємо на об’єкт всі необхідні контролюючі органи.

Для будівництва заводу в Городку будуть отримані усі дозвільні документи, проведені всі необхідні громадські обговорення.  Будуть пройдені всі потрібні процедури з  оцінки впливу на довкілля.  

На аналогічному заводі «Kronospan» у Нововолинську налагоджена співпраця з місцевою громадою, екологічними контролюючим службами. Проводиться як плановий, так і позаплановий моніторинг стану повітря. У  період з 19 по 20 серпня 2019 року  на підприємстві «Kronospan» у Нововолинську на вимогу громади було проведено позапланову перевірку дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища. Підприємство публічно розповідає про її результати.  Було проведене вимірювання вмісту забруднюючих речовин у викидах від стаціонарних джерел. Показники «Kronospan» в рази менші за норму. Єдине перевищення норм було виявлено тільки по одному показнику теплогенераційної установки (оксид вуглецю). Для усунення даного порушення невідкладно були проведені налагоджувальні роботи на теплогенераційній установці.  Повторні заміри, проведені незалежною екологічною лабораторією, підтверджують, що перевищення вмісту забруднюючих речовин (у т.ч. оксиду вуглецю) у викидах від даного джерела немає.

Також «Kronospan» запланував низку зустрічей, днів відкритих дверей для депутатів, членів громадських організацій та мешканців місцевих громад на чинному заводі в Нововолинську. 23 вересня така публічна зустріч відбудеться з мешканцями міста Нововолинськ, найближчим часом заплановані екскурсії для мешканців Городка та Рівного. Для учасників цих заходів проведуть екскурсії виробничими потужностями підприємства, під час яких вони зможуть переконатися у ефективній роботі сучасних очисних споруд, отримати повну інформацію про нові надсучасні дороговартісні WESP–фільтри.

Компанія планує провести круглі столи у Рівному та запросити до участі представників громадських екологічних організацій, в тому числі й ГО «Екоклуб», а також надіслати всі матеріали, які цікавлять екологічні організації.

Довідково:

Kronospan – світовий лідер у галузі виробництва високоякісних деревинних плит і суміжної продукції. Сьогодні це понад 40 виробничих заводів у 30 країнах Європи, Азії та США. У 2004 році компанія Kronospan за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку збудувала свій перший в Україні завод з виробництва деревостружкових плит у місті Нововолинськ, Волинської області. Загальна вартість інвестицій станом на 2019 рік становить понад 350 мільйонів Євро.

З 2016 року на заводі працює 21 пилогазоочисна установка на джерелах викидів у повітря, а саме:  9 циклонів, 3 циклон-фільтри (комбінація циклона та мішкового фільтра), 8 мішкових фільтрів, 1 фільтр вологого очищення від формальдегіду (скрубер). У 2016 році  на підприємстві замінили  багатоповерховий прес на сучасний. Новий прес безперервної дії обладнаний ефективною системою збору та очищення випаровувань у скруберi–фільтрi вологої очистки від формальдегіду. Викиди з цього джерела зменшились у 1,5 разів! У 2017 році  на заводі замінили 2 газовi котли на 1 твердопаливний, що працює на відходах деревини тa біомасі.

У 2018 році ми першими в Україні почали виготовляти плиту з пониженим вмістом формальдегіду (E-LE) із застосуванням  низькотоксичної смоли. Відтак, продукція відповідає міжнародним вимогам CARB (California Air Resource Board)  та EPA (Enivironemtal Protection Agency of USA) та тестується незалежною лабораторією у Польщі. У 2019 році на підприємстві звели шумозахисний бетонний бар’єр висотою 8 метрів (для зниження пило- та шумопередачі).

У 2019 році встановлюють сучасні 2 фільтри – вологі електростатичні пилоочисники на лінії ДСП та новій ліній ОSB.  Завод Kronospan - перший в Україні, хто почав реалізацію подібного  екологічного проєкту.

 

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень