На громадських слуханнях про ХАЕС у Рівному говорили про Гнилий Ріг (ФОТО)

Чи зневоднить р. Горинь будівництво 3 і 4 енергоблоків

Побоювання щодо впливу на водозабезпечення регіону та екологічний стан Горині активісти «Екоклубу» озвучили сьогодні перед представниками атомки під час громадських слухань у Рівному. Адже оцінка впливу на довкілля, яку проводили для будівництва двох енергоблоків ХАЕС, базується на даних 2006 року, зауважила активістка антиядерного напрямку Ольга Лящук.

Із тим, що дослідження треба поновити, погодився заступник гендиректора з капітального будівництва ХАЕС Олег Рахлінський. Але при цьому зауважив, що застереження рівнян марні, оскільки водосховище атомної станції здебільшого наповнюють за рахунок стоку річки Гнилий Ріг. До того ж, не все водосховище нині задіяне в охолодженні, говорить Олег Рахлінський:

Олег Рахлінський - четвертий зліва

- Не все дзеркало водосховища задіяне в теплообміні, там дуже багато глухих кутів. То ми плануємо при добудові 3 і 4 енергоблоків побудувати відповідні гідротехнічні споруди, щоб у нас фактично все водосховище було задіяне в охолодженні.

 

Ми воду з річки Горинь качаємо тільки коли стік дозволяє. Якщо менше шести кубів за секунду - ми не маємо права качати. По-перше - це великі штрафи. По-друге - суспільний резонанс. Нам це ні до чого. А водосховище живиться річкою Гнилий Ріг.   

Серед зауважень «Екоклубу» - співпраця ХАЕС у втіленні проекту з чеською компанією «SKODA». А вона з 2005 року належить російському холдингу, який входить у санкційний список РНБО України.

На це представники Хмельницької атомної електростанції зауважили, що з партнером ще не визначилися.

Постачальника обладнання для реакторних установок оберуть на конкурсі, однією з умов якого буде максимальне залучення українських виробників. Це також дозволить значно здешевити будівництво двох енергоблоків.

Рівне – друге місто, де провели громадські слухання.

Їх результати мають опрацювати у міністерстві екології. Загалом на публічні обговорення мають зібратися у дев’яти містах.

За найоптимістичнішими даними, третій енергоблок добудують у 2026 році.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень