На «Чеську матицю шкільну» повісили меморіальну дошку, або Де навчалися солдати армії Свободи (ФОТО)

Місто тепло відреагувало на ідею встановити меморіал

Приміщення старої чеської чотирикласної школи на вулиці Дорошенка у Рівному тепер має меморіальну дошку. Встановити її вирішило Дубенське чеське товариство «СтромОвка».

На ідею місцевої нацменшини позитивно відреагували місто та власник самого приміщення. Підприємець зробив ремонт фасаду до встановлення меморіалу. Місто організувало урочистості. Представник чехів з Дубна В’ячеслав Шляховий розповість про будівлю докладніше:

Проявили ми ініціативу поставити на цьому будинку меморіальну дошку, оскільки тут з 1925 по 1941 рік була чеська приватна школа, яка називається «Чеська матиця шкільна». Це така організація, яка на кшталт нашої української «Просвіти» займалася просвітою, підтриманням культури та зв’язків громади з закордоном.

Підтримувала фінансово, висилала вчителів, давала підручники. Тут в школі вчилися багато відомих людей, які воювали потім в армії «Свободи» (Людвік Свобода, чехословацький військовий і політичний діяч. Президент ЧРСР, - ред.). 188 дітей навчалося одночасно.

За словами власника приміщення підприємця Віталія Шарчука, колишні учні школи протягом певного часу приїжджали з Чехії, аби відвідати пам’ятку.

Кілька років тому була навіть нагода поспілкуватися з одним старим чехом, який приїхав сюди. Він розповів докладно історію цього приміщення. В архівах інформації про нього дуже мало. Ця будівля 1898 року народження (жартує). Вона та ще одна будівля поблизу належали одному єврею. Це він здавав під школу.

Єдина учениця «Чеська матиця шкільна», яка лишилася в нашій області, живе у Рівному - їй вже 90. Всього чеська громада на Рівненщині налічує кілька десятків осіб. Окрім них, свої меморіали у Рівному встановлювали німецькі та польські товариства.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень