Ми розподілимо 2 млрд вакцин від COVID-19, – голова представництва ВООЗ в Україні

Яка країна буде першою

Фото ілюстративне

13 липня голова представництва ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт дав розлоге інтерв’ю «РБК-Україна».

Ми наводимо окремі тези, що стосуються здебільшого вакцини і ліків від коронавірусу.

Повний текст можете прочитати за посиланням

Коли буде вакцина від коронавірусу? У яких країн, станом на сьогодні, процес з пошуком вакцини є найбільш продуктивним?

– Зараз у світі проводиться близько 700 випробувань, 22 вакцини проходять клінічні випробування у таких країнах як Великобританія, Китай, США, Німеччина, Південна Корея, Японія і Канада. Тобто дослідження тривають.

Декілька вакцин, а саме ті, які розробляються у Китаї та Британії, зараз знаходяться на третій фазі клінічних випробувань. Саме третя фаза досліджень стосується безпеки. Вона перевіряється на десятках тисяч людей.

– За яким принципом ВООЗ пропонує розподіляти вакцину, коли вона з'явиться? Які соціальні групи та країни в пріоритеті?

– ВОЗ співпрацює з Коаліцією інновацій у забезпеченні готовності до епідемій, а також з організацією GAVI. Завданням цієї співпраці є розподіл двох мільярдів доз цих вакцин по світу. З них один мільярд має бути спрямований до країн із низьким та середнім рівнем доходу.

Наразі тривають дискусії, яка країна має бути першою.

Пріоритетними групами можуть бути медичні працівники, люди з супутніми захворюваннями, ті, кому за 65 років.

 

Якщо виробництво буде збільшене й перевищить два мільярди доз, то ми зможемо розподілити більше вакцин.

Наша роль як ВООЗ – сприяти розробці таких критеріїв і допомогти з розподілом вакцини серед країн.

– Будуть певні списки черговості по країнах? В який з них потрапить Україна?

– Всі ці подробиці ще не обговорювались. Цей діалог розпочався минулого місяця.

– Якщо ми говоримо про два млрд доз вакцини, то хто їх буде виробляти і за чиї кошти?

– Ми наразі не можемо відповісти. З чотирьох кандидатних вакцин ми не знаємо, яка саме буде прийнята як головна. Фінансування передбачається комбіноване: частково це буде гуманітарна допомога, буде підтримка країн із середнім та низьким рівнем доходу. Можливо, деякі використовуватимуть також власні ресурси.

– Який, станом на сьогодні, обсяг невиконаних Україною у попередні роки фінансових зобов'язань перед ВООЗ? За рахунок чого організація планує компенсувати внески США?

– Якщо говорити про Україну, то внесок України на два роки – 2020/2021 – становить 273 тисячі доларів. Але також в України існує і попередня заборгованість. Вона має її погасити, щоби мати право голосу на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я.

– Наскільки велика заборгованість?

– Якщо говорити про загальну суму, то це 6,7 млн доларів. Сплачуватись цей борг буде частками, протягом 2020-21 років.

Але хотів би подякувати українському уряду, бо за минулі роки Україна сплатила певну суму – 15,7 млн доларів. І залишилась уже менша частка. І це дійсно відбулось завдяки Міністерству охорони здоров’я України, МЗС та Мінфіну. Це допоможе Україні повернутись та отримати право голосу на Асамблеї, в різних агенціях ООН.

– Чи існують сьогодні ліки від коронавірусу?

– Наразі у нас немає жодного лікарського засобу, який би лікував COVID-19. Але відбувається багато клінічних випробувань і ми тренуємось кожного тижня. У межах дослідження “Solidarity” (воно проходить в багатьох країнах) ми бачимо, що деякі засоби мають ефект. Але немає одного такого, який би повністю лікував.

Насправді існує каскадний підхід. Цей підхід з одного боку стосується постачання кисню, а з іншого – тих лікарських засобів, які використовуються. Багато з цих лікарських засобів проходять клінічні випробування. Але лікарі випробовують різні підходи.

Доктор Хабіхт спостерігає за пандемією в Україні (фото: Віталій Носач/РБК-Україна)

– Коли очікувати другої хвилі коронавірусу в Україні? І світі?

– Як ми вже говорили – статистика зростає. Ми ще знаходимось в стадії росту епідемії. Тобто ми спостерігаємо то зменшення, то збільшення кількості випадків. Але є різниця між країнами, а у випадку України – між регіонами.

Мене часто питають, чи ми знаходимось на другій хвилі, чи на третій. Я сказав би, що нам краще зосередитись на контролі епідемії. А вже, можливо, в наступному році ми зможемо підрахувати, скільки було цих хвиль.

Моя думка – що вірус залишиться з нами щонайменше в найближчому майбутньому.

 

Цей вірус – те, про що ми будемо розповідати своїм дітям та онукам, та казати, що пам’ятаємо 2020 рік, який був дуже складним.

Якщо до кінця 2020 року з'явиться і надійде в серійне виробництво хороша кандидатна вакцина; якщо будуть дотримані всі умови; тоді, можливо, до кінця 2021 року її отримають люди, які знаходяться в групі ризику і найбільше потребують захисту. Але поки що нам треба зрозуміти, як налагодити щоденне життя у безпечний спосіб.

Пригадую, як у лютому говорили: «Ну можливо за кілька тижнів це закінчиться», але зараз ми говоримо про місяці та роки до кінця пандемії.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень