«Ми не на шопінг, ми їдемо у Білорусь за …життям», - сотні хворих українців про закриті кордони РБ (ВІДЕО)

Серед людей, що опинились у патовій ситуації, є мешканці Рівненщини

Фото з мережі

Трансплантація нирок у Білорусі — під загрозою. Тепер українці, що потребують пересадки органів, не можуть пройти процедуру здачі аналізів крові у сусідній державі. Кордони закриті через пандемію коронавірусу. Через це людей, які щотримісяці мають їздити у Білорусь для здачі аналізів, можуть викреслити зі списку тих, хто очікує на трансплантації.

Тетяна з сином Дмитром

Раніше ми розповідали історію Тетяни Якубець та її сина Дмитра.

Нині він перебуває у Рівненській обласній лікарні. Лікарі проводять йому дезонтиксаційну терапію, щоб його стан не погіршувався. Він потребує трансплантації нирки.

Операцію з пересадки органа від померлого донора Дмитру мають зробити у Білорусі.

- У 2019 році МОЗ перерахувало гроші на білоруську клініку у Мінську. Відтоді ми в листі очікування. Щотримісяці нам треба їздити на процедури, здачу крові, зокрема.

 

Це оплачуємо ми і це не дуже дешево. Якщо доведеться літати у Білорусь, бо того вимагає країна зараз, це втричі здорожчує усю цю процедуру.

 

Якщо невчасно здаєш кров у визначеному медзакладі — прострочиш хоча б 1 день — донора тоді не шукатимуть. Пацієнта автоматично виключають з черги, — розповідає мати Дмитра Тетяна Якубець.

Нині йдеться про те, що у Білорусь можна летіти. А це, як каже Тетяна, дорого і не всі зможуть перенести таку поїздку. Через стан здоров'я.

У Міністерстві закордонних справ України запевняють: вони намагаються проблему вирішити. А поки що — радять звертатися людям до посольства України в Білорусі. Про це пише ТСН.

Фото - DW

Ситуація патова — кажуть у Міністерстві охорони здоров'я.

Бо за 4 роки на трансплантацію органів у Білорусі вишикувались у чергу з пів тисячі українців.

 

408 із них — потребують нової нирки.

Майже мільярд гривень Україна за операції вже заплатила. Гроші поки що Київ відкликати не планує.

- У випадку, якщо ми будемо їх повертати — ми прийняли стратегію, що ми будемо ці кошти використовувати або на нових пацієнтів, якщо цим пацієнтам уже буде проведена в Україні трансплантація, або, якщо не зможемо провести трансплантацію, вони будуть повертатися у державний бюджет України, — зазначає заступник міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко у коментарі для ТСН.

Черги на трансплантацію утворюються, зокрема, через квотування. Бо Білорусь іноземцям може робити не більше ніж 10% від усієї кількості відповідних операцій. Після нового закону про трансплантацію система мала б запрацювати в Україні.

І якщо в Білорусі доводиться платити майже 2 млн грн за трансплантацію нирки, то в Україні вона обходиться у 400 тис. грн.

Цього року, кажуть у МОЗ, в Україні провели 124 операції з пересадки нирки. Значна частина від родинних донорів, від померлих — близько 11 трансплантацій.

Однак пересадку у нас готові поки що робити лише 19 клінік. Хоча потребує трансплантації нирки близько тисячі пацієнтів щороку. До того ж і досі не налагоджена організація системи трансплантації з єдиною базою даних неродинних донорів та реципієнтів.

Тим часом українці, які потребують пересадки нирки, записали відеозвернення.

Просять дозволу на перетин кордону.

Бо потрапляння у Білорусь для них — це питання життя і смерті.

 

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень